Je aflossingsvrije hypotheek aanpassen

Wil je je aflossingsvrije hypotheek aanpassen? Bijvoorbeeld omdat je met je aflossingsvrije hypotheek nu niet elke maand aflost en je dat wel wilt gaan doen. Of omdat je er zeker van wilt zijn dat je je hypotheek op de einddatum hebt terugbetaald. Hoe dat werkt lees je hier.

Hoe werkt het?

1. Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Een aflossingsvrije hypotheek los je op de einddatum in 1 keer af. Bijvoorbeeld met je spaargeld. Maar je hoeft niet te wachten tot de einddatum om deze hypotheek af te lossen.
Je mag nu ook al (een deel) aflossen. Dat kun je doen met eenmalig een bedrag extra af te lossen of iedere maand iets af te lossen. Of je zet je aflossingsvrije hypotheek om naar een hypotheekvorm waarbij je aflost: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

2. Andere hypotheekvorm

Je kunt je aflossingsvrije hypotheek tijdens de looptijd veranderen in een hypotheekvorm waarbij je wel aflost: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Goed om te weten: Heb je een SNS Bespaarhypotheek? Dan kun je je aflosvorm tijdens je rentevaste periode niet aanpassen. Vanaf 3 maanden voor die periode afloopt, kun je je aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïteiten of lineaire hypotheek. Je vindt de einddatum van je rentevaste periode in je hypotheekofferte of in Mijn SNS.

  3. Voor- en nadelen aflossen of andere hypotheekvorm

  • Lagere hypotheek op de einddatum.
  • Je kunt elk jaar tot 10% extra aflossen zonder dat je een vergoeding voor het renteverlies aan ons moet betalen.
  • Omdat je nu (een deel van) je hypotheek gaat aflossen, hoef je dat bedrag op de einddatum niet meer af te lossen. De kans dat je een restschuld overhoudt, wordt kleiner.
  • Je hypotheekrente kan na aanpassing in sommige gevallen lager zijn.
  • Je kunt minder rente aftrekken.
  • Omdat je meer aflost, zijn je maandlasten hoger. Je houdt minder geld over om uit te geven of te sparen.

  Is je hypotheek omzetten iets voor jou?

  Ook al lijkt de einddatum van jouw hypotheek nog ver weg, het is belangrijk om nu al te kijken hoe jij je aflossingsvrije hypotheek gaat aflossen. Daarom hebben we de Aflossingsvrij Check gemaakt. Deze check laat zien welke mogelijkheden je hebt met je hypotheek.

  Check je hypotheek

  Vraag je adviseur

  Is je aflossingsvrije hypotheek aanpassen in jouw situatie de juiste keuze? Je hypotheekadviseur bekijkt graag samen met jou wat de fiscale en financiële gevolgen zijn van aflossen en een andere hypotheekvorm.

  Je krijgt advies over welke mogelijkheden het beste bij je situatie passen. Je adviseur kijkt ook wat er gebeurt als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat, ziek of werkloos wordt of als je in de toekomst wilt verhuizen. Goed om te weten: Aan advies zijn kosten verbonden.

  Zelf regelen

  Je kunt er ook voor kiezen om zonder advies je aflossingsvrije hypotheekvorm aan te passen. Dat doe je in Mijn SNS.
  Meer informatie over zelf regelen

  Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Heb je vragen over je hypotheek en je huidige situatie?