Malware: schadelijke software

Malware is schadelijke software die op je computer, tablet of telefoon wordt geïnstalleerd zonder dat je het doorhebt. Hierdoor kunnen criminelen inbreken op je apparatuur en informatie stelen.

Hoe werkt malware?

Je apparatuur kan op verschillende manieren besmet worden met malware. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een geïnfecteerde website bezoekt, een bijlage opent in een valse e-mail of illegale software installeert. Malware kan:

  • Persoonlijke informatie van je stelen, zoals je gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Bestanden op je computer onleesbaar maken. Die kunnen tegen betaling soms weer leesbaar gemaakt worden.
  • Zorgen dat je doorlinkt naar een onveilige website die lijkt op de echte website van SNS.
  • Bedragen en rekeningnummers wijzigen, zodat er andere informatie met de bank wordt uitgewisseld dan je in je browser te zien krijgt.

Dit kun je doen tegen malware

Heb je eenmaal malware op je computer, tablet of smartphone? Dan kom je daar meestal moeilijk vanaf. Wees daarom voorzichtig op internet en neem in elk geval deze maatregelen:

Zit er malware op je computer?

Criminelen maken steeds betere malware. Daardoor is het lang niet altijd duidelijk of je computer, tablet of telefoon is besmet.

Denk je dat er een virus of malware op je computer, tablet of smartphone zit? Scan je apparatuur dan met een virus- en malwarescanner, voordat je weer gaat internetbankieren. Doet je computer, tablet of mobiel vreemd? Ook na de scan? Schakel dan een deskundige of je computerleverancier in.

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.