SNS Beleggingshypotheek

Als je een beleggingshypotheek hebt, beleg je om vermogen op te bouwen. Dat gebruik je om aan het einde van de looptijd (een deel van) je hypotheek af te lossen.
Goed om te weten: deze hypotheek kun je niet meer afsluiten. De informatie op deze pagina is alleen bedoeld om je te informeren als je deze hypotheek hebt.

Zo zit de beleggingshypotheek in elkaar

De SNS beleggingshypotheek bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek en een beleggingsverzekering van REAAL Levensverzekeringen N.V. De beleggingsverzekering is gebaseerd op het universal-life concept:

 • Je betaalt één bedrag aan premie.
 • Na aftrek van de kosten (inhouding en aankoopkosten) beleg je de premie.
 • Uit het belegd kapitaal worden meteen participaties verkocht, waarmee de aanvullende dekkingen en poliskosten worden betaald.
 • De hoogte van de overlijdensrisicopremie wordt elke maand opnieuw berekend op basis van je leeftijd en het opgebouwde kapitaal. Je betaalt alleen voor het daadwerkelijk risico.

Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt kun je dus met een restschuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van je woning of door vermogen naast je hypotheek op te bouwen.

Beleggingsverzekering en de belasting

De beleggingsverzekering kan in box 1 of in box 3 vallen. Wil je meer weten over de belastingregels die van toepassing zijn bij deze hypotheek? Lees dan de informatiewijzer.

Rente aftrekbaar

Met deze hypotheek los je tussentijds niets af van je hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand rente over de totale lening. Je kunt de rente onder voorwaarden aftrekken als de hypotheek gebruikt is voor aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.

Voorwaarden voor hypotheekaftrek

Beleggingsfondsen

Binnen de beleggingsverzekering heb je de keuze uit (een combinatie van) de volgende RZL Beleggingsfondsen:

 • RZL Euro Aandelenfonds
 • RZL Wereld Aandelenfonds
 • RZL Euro Mixfonds
 • RZL Euro Obligatiefonds
 • RZL Euro Liquiditeitenfonds
 • RZL Euro Vastgoedfonds
 • RZL Duurzaam Aandelenfonds

RZL Garantiefondsen:

 • RZL Garantie Mixfonds
 • RZL Garantie Obligatiefonds

Aan de garantie zijn voorwaarden gesteld.

1 keer per jaar rendementsoverzicht

Het risico dat je aan het einde van de rit met een schuld blijft zitten is bij deze hypotheek groot. Daarom krijg je van REAAL minimaal 1x per jaar een overzicht van je beleggingsverzekering opgestuurd. Zo kun je bepalen of er aanpassingen nodig zijn.

Zo zien je maandlasten eruit

Je betaalt de rente voor je hypotheek en een vaste premie per maand voor je beleggingsverzekering. Heb je ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan betaal je hiervoor elke maand een premie.

Andere kosten

Als je belegt in een van de Garantiefondsen betaal je de volgende garantiekosten:

 • RZL Garantie Mixfonds: 0,062% per maand
 • RZL Garantie Obligatiefonds: 0,029% per maand

De poliskosten binnen de beleggingsverzekering:

 • Premiebetalend: € 3,25 per maand
 • Premievrij en koopsom: € 2 per maand

Aankoopkosten: 3%  van de maandelijkse premie voor alle fondsen. Je betaalt geen verkoopkosten.

Kosten beleggingsfondsen

Beleggingshypotheek in het kort

 • Je belegt om later (een deel van) je hypotheek af te lossen.
 • Je lost tussentijds niets af.
 • Het risico dat je met een schuld blijft zitten is groot.

De hypotheekrente die je betaalt

Hoeveel rente je betaalt, hangt af van de rentevorm en periode die je met ons hebt afgesproken.

Naar de actuele hypotheekrentes

Liever een andere hypotheekvorm?

Wil je je hypotheek liever iedere maand een beetje aflossen? Of wil je niet meer beleggen? Dan kan je hypotheek omzetten interessant voor je zijn. Een SNS Adviseur bekijkt welke mogelijkheden je hebt.

Goed om te weten: je krijgt met advies- en administratiekosten te maken. Bekijk ook altijd of er fiscale gevolgen zijn. Bekijk hiervoor de informatiewijzer.

Informatiewijzer verzekering of spaarrekening bij je hypotheek

Hypotheek meenemen?

Wil je een nieuwe woning kopen en je beleggingshypotheek meenemen? Dat kan. Heb je de beleggingsverzekering nu in box 1 ? Dan mag je niet meer zomaar iets veranderen aan je inleg en looptijd. Wil je toch iets veranderen? Dan kan dat fiscale gevolgen voor je hebben. Een SNS Adviseur kan je verder helpen.

Belangrijk om te weten

De waarde van je belegging kan dalen en stijgen. In het verleden behaalde resultaten bieden nooit een garantie voor de toekomst. Je rendement kan hoger, maar ook lager uitvallen en schommelt meer naarmate de beleggingsvorm risicovoller is. Bij beleggen loop je altijd het risico dat het rendement lager is dan je verwachtte. Maar het kan ook hoger uitvallen. Als het rendement tegenvalt kun je dus met een schuld blijven zitten die je op een andere manier moet aflossen, bijvoorbeeld door verkoop van je woning of door spaargeld/vermogen naast je hypotheek op te bouwen. Wij adviseren je om regelmatig te bekijken of het opgebouwde vermogen aan het einde van de looptijd voldoende is om je hypotheek mee af te lossen. Meer informatie? Vraag het je SNS Adviseur.

Voor dit product gelden:

Meer hulp nodig?

Meer hulp nodig?

Of wil je iets veranderen aan je hypotheek?