Jong belegd, oud gedaan

De jongste generatie Nederlanders (millennials en Gen-Z’ers) zijn enthousiast over beleggen. Ook lijken ze optimistisch over hun financiële toekomst en verwachten eerder met pensioen te kunnen. Maar is dat doel wel zo haalbaar?

Zo vroeg mogelijk met pensioen gaan was vorig jaar hét onderwerp van gesprek door de viral-gaande Fire-beweging (Financial Independence Retire Early). Vooral onder jongeren werd de beweging erg populair. Want doorwerken tot misschien wel je zeventigste terwijl je net twintig bent, is geen aantrekkelijk idee.

Geïnteresseerd in geld

Door de digitalisering zijn er meer mogelijkheden gekomen wat betreft beleggen. Dat jonge mensen inderdaad meer beleggen dan de oudere generaties, laat een eerder onderzoek van SNS zien. Volgens de cijfers belegt 1 op de 5 Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar. Bijna een kwart zegt het nog niet te doen, maar het wel te willen. Hierbij gaat het zowel om het beleggen in aandelen als om cryptovaluta.


Dat stemt Marieke Tiesinga, strategisch adviseur maatschappelijke impact van SNS Bank, hoopvol. ,,De jonge generatie is geïnteresseerd in geld. Ze hechten veel waarde aan vrijheid en maken zich misschien ook wel zorgen over de stijgende AOW-leeftijd, ze willen niet al te lang door hoeven werken. Daarom zoeken ze naar manieren om hun vermogen te laten groeien. Hoe jonger ze daarmee aan de slag gaan, hoe langer ze van hun vermogen kunnen profiteren. Want als het op beleggen aankomt is tijd je grootste vriend.”

Kies een manier die bij jou past

Maar voor je een manier van beleggen kiest die bij jou past, moet je wel eerst een helder financieel doel hebben, anders weet je ook niet wat je nodig hebt. Het onderzoek van Bunq laat zien dat ruim 40 procent van de Millennials geen duidelijke financiële doelstellingen heeft. Bij de Gen-Z’ers is dat een op de drie.

Tiesinga zietdat jongeren niet altijd goed nadenken over het doen van beleggingen. 12 procent van de jonge beleggers uit het SNS-onderzoek heeft géén spaarbuffer. Een kwart heeft voor een maand een buffer. ,,Je hebt die buffer wel nodig voor eventuele financiële tegenslagen. Het geld dat je belegt moet altijd geld zijn dat je kunt missen.”

Kijk ook altijd welke manier van beleggen het beste bij jou past. Tiesinga: ,,De een voelt zich comfortabeler bij risico’s nemen dan de ander.” Daarnaast is het slim om risico’s te spreiden door in verschillende bedrijven of categorieën te beleggen. ,,Als je het niet leuk vindt om dit allemaal uit te zoeken, ga dan op zoek naar een betrouwbare dienst die het voor je kan doen.”

Lees het hele artikel op ad.nl (schrijfster: Sanne Wolters)

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.