Woonboothypotheek

Deze hypotheek was speciaal bedoeld voor als je wilde wonen op het water. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kon je een hypotheek afsluiten voor je woonboot of watervilla. Je had hierbij de keuze uit al onze hypotheekvormen.

Wil je op het water wonen en een woonboot kopen? Dan kun je bij ons kiezen voor de woonboothypotheek van Orange Credit. 

Lees meer

Goed om te weten: deze hypotheek kun je niet meer bij ons afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

Voor- en nadelen Woonboothypotheek

  • Je kunt wonen op het water zoals je graag wilt
  • De rente op je woonboot / watervilla is (onder voorwaarden) fiscaal aftrekbaar.

  • Je hypotheek moet na 30 jaar zijn afgelost en kan niet verlengd of verhoogd worden.

Alle hypotheekvormen

Bij het afsluiten van een woonboothypotheek had je de keuze uit alle hypotheekvormen. Hiermee kon je de woonboot en eventueel de ligplaats financieren.

Je woonboothypotheek kon samengesteld worden uit één of meer hypotheekvormen. Onderstaand een overzicht van de hypotheekvormen waaruit gekozen kon worden.

Alle hypotheekvormen op een rij

Verhogen of verlengen woonboothypotheek niet mogelijk

Je kunt je woonboothypotheek niet verhogen. Ook niet als je je hypotheek voor een hoger bedrag hebt laten inschrijven of als je al een deel van je hypotheek hebt afgelost. De woonboothypotheek kan niet worden verlengd. Het meenemen van de woonboothypotheek naar een nieuwe woonboot is ook niet mogelijk.  Aan het einde van de looptijd moet de hypotheek worden afgelost.

Aflosvorm of rente wijzigen

Je kunt de aflosvorm van je woonboothypotheek wijzigen.

Je rente (tussentijds) wijzigen kan ook. Het kan voordelig zijn om je SNS Hypotheek tussentijds aan te passen, bijvoorbeeld omdat de rente nu lager is. Goed om te weten: Soms moet je een vergoeding betalen voor het renteverlies van de bank.

Meer informatie over je hypotheekrente wijzigen

Een hypotheek voor je eigen woonboot


De woonboothypotheek komt in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als het voldoet aan een aantal eisen. In de wet is hier het volgende voor opgenomen:

Een schip kan fiscaal een ‘eigen woning’ zijn als het schip duurzaam aan een plaats gebonden is. Het gaat dus om woonschepen die op een vaste plaats liggen. Regelmatig varende schepen, zoals een rijnaak of een pleziervaartuig, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Onder 'duurzaam aan een plaats gebonden' wordt ook verstaan de situatie dat een schip gedurende een periode van meer dan een jaar met niet meer dan incidentele onderbrekingen (bijvoorbeeld in verband met rondvaren tijdens de vakantieperiode) aan een plaats is verbonden.

Van een duurzaam aan een plaats gebonden woonschip is sprake indien aan de hand van de feiten en omstandigheden vastgesteld kan worden dat het schip gebonden is aan een plaats, die bedoeld is om als vaste basisplaats van het schip te dienen.

Relevante criteria daarbij zijn bijvoorbeeld de verplaatsbaarheid, de duur van de aanwezigheid van het schip op een vaste basisplaats, een vaste elektriciteitsaansluiting of een vaste rioolaansluiting.

Heb je een hypotheek afgesloten voor het kopen, onderhouden of verbeteren van je eigen huis? Dan mag je de rente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je in box 1 van de belasting. Je belastbare inkomen is dan lager en daardoor betaal je meestal minder belasting.

Lees meer over je hypotheek en de belasting

Kosten

Bij het wijzigen van je hypotheek kunnen er kosten bij komen kijken. Alles over kosten bij het wijzigen van je bestaande hypotheek vind je op kosten wijzigen van je bestaande hypotheek.

Voorwaarden woonboothypotheek

De voorwaarden die gelden bij de woonboothypotheek hangen af van het moment dat je de woonboothypotheek hebt afgesloten. Heb je voor 2005 een woonboothypotheek afgesloten, dan gelden deze voorwaarden:

Is je woonboothypotheek afgesloten na 2005, dan gelden deze voorwaarden:

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Een SNS Adviseur helpt je graag verder. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.