Tips van onze fraude-expert

Esther Rougoor werkt als fraude-expert voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. Door haar werk weet ze als geen ander hoe oplichters te werk gaan én hoe je oplichting kunt voorkomen. Esther geeft tips hoe jij oplichters ook een stapje voor kunt blijven.

“Mijn naam is Esther Rougoor en ik ben fraude-expert. Nadat ik mijn studie criminologie had afgerond ben ik gaan werken in het fraudedomein. Dat doe ik inmiddels al 11 jaar waarvan 6 jaar voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. In die 11 jaar heb ik vele vormen van fraude voorbij zien komen en veel oplichters ontmaskerd.”

Tip: We hebben een gratis, online training ontwikkeld. De training is interactief en laat zien hoe je een oplichter kunt herkennen.

Lees meer

Veilig bankieren op vakantie

De zomermaanden staan weer voor de deur. Dat betekent dat veel mensen op vakantie gaan. Op vakantie wil je vooral onbezorgd kunnen genieten en nergens aan denken. Met een goede voorbereiding gaat dat zeker lukken. Hieronder wat tips om je rekening ook op vakantie zo veilig mogelijk te houden.

1. Pinnen buiten Europa

Ga je op vakantie naar een land buiten Europa? En wil je daar ook pinnen? Zet dan tijdelijk pinnen buiten Europa aan. Dat staat voor de veiligheid standaard uit op je betaalpas. Je regelt ’t binnen een paar minuten. Hier lees je hoe je dat doet. En heel belangrijk: Vergeet ook niet om het pinnen buiten Europa weer uit te zetten als je weer veilig terug bent in Nederland. Of om direct een einddatum mee te geven zodat je dit niet kunt vergeten.

2. Limieten aanpassen

Op betaalpassen, in de SNS Mobiel Bankieren app en in Mijn SNS zijn standaardlimieten ingesteld. Het is slim om te checken of deze limieten bij je passen. Ook voor als je op vakantie bent. Staan ze voor jou te hoog ingesteld? Kies dan een ander limiet die beter bij je past. Hoe je jouw limieten aanpast, lees je hier.  

3. Gebruik contactloos betalen

Scherm je altijd je pincode goed af als je deze intoetst? En ben je alert op personen die over je schouder meekijken? Hoe minder vaak je je pincode hoeft in te toetsen, hoe kleiner de kans dat oplichters deze ook kunnen zien. Gebruik daarom contactloos betalen. Check hier hoe je dit kunt instellen. En hoe je je limieten voor contactloos betalen kunt aanpassen.

4. Pas op met openbare wifinetwerken

Online of mobiel betalen? Binnen de hele Europese Unie gelden standaardtarieven voor mobiel internet uit je bundel. Je betaalt in veel landen daardoor evenveel als in Nederland. Maak dus gebruik van je eigen abonnement en niet van openbare wifinetwerken. Zo houd je ongewenste ogen buiten de digitale deur als je met je geldzaken bezig bent.

5. Social media en vakantie

Zet pas na je vakantie op social media dat je op vakantie was. En niet terwijl je nog aan het genieten bent. Zo voorkom je dat de ouderwetse dieven ‘vakantiewerk’ uitvoeren in je huis.

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.