Tips van onze fraude-expert

Esther Rougoor werkt als fraude-expert voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. Door haar werk weet ze als geen ander hoe oplichters te werk gaan én hoe je oplichting kunt voorkomen. Esther geeft tips hoe jij oplichters ook een stapje voor kunt blijven.

“Mijn naam is Esther Rougoor en ik ben fraude-expert. Nadat ik mijn studie criminologie had afgerond ben ik gaan werken in het fraudedomein. Dat doe ik inmiddels al 11 jaar waarvan 6 jaar voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. In die 11 jaar heb ik vele vormen van fraude voorbij zien komen en veel oplichters ontmaskerd.”

Tip: We hebben een gratis, online training ontwikkeld. De training is interactief en laat zien hoe je een oplichter kunt herkennen.

Lees meer

Wie kijkt er stiekem mee op jouw telefoon?

Krijg je een sms, bijvoorbeeld over een postpakket met een link naar een website om een app te installeren? Doe dit niet! Het is een valse app van oplichters die met je meekijken op jouw telefoon om zo jouw (bank)inlogcodes te kunnen stelen.

Malware

Oplichters hebben een nieuwe variant op de phishingberichten ontwikkeld die erg gevaarlijk is. In deze variant krijg je een sms uit naam van bijvoorbeeld PostNL of DHL. De link in dit berichtje verwijst dit keer niet naar een nagemaakte bankomgeving, maar naar een webpagina waarop de criminelen je vragen een frauduleuze app te downloaden zodat je zogenaamd het beloofde pakket kunt volgen. Deze frauduleuze app bevat echter malware: een kwaadaardig bestand dat gebruikt wordt om controle over jouw mobiele telefoon te krijgen en gevoelige informatie te verzamelen. Wanneer deze malware op jouw telefoon staat, kunnen de criminelen bijvoorbeeld ook zien wat je invoert in jouw bankapp. En als het even kan, zullen ze ook proberen overboekingen te doen.

Apps uit onbekende bronnen

Heb je een Apple-telefoon? Dan kun je vooralsnog opgelucht ademhalen. Deze kwaadaardige app is gericht op Android-toestellen. En ook bij Android-toestellen moet je eerst zelf nog toestemming geven voor het installeren van deze app. Je krijgt bijvoorbeeld deze melding te zien:

“Dit type bestand kan schade toebrengen aan je apparaat’. Accepteer dit risico door op ‘ok’ te tikken”.

Of ze vragen je om “Apps uit onbekende bronnen toe te staan”. Wanneer een app deze melding oproept, is het foute boel. Niet installeren dus!

Wat kun je hiertegen doen?

1. Klik nooit zomaar op een link in een sms

Leer jezelf aan om nooit zomaar op een link in een sms’je te klikken. Check altijd goed naar welke website de link verwijst. Een link naar de website van DHL begint altijd met https://www.dhl.com/ en een link naar de website van PostNL begint altijd met https://www.postnl.nl/.

2. Download apps alleen uit de officiële winkels: de App Store en Google Play

Apps met malware kun je niet downloaden als je via de officiële winkels apps zoekt en installeert. Officiële winkels zijn de App Store en Google Play. Wil je een app installeren en krijg je onderstaande melding?
‘Dit type bestand kan schade toebrengen aan je apparaat. Accepteer dit risico door op ‘ok’ te tikken.’ Stop dan meteen. Word je gevraagd om het downloaden van apps uit onbekende bronnen toe te staan? Ook dit is een signaal dat er iets mis is. Stop direct met het downloaden van de app.

3. Pas jouw limieten aan

Wanneer je bankproducten krijgt, zijn er standaardlimieten ingesteld door de bank. Het is verstandig om deze limieten te bekijken en aan te passen naar jouw persoonlijke situatie. Hoe lager jouw limiet, hoe minder geld er gestolen kan worden wanneer er malware op jouw telefoon staat. Dit geldt uiteraard ook voor de andere vormen van oplichting en jouw andere bankproducten, zoals je bankpas en digipas. Wanneer een oplichter probeert deze limieten te verhogen om zo meer geld van je te stelen, krijg je hier altijd een e-mail van. Controleer dus ook of de bank jouw goede contactgegevens heeft en houd jouw e-mail goed in de gaten. Een limietverhoging gaat niet per direct in. Zo heb je bij oplichting waarbij een limietverhoging gebruikt wordt, de tijd om contact met ons op te nemen.

Lees meer over het instellen van jouw persoonlijke limieten

Of lees meer over veilig bankieren met jouw mobiele telefoon

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.