Influencers en slaapexpert delen bespaartips

Zwijgen is goud? Mooi niet. Door te praten leren we juist van elkaar. En als het op geld aankomt, praten we te weinig. Voor 38% van de jongeren is praten over geld taboe. Terwijl zij zich wel zorgen maken over hun financiële situatie. Het kan goed helpen om te horen hoe anderen hun geldzaken aanpakken. Daarom gingen 3 influencers en een slaapexpert met hun volgers in gesprek. Dat leverde deze bespaartips op. Doe er je voordeel mee!

Met dank aan Mark Schadenberg, Co with the Flow, Judith Noordzij en Luke Janssen zijn dit 10 tips en tricks:

1. Ins & outs

Een afhaalmaaltijd hier, een coffee to go daar, het telt allemaal op. Besparen is eigenlijk gewoon minder geld uitgeven. En om erachter te komen wat voor jou echt belangrijke uitgaven zijn en waar je wel een beetje zou kunnen minderen, moet je eerst helder hebben waar je precies je geld aan uitgeeft. Vrijwel iedere bank biedt handige tools om financieel overzicht te krijgen. Maak daar gebruik van!

2. Pauzeknop

De grootste valkuil als je wil besparen? De impulsaankoop. Al die leuke, mooie, geinige hebbedingetjes weerstaan vergt keiharde training. Leer jezelf om standaard 24 uur bedenktijd in te bouwen. Sommige dingen gooi je na intern beraad alsnog in je mandje, maar je zult zien dat veel aankopen de finish niet halen.

Coffee to go, go, go

3. Coffee to go, go, go!

Goede koffie is belangrijk. Dus dat je af en toe een lekker bakkie to go bestelt bij jouw favoriete koffietentje is prima, zeker nu de horeca wel wat steun kan gebruiken. Maar wist je dat ze vaak minder geld rekenen als je je eigen mok meebrengt? Thermomokken zijn er in allerlei soorten en maten. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee.

4. Eersteklas tweedehands

Bijna iedereen heeft wel kleren in de kast liggen die nooit het daglicht zien. Tip: duik eens in de kast van een vriend of vriendin en ruil jullie modemissers, in plaats van iets nieuws te kopen. Matchen jullie niet qua stijl? Eersteklas tweedehandskleding kun je online nu heel gemakkelijk kopen en verkopen via websites zoals Vinted en The Next Closet.

5. Restjesdag

Eten weggooien is zonde. Je hoeft echt geen foodie te zijn om creatief om te gaan met de restjes in je (koel)kast. Het begint allemaal met kijken wat je nog in huis hebt, voordat je boodschappen doet. Met die restjes als basis stel je dan een nieuwe maaltijd samen. Scheelt je een boel op de kassabon en het is wel zo duurzaam.

6. Op de markt is je gulden een daalder waard

Je bent misschien gewend om al je boodschappen in de supermarkt te doen - lekker makkelijk alles bij de hand - maar vers fruit, groenten of een visje haal je vaak goedkoper op de markt.

7. Vaste lasten onder de loep

De energierekening, zorgverzekering, je telefoonabonnement. Dit soort vaste lasten zijn maandelijks vaak de grootste uitgaven. Check regelmatig online of jouw aanbieder nog wel de voordeligste optie voor je is. Kost je hooguit een kwartiertje. Via onafhankelijke websites zoals gaslicht.com voor je energie en zorgkiezer.nl voor je zorgverzekering, zie je meteen of het goedkoper kan.

(Z)onder cover

8. (Z)onder cover

Zeker nu we beperkt zijn in wat we kunnen doen, helpt een lekker boek je om je zinnen te verzetten. Een e-reader is eenmalig een fikse uitgave, maar die kan je op de iets langere termijn juist geld besparen. Het is even afhankelijk van hoeveel je leest, maar sowieso de moeite waard om eens te checken wat je maandelijks uitgeeft aan boeken en of het opweegt tegen de digitale variant.

9. Koopjesjagen

Het voelt misschien een beetje bejaard, maar een oogje in het zeil houden voor aanbiedingen in de supermarkt helpt. Je hoeft echt niet met coupons en bonnenboekjes in de weer, check gewoon online bij jouw supermarkt waar het voordeel zit, voordat je ernaartoe gaat. Vooral op dingen als wasmiddel en drankjes scheelt het soms een slok op een borrel.

10. Kom maar door met die korting

Omdat het voor merken en bedrijven waardevol is om jou als klant te registreren, bieden ze vaak een fijne korting als je je inschrijft voor hun nieuwsbrieven en updates. Check dus altijd even of die mogelijkheid er is, want het scheelt je zo 10 tot 20% op je eerste aankoop. Een rondje googelen kan ook fikse kortingen opleveren, gewoon de naam van het artikel dat je wil kopen + ‘korting’ of ‘discount’ et voilà. Zeker het proberen waard!

Geïnspireerd? Blijf praten over geld

Hopelijk leveren deze bespaartips je veel op! Los van geld ook meer mentale rust in deze vreemde tijden. Deel de tips vooral ook met je vrienden, en houd geldzaken bespreekbaar, het helpt echt. Wil je liever even met een financieel adviseur chatten? Download dan onze app. We staan klaar om je vragen te beantwoorden.

Wie zijn deze influencers?

Judith Noordzij

Was advocaat, maar besloot haar hart te volgen.
Ze zegde haar goedbetaalde baan op om voor zichzelf te beginnen. Samen met haar vriend en hondjes reist zij als digital nomad in een camper door Europa. Op Instagram en Youtube geeft zij een eerlijk kijkje in haar leven en in de uitdagingen die op haar pad komen.

Luke Janssen

Tips over hoe te besparen met een jong én groot gezin.
Is op jonge leeftijd vader en ondernemer geworden, heeft nu 3 jonge kinderen en 2 bedrijven. Samen met zijn vrouw, Jipp Janssen (Heldoorn), hebben ze een YouTube-kanaal waar ze willen laten zien dat jong ouderschap niet per se negatief geladen hoeft te zijn!

Co with the flow

Is naast een bevlogen beroeps-globetrotter ook actrice.
Vanaf januari zal zij te zien zijn in verschillende theaters door heel het land, met haar eerste solovoorstelling “Co with the Flow”.

Mark Schadenberg

Slaapexpert en coach, gespecialiseerd in plantaardige voeding.
Daarnaast is Mark bedenker en host van de podcast ‘Bedweters’. Én niet te vergeten auteur van zijn allereerste boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven’, dat deze maand wordt gepubliceerd.

Meer nieuws

Meer nieuws

Bekijk ons laatste nieuws, onze acties en campagnes.