Zo bescherm je jezelf tegen datingfraude

Romantiek bloeit vaak op via schermen. Maar helaas brengt dit ook een risico met zich mee: datingfraude. Deze sluwe vorm van oplichting heeft al te veel harten gebroken en bankrekeningen geplunderd. We geven je tips om je tegen deze vorm van fraude te beschermen.

Zo werkt datingfraude

Criminelen creëren nep-identiteiten op datingsites, sociale media of online platforms. Ze spelen vervolgens in op je gevoel. Ze steken er veel tijd in om je vertrouwen te winnen. En voor je het weet ben je hopeloos verliefd door hun lieve woorden en belangstellende vragen. En eenmaal verliefd is het lastig om helder na te denken …

Herken de crimineel

Ze zijn eigenlijk altijd meteen beschikbaar als je hen een berichtje stuurt. En ze hebben excuses om persoonlijke ontmoetingen te vermijden, vragen om een voorschot van de reiskosten of doen andere onverwachte geldverzoeken. Ze bellen liever niet, helemaal niet met beeld erbij. Goed om te weten: Ze zeggen vaak dat ze militair of arts zijn in een oorlogsgebied of medewerker van een olieplatform. Dat gebruiken ze als excuus waarom ze niet zelf bij hun geld kunnen.

Bescherm jezelf online

Zo doe je dat:

  • Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je online deelt.
  • Check de identiteit van je online connecties.
  • Gebruik betrouwbare datingsites.
  • Wees sceptisch tegenover verzoeken om geld, zelfs als ze gepaard gaan met hartverscheurende verhalen.
  • Criminelen willen vaak niet dat je anderen over de relatie of vriendschap vertelt. Wees niet bang om vragen te stellen en twijfels te delen met mensen die je vertrouwt.

Toch slachtoffer geworden?

Verbreek al het contact en stop met geld overmaken. Het is belangrijk om meteen een melding te maken bij de politie en de desbetreffende datingsite. Het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals chatgesprekken en profielinformatie, kan helpen bij het onderzoek. Meld de fraude ook bij SNS. Twijfel je? Ook dan kun je terecht bij 1 van onze adviseurs. Bel naar 030 - 633 30 00. Of kom langs in de SNS Winkel. We staan voor je klaar.

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.