Bosbranden Griekenland - vragen én antwoorden

Reisadvies voor Griekenland

Ga je nog op vakantie naar Griekenland. En wil je weten wat het actuele reisadvies is? Dat kun je vinden op nederlandwereldwijd.nl.

Laatst gewijzigd op 24 juli 2023: GEEL

De kleurcode voor de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia is geel. De kleurcode voor de rest van Griekenland is groen. Op dit moment zijn er hevige bosbranden in verschillende gebieden in Griekenland. Dit is vooral het geval in het zuidoosten van het eiland Rhodos en op de eilanden Corfu en Evia.

Situatie op Rhodos

Voor Rhodos geldt de noodtoestand. De situatie verandert snel. De lokale autoriteiten adviseren en roepen dringend inwoners en toeristen op het zuidoosten van het eiland Rhodos te verlaten en af te reizen naar veiliger gebied zoals het noorden van het eiland.

Let op! De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s. Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd je aan de veiligheidsinstructies. Houd de lokale media goed in de gaten.

Vragen of hulp nodig?

Neem contact op met de Griekse Crisis Management Unit: + 30 210 3681259 of +30 210 3681350. Ben je van plan naar Rhodos, Corfu of Evia te reizen? Neem vooraf contact op met je reisorganisatie.

Calamiteitenfonds

Heb je je reis geboekt via een reisorganisatie of touroperator met SGR-garantie? Dan is het goed om te weten dat het Calamiteitenfonds een calamiteit heeft vastgesteld voor de bosbranden op Zuid-Oost Rhodos. Dat betekent dat het Calamiteitenfonds kosten vergoedt voor reisaanpassingen en repatriëring van reizigers die onder de garantieregeling van het fonds op Zuid-Oost Rhodos verblijven. Reizigers die als gevolg van de bosbranden op Zuid-Oost Rhodos niet al hun vakantiedagen geleverd krijgen, ontvangen bovendien via hun reisorganisatie van het Calamiteitenfonds een overeenkomstig deel van hun reissom terug.

Meer informatie over deze calamiteit

Goed om te weten: Over branden in andere gebieden (bv. Corfu, Evia en Peloponessos) is nog geen informatie beschikbaar

Veelgestelde vragen

 • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd je aan de veiligheidsinstructies.

  Bekijk het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken voor de meest actuele informatie

 • Met je reisverzekering is diefstal, verlies van en schade aan je reisbagage verzekerd tot maximaal het verzekerde bedrag.

  Schade melden

 • Met je reisverzekering is diefstal en verlies van reisdocumenten verzekerd tot maximaal het verzekerde bedrag.

  Schade melden

 • Je medische kosten zijn verzekerd via de extra dekking Geneeskundige kosten.

 • Heb je je accommodatie geboekt via een reisorganisatie, touroperator of luchtvaartmaatschappij? Neem daar dan contact mee op om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen.

  Heb je je accommodatie zelf rechtstreeks geboekt?  Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij of accommodatie om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld de terugvlucht omboeken of een alternatief verblijf zoeken. Kan de luchtvaartmaatschappij of accommodatie niets voor je betekenen? Bel dan de Alarmcentrale :+31 592-380799.

  1. Heb je je reis geboekt via een reisorganisatie of touroperator? Neem contact op met je reisorganisatie of  touroperator om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld om je reis om te boeken.

  2. Heb je het ticket en de accommodatie zelf geboekt? Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij en accommodatie om het ticket en je accommodatie te annuleren en/of om te boeken.

  Goed om te weten: Annulering vooraf is alleen verzekerd in de situatie dat je accommodatie niet meer bewoonbaar is door schade en er geen soortgelijk verblijf beschikbaar is.

 • Angst voor bosbranden is geen verzekerde reden om te annuleren. Neem contact op met je reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij, touroperator en/of verblijf om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de reis en/of het ticket om te boeken of te annuleren.
 • Nee, dit is geen verzekerde reden om te annuleren. Neem contact op met je reisorganisatie, touroperator, luchtvaartmaatschappij of accommodatie om te bespreken wat zij voor je kunnen betekenen. Bijvoorbeeld om je reis om te boeken.
 • Heb je een annuleringsverzekering? Dan worden de kosten van de niet-genoten reisdagen vergoed als de accommodatie niet meer bewoonbaar is door schade en er geen soortgelijk verblijf beschikbaar is. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je reisorganisatie, touroperator, luchtvaartmaatschappij of accommodatie voor vergoeding van de kosten van de niet-genoten reisdagen.