ASN Microkredietfonds

Het ASN Microkredietfonds verstrekt leningen aan kleine ondernemers. Lees hier meer over het fonds.

Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Nettorendement 3 jaar*: 2,65%
Nettorendement 5 jaar*: 1,32%

Koers 13-06-2024 € 54,45

Dit is de laatste bekende afgiftekoers van het fonds. Zodra er een nieuwe afgiftekoers beschikbaar is (rond 10:30 op beursdagen) wordt deze koers geactualiseerd.

* Gemiddeld nettorendement per jaar t/m 31 mei 2024, na aftrek van de kosten van het fonds.

Beleg in ASN Microkredietfonds

Rendement en risico

Je loopt beperkt risico. Het fonds spreidt je geld namelijk over ruim 90 microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in 39 verschillende landen. Ze verstrekken onderhandse leningen met vaak een korte looptijd. Daardoor heeft de waarde van het fonds weinig last van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkten.

Het rendement van het fonds bestaat vooral uit de renteopbrengsten van de leningen. De MFI’s zijn gevestigd in ontwikkelingslanden. Zij verstrekken microkredieten aan mensen met een laag inkomen, micro-ondernemingen en het midden- en kleinbedrijf.

Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 mei 2024
Vanaf de start 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 2,64% 1,81% 1,32% 2,65% 0,28%
* Gemiddeld per jaar

Keuze uit een overzichtelijk aantal fondsen

Liever een ander fonds? Je kunt met de SNS Beleggingsrekening kiezen uit een overzichtelijk aantal fondsen. Je stelt zelf je combinatie van fondsen samen. Bekijk de andere beleggingsfondsen.

Waarom kiezen voor ASN Microkredietfonds ?

Je belegt in de ambities van kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Dankzij microkrediet kunnen ondernemers een bedrijf opzetten of uitbreiden.

Microkredieten reageren anders dan aandelen en obligaties op financiële en economische ontwikkelingen. Ze toevoegen aan je beleggingen in aandelen en/of obligaties betekent betere spreiding van je geld. Je verhouding tussen risico en rendement verbetert. Dat bevestigen de berekeningen van Ortec Finance , specialist in beleggingsrisico’s en -rendementen.

Ook een reden om te investeren: Je steunt lokale, kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden. Van de leningsnemers is ongeveer 80% vrouw. Dat is relevant, omdat leningen aan vrouwen vaak voor het hele gezin voordelen opleveren. Met een belegging van € 1.000 financier je minimaal 1 ondernemer. Beleg je met € 5.000, dan financier je 6 ondernemers.

Let op: tijdelijk dicht geweest voor verkopen

Het ASN Microkredietfonds is tijdens het begin van de coronacrisis gesloten geweest voor verkopen. Dat had hiermee te maken:

In het begin van de coronacrisis hebben veel beleggers hun participaties in het ASN Microkredietfonds verkocht. Dit in combinatie met de bewegelijkheid van de markt door Covid-19 zorgde voor een tijdelijke sluiting van het fonds voor verkopen. De beleggingen in dit fonds zijn leningen aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Het fonds kan die beleggingen niet zomaar verkopen zoals dat bij een aandeel op de beurs wel kan. Plotseling de leningen stoppen zou de kleine ondernemers namelijk meteen in grote problemen kunnen brengen. Deze situatie is uitzonderlijk, maar zou nog eens kunnen voorkomen. Het zou dus kunnen dat je tijdelijk niet kunt uitstappen als je in dit fonds belegt, het is ook mogelijk dat je tijdelijk juist niet kunt aankopen. Houd daar rekening mee als je het fonds wilt opnemen in je portefeuille. In het Essentiële-informatiedocument kun je hier meer informatie over vinden onder het kopje Risico- en opbrengstprofiel.

Kosten

De kosten van je belegging in het fonds bestaan uit de kosten van het fonds zelf en de servicekosten die je aan SNS betaalt.
Bekijk alle kosten

Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen AIF N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (“ABB”). Lees ook de prospectus en bekijk de fondsinformatie op de website van ABB

Belangrijke documenten

Lees de belangrijke documenten voor je gaat beleggen. Als je de risico’s per fonds wilt vergelijken, lees dan in elk geval de Essentiële Beleggersinformatie van de fondsen die je overweegt te kopen. Essentiële-informatiedocument

Kwartaalbericht ASN Microkredietfonds

Voorwaarden SNS Beleggingsrekening

Wil je beleggen in ASN Microkredietfonds? Open dan een SNS Beleggingsrekening. Lees dan eerst de voorwaarden.

Meer over de SNS Beleggingsrekening

Meer over de SNS Beleggingsrekening

Je kunt voor 1 of meer duurzame beleggingsfondsen kiezen. Zo stel je zelf je eigen portefeuille samen.
Alle beleggingsfondsen op een rij

Alle beleggingsfondsen op een rij

Bekijk het overzicht en de koersen van de duurzame beleggingsfondsen.