Stappenplan bedrijfspand verduurzamen

Met het verduurzamen van je bedrijfspand bespaar je energie Dat is niet alleen goed voor het milieu, je merkt het ook aan je vaste lasten en het comfort in je pand.

Ook kan het je een beter energielabel opleveren. Vaak is een energielabel verplicht en is er sprake van besparings- en informatieplicht. Meer informatie hierover is te vinden op Zetookdeknopom en op de website van de RVO, RVO Zakelijk Vastgoed

Maar hoe begin je met het verduurzamen van je bedrijfspand? Met dit stappenplan heb je een handig overzicht.

Alle seinen staan op groen - ondernemer

Let op: De informatie op deze pagina is zorgvuldig opgesteld, maar hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Kijk voor meer informatie over duurzaam ondernemen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Verduurzamen, op weg naar de toekomst

Het verduurzamen van je pand vanuit het oogpunt van de energietransitie is een goede stap op weg naar de toekomst. Realiseer je daarbij dat dit niet vrijblijvend is. Er is steeds meer wet- en regelgeving die je verplicht om dit te doen. Zo is er voor steeds meer panden de verplichting om een energielabel te hebben. Heb je dit niet? Dan kan je het pand niet verkopen of verhuren of ben je in overtreding. Ook voor het aanvragen van een financiering bij SNS kan het verplicht zijn om een energielabel te hebben.  Dat geldt voor alle utiliteitsgebouwen. Dit zijn onder andere kantoren, winkels, horeca, showrooms, etc.  Meer informatie vindt je hier Energielabel utiliteitsgebouwen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Na die periode moet je een nieuw energielabel aanvragen.

Ook als SNS vinden wij het belangrijk dat bedrijfspanden verduurzaamd en energiezuiniger worden. Wij willen dit ook stimuleren. Dat doen we door bijvoorbeeld een hogere financiering toe te staan, tot 90% schuld-marktwaardeverhouding,  als je een pand  koopt met energielabel C of beter, of je pand gaat verduurzamen waardoor het tenminste energielabel C of beter krijgt.

Het duurzaam zijn of worden van je pand moet worden aangetoond met behulp van het energielabel.

Daarnaast is het ook goed om na te denken over duurzaamheidsrisico’s. Denk daarbij aan risico’s die direct samenhangen met de klimaatverandering zoals extreme regenval, langdurige droogte, toenemend overstromingsgevaar en extreme hitte. Hoewel moeilijk in te schatten is waar en wanneer deze risico’s zich zullen voordoen,  kunnen ze wel van grote invloed zijn op de bedrijfsvoering en de waarde van het pand. Ook het hebben van een pand met een slechter energielabel zou kunnen leiden tot aantasting van de waarde of een slechtere verkoop- of verhuurbaarheid.

Het is dus verstandig  om bij het kopen of bouwen van een pand je hierover te laten informeren en mee te laten wegen in je beslissing. Meer informatie over deze risico’s vindt je hier klimaatrisico’s.

Stap 1: Check hoe je energie kunt besparen

Inzicht in je energieverbruik

Weet je hoeveel energie je gebruikt? Door naar je energierekening te kijken krijg je inzicht in het verbruik. En je ziet waar je nog meer op kunt besparen: waar veel gebruikt wordt, kan misschien ook veel worden bespaard.

Ook is het handig om te weten welk energielabel je bedrijfspand heeft. Het wordt vanaf 2023 voor kantoren vanaf 100m² namelijk verplicht om energielabel C of hoger te hebben (check deze beslisboom om te zien of deze verplichting voor jou geldt). Zoek op deze pagina van de Rijksoverheid jouw energielabel op. Goed om te weten: je ziet alleen een energielabel als deze officieel geregistreerd is.

Energielabel aanvragen

Heb je nog geen geldig geregistreerd energielabel voor jouw bedrijfspand? Vraag dit dan aan bij een energieadviseur. Onze partner Fitrex kan je vertellen welke adviseurs dit voor jou kunnen doen.

Energie besparen

Gebruik je veel energie en wil je hierop besparen? Raadpleeg een energieadviseur die je inzicht geeft in de mogelijkheden voor energiebesparing.

Denk daarbij aan advies over:

 • energiezuinige verlichting

 • isolatie voor muren, het dak of de vloer

 • de terugverdientijd

Op zoek naar een leverancier? Voor isolatieadvies en installatie kun je bijvoorbeeld bij onze partner Pluimers terecht.

Energie opwekken

Je kunt naast energiebesparing ook zelf groene energie opwekken. Denk aan zonnepanelen op het dak of het installeren van een warmtepomp.

Vraag een adviseur naar de mogelijkheden voor je pand en een berekening van de terugverdientijd. Voor de installatie van zonnepanelen kun je bijvoorbeeld terecht bij onze partner Solease. En wist je dat een groendak in combinatie met zonnepanelen voor een verhoogd rendement zorgt? Het ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook voor energiebesparing zorgen. Voor een groendak en installatie kun je bijvoorbeeld terecht bij onze partner Het Groene Loket.

Stap 2: Check hoe je de investering kunt financieren

Met eigen vermogen

Je kunt de investering financieren met eigen vermogen. Om te weten of je genoeg eigen vermogen hebt, bereken je je solvabiliteitsratio. Hulp nodig? Vraag je accountant voor financieel advies.

