Veilig betalen met QR-codes

Met een QR-code kun je makkelijk geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten te maken. Superhandig! Maar jammer genoeg hebben ook oplichters de QR-code ontdekt. Trap niet in hun trucs.

Hoe gebruiken oplichters QR-code?

Iedereen kan QR-codes maken. Want het is gewoon een stukje tekst, verpakt in een code. Helaas maken ook oplichters gebruik van de QR-code. Ze maken bijvoorbeeld een QR-code aan die je doorverwijst naar een valse website die erg lijkt op de website van je eigen bank: een phishingsite. Via die valse website probeert de oplichter je online bankiergegevens te ontfutselen. Of de oplichter probeert jou met een QR-code een hoger bedrag te laten betalen dan afgesproken. Trap er niet in.

Goed om te weten: De betrouwbaarheid van de inhoud van de QR-code kun je pas bepalen na het scannen. Zit er een link achter de QR-code? Controleer dan altijd zelf de betrouwbaarheid van de site waar je naar wordt doorgestuurd.

Trap ook niet in deze truc

Wat ook voorkomt: iemand geeft aan je te willen betalen voor iets dat jij te koop aanbiedt, maar zegt dat dit alleen mogelijk is als jij een QR-code scant. Maar als je die QR-code scant, ben jíj degene die betaalt. Of wel met jouw inloggegevens óf met een groot geldbedrag.

5 manieren om fraude met QR-code te voorkomen

Gelukkig kun je QR-codes veilig en makkelijk gebruiken met deze 5 tips:

  • Scan je een QR-code om te betalen? Let dan goed op het webadres van de betaalpagina.
  • Heb je inderdaad iets besteld waarvoor je moet betalen? Check dan of de bestelling, het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde kloppen.
  • Scan je een QR-code op een openbare plek, bijvoorbeeld op een poster in een bushokje? Houd er dan altijd rekening mee dat een crimineel er een andere QR-code overheen geplakt kan hebben. Je ziet ’t verschil niet, dus kan je naar een andere site gelokt worden. Of kan het zijn dat je aan de verkeerde persoon betaalt.
  • Opent je SNS App nadat je de QR-code hebt gescand? Controleer wat de app van je vraagt. Gaat het om een betaling? Check dan het bedrag en de ontvanger voordat je de betaling bevestigt.
  • Herken deze truc: je hoeft nooit geld te betalen of een code te scannen om geld te kunnen ontvangen. Zegt iemand dat hij je wil betalen, bijvoorbeeld voor iets dat jij op marktplaats aanbiedt? Maar moet je daarvoor wel eerst een QR-code scannen of 1 cent overmaken? Dan weet je zeker dat het een oplichter is. Breek de transactie af en meld de fraude meteen.

Wat is een QR-code?

Een QR-code werkt net als een streepjescode. In de QR-code staat informatie die je kunt uitlezen met een scanner. Dit scannen doe je met je telefoon. De informatie uit de QR-code verwijst je meestal naar een website of app. Zo kun je bij ons betaalverzoeken versturen en ontvangen met een QR-code. Handig, want zo kun je makkelijk en snel geld overboeken zonder vergissingen of tikfouten.

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.