ASN Groenprojectenfonds

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

3 redenen om in dit fonds te beleggen:

  • Je gaat voor een laag kredietrisico en accepteert dat je hierdoor misschien weinig rendement behaalt.
  • Je krijgt mogelijk belastingvoordeel.
  • Je belegt in groenprojecten die door de overheid erkend zijn.

Nettorendement 3 jaar*: -3,22%
Nettorendement 5 jaar*: -1,64%

Koers 01-06-2023 € 22,95

Dit is de laatste bekende afgiftekoers van het fonds. Zodra er een nieuwe afgiftekoers beschikbaar is (rond 10:30 op beursdagen) wordt deze koers geactualiseerd.

* Gemiddeld nettorendement per jaar t/m 31 maart 2023, na aftrek van de kosten van het fonds.

Rendement en risico

Je loopt beperkt risico en hebt mogelijk belastingvoordeel. Het ASN Groenprojectenfonds belegt je geld via onderhandse leningen in euro’s in groenprojecten die door de overheid erkend zijn. Het rendement van het fonds bestaat voor een groot deel uit de renteopbrengsten van deze leningen.

Het fonds spreidt je geld over verschillende sectoren, zoals duurzaam bouwen, duurzame energie (wind en zon) en decentrale energievoorzieningen in ruim 125 groenprojecten. Het fonds doet aan risicobeheersing en monitoring, waardoor het kredietrisico wordt verlaagd.

Het renterisico is voor dit fonds beperkt doordat de onderhandse leningen maximaal een looptijd van 5 jaar mogen hebben. De huidige gemiddelde looptijd (juni 2020) van de onderhandse leningen in het fonds ligt rond de 4 jaar.

Step 1

Rendementsontwikkeling (groei per €100)

Koersverloop

Bron: Infront Financial Technology

Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 maart 2023
Vanaf de start 10 jaar* 5 jaar* 3 jaar* Dit jaar
Fonds 1,93% -0,32% -1,64% -3,22% 1,72%
* Gemiddeld per jaar

Keuze uit een overzichtelijk aantal fondsen

Liever een ander fonds? Je kunt met de SNS Beleggingsrekening kiezen uit een overzichtelijk aantal fondsen. Je stelt zelf je combinatie van fondsen samen. Bekijk de andere beleggingsfondsen.

Waarom kiezen voor ASN Groenprojectenfonds?

Je wilt beperkt risico lopen en mogelijk belastingvoordeel hebben. Het ASN Groenprojectenfonds financiert projecten die de overheid heeft aangewezen als groenprojecten. Bijvoorbeeld projecten in duurzaam bouwen, duurzame energie en decentrale energievoorzieningen. Het Groenprojectenfonds helpt zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Mogelijk belastingvoordeel

Groene beleggingen zijn tot een bepaald bedrag vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Daarnaast heb je mogelijk recht op een heffingskorting. Hoe hoog die vrijstelling en de heffingskorting is kan je vinden op Belastingdienst.nl.

Let op: soms tijdelijk geen aankopen

Het ASN Groenprojectenfonds kan soms dichtgaan voor aankopen. Dat heeft hiermee te maken:

Om als belegger gebruik te kunnen maken van het fiscale voordeel moet er altijd voor 70% in groenprojecten belegd worden die door de overheid zijn goedgekeurd. Er bestaan niet heel veel van dit soort projecten. Als er te veel mensen tegelijk instromen, kan het percentage onder de 70% komen. Want dan is er meer geld dan er groene projecten zijn om in te investeren. Dat brengt het fiscale voordeel voor de deelnemende beleggers in gevaar. Gebeurt dit, dan is er dus tijdelijk een stop op de instroom. Bij teveel uitstroom kan het fonds ook tijdelijk gesloten worden. Houd daar dus rekening mee als je dit fonds wilt aankopen. In de Eid kun je hier meer informatie over vinden onder het kopje Risico- en opbrengstprofiel.

Kosten

De kosten van je belegging in het fonds bestaan uit de kosten van het fonds zelf en de servicekosten die je aan SNS betaalt.
Bekijk alle kosten

Fondsmanagement

Dit fonds is een subfonds van ASN Beleggingsfondsen AIF N.V. Dit fonds wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. (“ABB”). Lees ook de prospectus en bekijk de fondsinformatie op de website van ABB

Belangrijke documenten

Lees de belangrijke documenten voor je gaat beleggen. Als je de risico’s per fonds wilt vergelijken, lees dan in elk geval het Essentiële-informatiedocument van de fondsen die je overweegt te kopen.

Voorwaarden SNS Beleggingsrekening

Wil je beleggen in ASN Groenprojectenfonds? Open dan een SNS Beleggingsrekening. Lees dan eerst de voorwaarden.

Beleggen voor je kind(eren)

Beleggen voor je kind(eren)

Open een beleggingsrekening voor je kind en ontdek de kracht van beleggen voor de lange termijn.
SNS Beleggingsrekening openen

SNS Beleggingsrekening openen

Kies uit een overzichtelijk aantal beleggingsfondsen, elk met een eigen thema.