Meer informatie over solvabiliteit

Met een lening

Wil je je bedrijfspand verbouwen waarbij je verduurzamingsmaatregelen meefinanciert?  Met een SNS Bedrijfshypotheek kun je dan tot 90% van de marktwaarde van je pand financieren, in plaats van 80% van de marktwaarde (zonder verduurzaming).

Meer informatie over de SNS Bedrijfshypotheek

Waarom een bedrijfshypotheek van SNS?

 • Eenvoudig aan te vragen in 5 stappen
 • Persoonlijk contact in de SNS Winkel
 • Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend

Heb je al een bedrijfshypotheek bij ons? Bespreek met je adviseur wat de mogelijkheden zijn binnen deze financiering.

Stap 3: Vraag subsidie aan

Er zijn meerdere subsidieregelingen die een deel van het verduurzamen van jouw bedrijfspand vergoeden. Check hieronder 't overzicht van veelgebruikte subsidies die voor mkb’s beschikbaar zijn.

 • De subsidieregeling verduurzaming MKB vergoedt 80% van de advieskosten over het verduurzamen van je bedrijfspand door een energieadviseur. Bijvoorbeeld advies over het isoleren van uw pand of het installeren van zonnepanelen. Het advies mag ook gaan over je bedrijfsvoering, bijvoorbeeld over de aanschaf van energiezuinige keukenapparatuur of een elektrische bestelwagen. De energieadviseur die dit advies geeft, mag je zelf inhuren maar mag niet bij je bedrijf werken en moet een eigen KVK-nummer hebben.

  • Om deze subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals: 

  • Je hebt een onderneming met maximaal 250 werknemers (fte's) en een jaaromzet van maximaal €50 miljoen.

  • Je hebt of huurt een of meerdere bedrijfspanden.

  • Je bedrijfspand verbruikt jaarlijks niet meer dan 25.000 m3 aardgas en 50.000 kWh elektriciteit.

  • Het energieadvies gaat over alle aspecten van het pand en de bedrijfsvoering. En bijvoorbeeld niet alleen advies geeft over zonnepanelen.

  • Het energieadvies is minstens €500 excl. btw.

  Als je in aanmerking komt voor deze subsidie kun je maximaal €2.500 vergoed krijgen. Meer informatie over deze subsidie die je nog tot 30 september 2022 kunt aanvragen leest je op de RVO website.

 • Wil je je bedrijfspand verduurzamen met een warmtepomp of zonneboiler? Dan kun je daar subsidie voor aanvragen via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Tot 31 december 2023 kun je ook een subsidie aanvragen voor kleinschalige windturbines of zonnepanelen. Om een ISDE-subsidie te kunnen aanvragen gelden voorwaarden zoals: 

  • Je hebt een geldig KVK-nummer.

  • Je doet de subsidie aanvraag voordat je de koopovereenkomst van het apparaat afsluit.

  • Je laat het apparaat in Nederland installeren.

  • Je neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of windturbine binnen 12 maanden nadat je subsidieaanvraag is goedgekeurd in gebruik.

  • Je hebt de factuur en het betaalbewijs van de aanschaf en van de installatie van het apparaat door een erkend bouwinstallatiebedrijf.

  • Je verhuurt of verkoopt het apparaat niet binnen een jaar na de subsidietoekenning.

  • Je kunt de subsidie voor uw warmtepomp, boiler, zonnepanelen of windturbine niet combineren met de EIA-regeling of een andere subsidie.

  Meer informatie over de ISDE-subsidie aanvragen en de voorwaarden die gelden vind je op de RVO website.

 • Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of duurzame energie, kun je via de energie-investeringsaftrek (EIA) naast de afschrijving een extra bedrag aftrekken van je winst. Voor 2022 is dat een aftrek van 45,5%. Je kunt deze regeling aanvragen als u voldoet aan de voorwaarden, zoals: 

  • Je doet duurzame investeringen van minimaal €2.500 per bedrijfsmiddel.

  • Je hebt heeft het bedrijfsmiddel nog niet eerder gebruikt.

  • Als je deze regeling aanvraagt voor je investering kun je deze niet combineren met een milieu-investeringsaftrek of SDE- subsidie. Je kunt deze subsidie wel combineren met een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

  Kijk voor meer informatie over de energie-investeringsaftrek op de

  RVO website.

 • Kijk voor informatie over de SDE++ subsidie op de RVO website.

 • Kijk voor informatie over de MIA en VAMIL subsidie op de RVO website.

Waarom dit stappen­plan?

Klimaatverandering is een groot probleem en dat gaat ons aan het hart. Daarom hebben we in 2019 samen met andere banken en de overheid een klimaatstatement getekend. Hierin staat dat de banken zich inzetten om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom streven banken naar een versnelling van verduurzaming van Nederlands vastgoed. Dat doen we bijvoorbeeld met dit stappenplan.

Bedrijfshypotheek aanvragen

Bedrijfshypotheek aanvragen

Wil je bij ons geld lenen voor de aankoop of verbouwing van je bedrijfspand?
Meer weten of hulp nodig?

Meer weten of hulp nodig?

Lees alle informatie over financieringen. Of neem contact met ons op.