Nederlanders nuchter onder mogelijke daling huizenprijzen

Persberichten
07-10-2020
In tegenstelling tot de economie, de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven, lijkt de woningmarkt op het eerste gezicht immuun te zijn voor de gevolgen van de coronacrisis.

Onlangs waarschuwden experts dat daar verandering in komt en de huizenprijzen in 2021 onder druk komen te staan door de economische gevolgen van de pandemie. Toch blijven veel Nederlanders hier koeltjes onder. Zo denkt 35% dat de woningprijzen helemaal niet zullen zakken. Zeker niet in de grote steden (55%). Ruim driekwart (76%) ziet een koopwoning op dit moment nog als een goede investering, een eventuele prijsdaling ten spijt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS, waarbij ruim duizend Nederlanders is gevraagd naar hoe zij aankijken tegen de voorspelde dip in de huizenmarkt..

Bevroren lonen en hogere werkloosheid

Ondanks het vertrouwen in de woningmarkt, zien we onze financiële situatie een stuk somberder in. Het merendeel van de respondenten denkt dat de lonen de komende twee jaar weinig stijgen (76%), dat de werkloosheid flink toeneemt (70%) en dat wij binnenkort in een recessie terechtkomen (60%). Ook speculeert 63% van de Nederlanders dat banken de komende twee jaar minder financiële ruimte geven bij het verstrekken van een hypotheek. En als dit uitkomt, zal een daling van de huizenprijzen toch een logisch gevolg zijn.

Veel prangende vragen over woningmarkt

"In de afgelopen zeven jaar zijn we niet anders gewend dan dat huizenprijzen explosief stijgen. Nu het tij lijkt te keren, zien we dat veel Nederlanders vragen hebben over hoe zij met een mogelijke daling moeten omgaan", vertelt Robert Vink hypotheekexpert bij SNS. "Of het nou starters, huurders of langdurige woningbezitters zijn, iedereen is vanuit zijn perspectief naar antwoorden op zoek over 'het nieuwe normaal voor de huizenmarkt'. Moet ik mijn huis nu snel verkopen en tijdelijk gaan huren? Of mijn hypotheek oversluiten? En is het wel verstandig om nu een woning te kopen of kan ik dit beter uitstellen? Een goed antwoord hierop heeft alles te maken met de persoonlijke financiële situatie. Een keuze die voor de een verantwoord is, kan voor een ander onverantwoord zijn. Dus wat de huizenmarkt straks ook gaat doen, een persoonlijke risicoanalyse is zeker in deze tijd een essentiële stap."

Vragen over dit bericht? Neem contact op met Sijmen Veenstra, 06-30906119.