Tips van onze fraude-expert

Esther Rougoor werkt als fraude-expert voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. Door haar werk weet ze als geen ander hoe oplichters te werk gaan én hoe je oplichting kunt voorkomen. Esther geeft tips hoe jij oplichters ook een stapje voor kunt blijven.

“Mijn naam is Esther Rougoor en ik ben fraude-expert. Nadat ik mijn studie criminologie had afgerond ben ik gaan werken in het fraudedomein. Dat doe ik inmiddels al 11 jaar waarvan 6 jaar voor de Volksbank, waar ook SNS onder valt. In die 11 jaar heb ik vele vormen van fraude voorbij zien komen en veel oplichters ontmaskerd.”

Tip: We hebben een gratis, online training ontwikkeld. De training is interactief en laat zien hoe je een oplichter kunt herkennen.

Lees meer

Wil jij ook snel en veel geld verdienen?

Deze vraag kom jij misschien ook weleens tegen op social media. Vooral via kanalen zoals TikTok en Snapchat. Wie op deze berichten reageert, krijgt vrij snel daarna het verzoek om rekening, pinpas en pincode uit handen te geven: ‘Je krijgt er een vergoeding voor en het is écht legaal!’, wordt je beloofd. Altijd fijn, zo’n extra zakcentje. Maar weet je dat het helemaal niet legaal is en je hiervoor 8 jaar gevangenisstraf kunt krijgen? En dat je alle kosten moet terugbetalen?

Witwassen

Als het oplichters lukt om slachtoffers te maken van bijvoorbeeld phishing, bankhelpdeskfraude of hulpvraagfraude, staan ze voor een uitdaging. Want hoe krijgen ze dat geld van de slachtoffers in handen zonder dat ze hun eigen rekening en dus hun eigen naam hiervoor hoeven te gebruiken? Hiervoor hebben ze een slimme oplossing: Geldezels. Ze overtuigen jongeren met een geloofwaardige smoes om hun rekening uit handen te geven. Ze zeggen bijvoorbeeld dat hun eigen pas stuk is, of hun mobiel bankieren app niet werkt. Als jij je rekening uit handen geeft, storten ze het fraudegeld op jouw rekening. Ze laten jou of een andere geldezel het geld pinnen en voilà, ze hebben hun geld in handen zonder dat hun gezicht of hun naam in beeld is gekomen. Een truc waar steeds meer jongeren intrappen en die absoluut niet zo onschuldig en lucratief is, als het lijkt.

Gevolgen voor geldezels

Realiseer je goed dat je met een criminele organisatie te maken hebt. Je inlaten met dit soort mensen is gevaarlijk. En de gevolgen zijn groot. Het komt regelmatig voor dat geldezels of hun familie door de geldezelronselaar bedreigd worden als zaken anders gaan dan de ronselaar voor ogen had. Daarnaast zal het slachtoffer aangifte doen en staan daarin jouw naam en rekeningnummer. De politie en de bank zien jou als verdachte. De bank blokkeert je rekening en je krijgt ook een registratie op je naam. Hierdoor kun je veel moeilijker een nieuwe rekening openen en ook als je een spaarrekening, lening of hypotheek wilt, zal dat heel lastig gaan. Als het slachtoffer vervolgens zijn schade op jou als geldezel verhaalt, moet je ook nog eens de schade vergoeden. Dus in plaats van geld verdienen, kost het je geld. Met een strafblad als toetje. Je maakt je namelijk schuldig aan witwassen, een strafbaar feit waar je maximaal 8 jaar celstraf voor kunt krijgen!

Te mooi om waar te zijn

Snel en veel geld verdienen? Dat is te mooi om waar te zijn. Rapporteer en blokkeer de accounts en scroll voortaan lekker door bij zo’n bericht.

Nog meer weten over geldezels? Luister dan naar deze podcast

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.