Duur overboeken naar rest van de wereld

Overboekingen naar rekeninghouders in landen buiten het SEPA-gebied of naar rekeninghouders in SEPA-landen met een andere muntsoort dan de euro regel je in Mijn SNS.

Hoe lang duurt overboeken buiten SEPA-gebied?

Maak je geld over naar een rekeninghouder in een land buiten het SEPA-gebied? Dan staat het geld gemiddeld binnen 3 werkdagen na ontvangst van je opdracht op de rekening van de bank van de ontvanger. Dit kan oplopen tot 10 werkdagen.
Afhankelijk van de muntsoort en van het land waar de bank van de ontvanger gevestigd is. Hoe snel daarna het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, hangt af van de bank van de ontvanger.

Naar een aantal landen kun je geen geld meer overschrijven. Dat zijn Irak, Iran, de Krim-regio, Libië, Myanmar (Birma), Noord-Korea, Soedan, Zuid-Soedan en Syrië.

Overboeken naar SEPA-land met andere muntsoort

Maak je geld over naar een rekeninghouder in een SEPA-land met een andere muntsoort dan de euro? Dan staat het geld gemiddeld binnen 3 werkdagen en uiterlijk binnen 4 werkdagen op de rekening van de bank van de ontvanger.
Hoe snel daarna het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, hangt af van de bank van de ontvanger.

Let op: Als je de opdracht doordeweeks in Mijn SNS na 15.30 uur verzendt, dan beginnen we de eerstvolgende werkdag met verwerken. Dan zie je pas dat het bedrag van je betaalrekening is afgeschreven.

Kosten voor overboeken

Je betaalt extra kosten als je overboekt naar een land buiten het SEPA-gebied en/of in een andere valuta. Er zijn 3 manieren om deze kosten te verdelen: 1. Als je de kosten deelt met de ontvanger (gedeeld, SHARED) dan betaal je 0,1% van het bedrag met een minimum van € 5 en een maximum van € 50.

2. Als je ook de kosten van de ontvanger voor je rekening neemt (voor mij, OUR) dan betaal je 0,25% van het bedrag met een minimum van € 15 en een maximum van € 165.

3. Als de ontvanger alle kosten voor zijn rekening neemt (voor de ontvanger, BEN), betaal je zelf natuurlijk niets.

Goed om te weten:

  • De tarieven gelden voor een overboeking in Mijn SNS.
  • Boek je een bedrag over in euro’s binnen het SEPA gebied of in een andere valuta binnen de EER? Dan deel je de kosten altijd met de ontvanger.

Extra codes bij overboeking rest van de wereld

Wil je geld overmaken naar een rekeninghouder in een land buiten het SEPA-gebied of naar een rekeninghouder in een SEPA-land met een andere muntsoort dan de euro? Vermeld dan de BIC van de buitenlandse bank als je die hebt. Heb je geen BIC? Kies dan in Mijn SNS voor 'land van de bank' en vul zoveel mogelijk informatie in, waaronder de nationale bankcode.

Overboekingen naar de Verenigde Staten

Maak je geld over naar een rekeninghouder in de Verenigde Staten? Vul dan het 9-cijferige Fedwire/ABA routing number in bij 'bankcode' en de naam en het adres van de bank.

Inkomende overboekingen in vreemde valuta of vanuit landen buiten SEPA in euro

Krijg je een bedrag in euro van een rekeninghouder uit een land buiten het SEPA-gebied? Of van een rekeninghouder uit een SEPA-land met een andere muntsoort dan de euro? Dan boeken we het bedrag meteen op je betaalrekening als we daarover bericht krijgen van de buitenlandse bank waarmee we samenwerken.

Dit heet de boekdatum. Wij moeten het geld dan nog ontvangen en meestal ook nog omwisselen naar euro’s. Dat omwisselen kost 2 werkdagen. De dag waarop wij het bedrag in euro’s binnen hebben, heet de valutadatum. De boekdatum ligt dus voor de valutadatum.

Lees meer over de boekdatum en de valutadatum

Rente bij valutair roodstaan

Neem je het bedrag meteen op als we het hebben bijgeboekt? Dan bestaat het risico dat je valutair rood staat. Je betaalt daarvoor rente. Wij hebben het geld namelijk nog niet ontvangen en bij een niet-euro betaling nog niet kunnen omwisselen naar euro’s.

Wil je voorkomen dat je valutair rood staat en rente moet betalen? Neem het geld dan pas op na de valutadatum. De valutadatum zie je in Mijn SNS bij de details van de inkomende overboeking.

Bankieren met Mijn SNS

Bankieren met Mijn SNS

Ga verder met online bankieren.
Hoe snel staat het geld erop?

Hoe snel staat het geld erop?

Zo lang duurt een overschrijving in Nederland met Mijn SNS en de app.
Terug naar boven