Beleggen voor je kind

Beleggen voor je kind kan een mooie manier zijn om vermogen op te bouwen voor zijn of haar toekomst. Te veel risico? Je kunt ook beleggen in combinatie met sparen.

Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Waarom beleggen voor je kind?

Als je geld opzij wilt zetten voor je kind, kun je natuurlijk gaan sparen. Maar sparen levert op dit moment niet veel op. Wil je meer vermogen opbouwen, dan kan beleggen voor je kind een goede keuze zijn.

Beleggen voor je kind, sparen of allebei

Met beleggen voor je kind neem je meer risico dan met sparen. Je geld kan bij beleggen meer waard worden, maar ook minder. Het verwachte rendement is wel hoger dan bij sparen. Zeker als je voor langere tijd periodiek kunt beleggen.

Daarom kan het handig zijn om te beginnen met beleggen als je kind nog jong is. Hoe meer tijd, hoe meer tijd je hebt om eventuele verliezen goed te maken, en hoe groter de kans dat het vermogen groeit. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een paar jaar voordat je het geld wilt gebruiken minder risicovol gaan beleggen of overstappen op sparen. Bereken wat maandelijks geld sparen of beleggen mogelijk oplevert.

Als je je risico wilt verkleinen, kun je beleggen ook combineren met sparen. Dat kan heel makkelijk met SNS Doelbeleggen.

Beleggingsrekening openen voor je kind

Als je met beleggen vermogen wilt opbouwen voor je kind, kan dat op 2 manieren. Kies zelf wat voor jouw situatie het best is:

1. Beleggingsrekening op naam van je kind

Je bent verantwoordelijk voor de beleggingen van je kind tot hij 18 jaar is. Lees hier wat je verantwoordelijkheden zijn. Je opent vervolgens een beleggingsrekening op naam van je kind. Je stort hier zelf geld op. Tot je kind 18 jaar is, kan die de rekening niet zelf gebruiken. Dat staat ook zo in de voorwaarden. Is je kind 18? Dan mag die het geld vrij besteden. Of het geld natuurlijk verder beleggen.

2. Beleggingsrekening op je eigen naam

Je opent een beleggingsrekening op je eigen naam. Als je kind het geld nodig heeft, bijvoorbeeld bij de start van de studie, dan schenk je het bedrag aan je kind. Per jaar mag je een bedrag belastingvrij aan je (klein)kind schenken. Is het bedrag hoger? Dan betaal je dus wel schenkbelasting. Bekijk wat je per jaar belastingvrij mag schenken.

SNS Doelbeleggen of SNS Beleggingsrekening

Als je een beleggingsrekening opent, kies je of voor SNS Doelbeleggen of voor SNS Beleggingsrekening.

Beleggen voor je kind en de belastingen

Minderjarige kinderen hoeven niet zelfstandig belasting af te dragen voor het vermogen in box 3. De waarde van hun vermogen wordt bij dat van hun ouder of ouders geteld. Dus ook als je op naam van je kind belegt, telt het bij jou mee. Lees hier meer over beleggen en de belasting.

Beleggen voor je kind: wat levert het op?

Hoeveel beleggen voor je kind oplevert, is niet met zekerheid te zeggen. Het hangt af van hoeveel risico je wilt nemen, over hoeveel tijd je het geld nodig hebt, of je periodiek of eenmalig inlegt, en natuurlijk: hoe de markt zich ontwikkelt. Wil je een idee krijgen? Gebruik onze doelplanner om je mogelijke rendement te berekenen.

Beleggen en sparen vergelijken

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

De voor- en nadelen van sparen en beleggen

Ben je benieuwd naar de voordelen en nadelen van sparen en beleggen?
Maandbedrag sparen of beleggen

Maandbedrag sparen of beleggen

Ben je benieuwd naar vermogensgroei? Bereken het rendement van beleggen en de rente van sparen.