Meekijksoftware: wat kun je ermee?

Er zijn verschillende meekijkprogramma’s op de markt, zoals Teamviewer, Anydesk of LogMeIn. Deze kun je downloaden en installeren op je smartphone, pc of tablet. Met deze programma's kun je een ander persoon via internet, soms door middel van een code, toegang geven tot jouw apparaat. Dat kan handig zijn als iemand je op afstand kan helpen met een probleem op je computer. Maar er schuilt ook een gevaar in.

Anydesk: waarom een vreemde op je computer toelaten

Wanneer is dit gevaarlijk?

Als je personen op afstand mee laat kijken op je apparaat, deel je gegevens die niet voor hun ogen bestemd zijn. Je moet dus zeker weten dat je de persoon die je toegang geeft kent en vertrouwt. En het is slim om even te checken welke tabbladen en programma’s je open hebt staan. Ben je ingelogd op je bankomgeving? Dan kan men bijvoorbeeld je saldo en transacties inzien: heel waardevol voor fraudeurs. Helemaal gevaarlijk wordt het als je inlogt op je bankomgeving terwijl iemand anders toegang heeft. Dan kan deze persoon je inloggegevens stelen. En omdat je meestal ook automatisch je besturing over geeft, kan-ie overal bij en zelfs dingen aanpassen. Bijvoorbeeld het scherm zodat boekingen worden uitgevoerd waar jij niets van weet. Of bestanden downloaden en verwijderen, je e-mail checken en mails verzenden.

Goed om te weten: Als bank zullen wij je nóóit zomaar vragen dit soort software te installeren. Net zoals banken je nooit vragen om in te loggen via een link in een e-mail, sms of in telefoongesprek om jouw betaalpasgegevens of pincode te delen.

Wees alert bij de volgende verzoeken

  • Een persoon die je adviseert over beleggen en je vraagt om meekijksoftware te installeren.
  • Een persoon die je belt uit naam van je bank en aangeeft dat er problemen zijn in je bankomgeving of dat er fraude is geconstateerd, en je verzoekt om in te loggen.
  • Bedrijven om een (computer)probleem op te lossen die je zelf hebt gevonden via het internet, of die je ongevraagd opbellen.

Kortom: Pas op en wees voorzichtig met meekijksoftware op verzoek van personen die je niet kent.

Veilig internetbankieren

Veilig internetbankieren

Internetbankieren en betalen moeten veilig zijn. Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen.
Fraude melden

Fraude melden

Zie je onbekende overboekingen of denk je dat je benaderd bent door criminelen? Meld het dan bij ons.