Betalen met automatische incasso

Met een incasso kan een bedrijf of organisatie automatisch geld van je betaalrekening afschrijven. Bijvoorbeeld voor een eenmalige aankoop op internet of de maandelijkse energiekosten. Wel zo handig.

Toestemming geven met incassomachtiging

Een bedrijf of organisatie mag niet zomaar geld van je betaalrekening afschrijven. Je geeft daarvoor eerst toestemming met een incassomachtiging. Je kunt een schriftelijke of digitale incassomachtiging geven.

Goed om te weten
Met incasso bedoelen we de Europese incasso. Daarmee wordt een bedrag in euro’s overgeboekt naar een bank in het SEPA-gebied.

Hoe geef je een digitale incassomachtiging?

Als je iets online koopt, kun je steeds vaker een digitale incassomachtiging geven. Een schriftelijke machtiging met handtekening is dan niet meer nodig. Zo geef je een digitale incassomachtiging:

  • Kies ‘Incassomachtigen via uw bank’ op de website van de verkoper en selecteer SNS Bank.
  • Controleer alle gegevens en onderteken de machtiging met je digipas, app of browsercode.
  • Selecteer je rekeningnummer en druk op ‘Machtigen’.

Gebruik je een goedkeuringslijst in Mijn SNS? Dan wordt een digitale incassomachtiging daar automatisch aan toegevoegd.

Eenmalige of doorlopende machtiging

Er zijn twee soorten incassomachtigingen:

  • Eenmalige machtiging: je geeft toestemming om 1 keer een bedrag van je betaalrekening af te laten schrijven. Handig als je bijvoorbeeld concertkaartjes of een boek op internet koopt.
  • Doorlopende machtiging: je geeft toestemming om op vaste momenten een bedrag van je rekening af te laten schrijven. Bijvoorbeeld je maandelijkse energiekosten of je abonnement voor de sportschool.

Tip: Zorg voor genoeg geld op je rekening

We schrijven een incasso altijd af. Ook als je daardoor meer rood komt te staan dan we met je hebben afgesproken, ook wel ‘ongeoorloofd rood staan’. Vul je saldo dan binnen 4 dagen aan, anders boeken we het afgeschreven bedrag terug op je betaalrekening. Je kunt daardoor een betaalachterstand krijgen bij het bedrijf of de organisatie die geld wilde incasseren. Wil je weten wanneer je bijna rood staat? Stel dan een saldo-attentie in.

Incasso stopzetten

Wil je een automatische incasso stopzetten? Geef dat dan door aan het bedrijf of de organisatie. Gebruik bijvoorbeeld een stoplichtkaart om de incasso stop te zetten.

Je kunt ook een stoplichtkaart halen bij een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Incasso’s terugboeken, blokkeren en beheren

Een onterechte incasso terugboeken? Een incasso blokkeren? Of zelf bepalen welke bedrijven en organisaties geld van je betaalrekening mogen afschrijven?

Lees alles over het terugboeken, blokkeren en beheren van incasso’s

Je saldo in de gaten houden? Stel attenties in

Je saldo in de gaten houden? Stel attenties in

Dan krijg je een seintje, bijvoorbeeld voordat een incasso wordt afgeschreven of bij een inkomende overboeking, bijvoorbeeld als je salaris is gestort.
Geld overboeken naar een ander?

Geld overboeken naar een ander?

Bekijk op welke manieren je geld kunt overmaken.