Zekerheden en aansprakelijkheid bij een zakelijke financiering

Als je een zakelijke financiering zoals de SNS Bedrijfshypotheek of SNS Zakelijk Krediet bij ons afsluit, vragen we om zekerheden. Ook wel ‘onderpand’ genoemd. Zo hebben we meer zekerheid dat we het uitgeleende geld terugkrijgen.

De meest voorkomende zekerheden zijn:

 • hypotheekrecht
 • pandrecht
 • borgstelling
 • hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoe werkt een zekerheid?

Als je geld bij ons leent, dan moet je dat (vroeg of laat) terugbetalen. Om het risico af te dekken dat je de financiering uiteindelijk niet kunt terugbetalen, vragen we 1 of meer zekerheden of zekerheidsrechten. We kunnen op die rechten terugvallen als jij de financiering niet (volledig) kunt terugbetalen. Bijvoorbeeld het recht om jouw goederen te verkopen en met de opbrengst (een deel van) je financiering af te lossen.

Goed om te weten: We maken pas gebruik van onze zekerheidsrechten als je je financiering echt niet kunt terugbetalen. Voor het zover is, kijken we of we je kunnen helpen, zodat je je financiering toch kunt terugbetalen. Verwacht je betalingsproblemen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Dan kijken we samen naar een oplossing. Bel ons op: 030 – 219 69 70

Hypotheek- en pandrecht

Met een hypotheekrecht geef je meestal je bedrijfspand als zekerheid. We vragen deze zekerheid bijvoorbeeld als we een hypotheek verstrekken voor het kopen of verbouwen van een bedrijfspand. Als je je lening niet kunt terugbetalen, mogen we het bedrijfspand verkopen en met de opbrengst (een deel van) je lening aflossen.

Met een pandrecht geef je goederen, zoals voorraden, debiteurenvorderingen of inventaris, als zekerheid.. Als je je financiering niet kunt terugbetalen, mogen we de goederen verkopen en met de opbrengst (een deel van) je financiering aflossen.

Zekerheid afhankelijk van soort financiering

Welke zekerheid we vragen, hangt af van het soort financiering. In de tabel staan per financieringssoort voorbeelden van zekerheden die we vragen.

De financiering gebruik je voor Soort financiering Soort zekerheid
Aankoop of verbouwing pand voor zakelijk gebruik SNS Bedrijfshypotheek Hypotheekrecht op het pand Eerste pandrecht op alle rechten en roerende zaken die bij het bedrijfspand horen.
Extra financiële ruimte voor je bedrijf SNS Zakelijk Krediet Eerste pandrecht op je voorraden en debiteuren
Goed om te weten Om de waarde van het onderpand te bepalen hebben we een taxatie nodig. De kosten voor zo'n taxatie betaal je zelf.

Persoonlijke aansprakelijk of borgstelling

Heb je een eenmanszaak, vof of maatschap? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de financiering. Heb je een bv? Dan vragen we een persoonlijke borgstelling.

 • Heb je een eenmanszaak? Dan ben je hoofdelijk aansprakelijk voor de financiering. Bij een vof of maatschap zijn alle vennoten en maten hoofdelijk aansprakelijk.
 • Heb je een bv? Dan vragen we je om een persoonlijke borgstelling. Dat betekent dat als de bv de financiering niet kan aflossen, we aanspraak kunnen maken op je privévermogen.
 • Heb je boven de bv die de lening aanvraagt een holding? Dan is het goed om te weten dat we een hoofdelijke aansprakelijkheid vragen van de holding. We kunnen dan zowel de werkmaatschappij als de holding aanspreken op het terugbetalen van de financiering.
  Financieringsmogelijkheden

  Financieringsmogelijkheden

  Bekijk de opties die je bij ons hebt.