Groeikansendebat: andere dromen, zelfde kansen

Op maandag 28 november vond voor het eerst, op initiatief van SNS, het Groeikansendebat voor jongvolwassen plaats op het ROC Midden-Nederland, in Utrecht. Ruim 80 genodigden gingen met elkaar in gesprek over gelijke groeikansen. De aanwezigen bestonden uit jongvolwassenen, maatschappelijke bestuurders, politici en SNS-medewerkers.

Opening groeikansendebat

De openingsvragen van gastheer Andrew Makkinga lieten zien dat prestatiedruk en het ontbreken van rechtvaardige waardering voor verschillende opleidingen en beroepen in onze samenleving heel herkenbaar zijn. Daan Huisman (unitmanager ROC Midden Nederland) voegde daaraan toe: 'Dit is een toekomstschool, we leiden de mensen op die Nederland hard nodig heeft. Maar daarvoor hebben onze studenten meer waardering nodig voor wat ze hier leren en de banen die ze straks gaan doen. Zodat ze erbij horen en dat ook voelen.'

Paneldiscussie

In de paneldiscussie gingen Angela Eijlander (directeur SNS), Laurens Dassen (fractievoorzitter Volt) en Gianni Zuiverloon (oud-voetballer en medeoprichter Play Mental Foundation) hierop in. Angela: 'Iedereen heeft andere dromen, maar we moeten allemaal de kans krijgen ze waar te maken. Dit vraagt wat van de overheid en het onderwijs, maar ook van ons allemaal.' Laurens Dassen gaf aan: 'De overheid moet aan de ene kant systemen eenvoudiger en toegankelijker inrichten en tegelijkertijd investeren in digitale en financiële geletterdheid.'

Dit sloot in de discussie mooi aan bij het statement van SNS om financiële taal begrijpelijker te maken.

Rondetafelgesprekken

Aan de hand van stellingen gingen de deelnemers aan 6 rondetafels in gesprek over 3 thema’s die volgens onderzoek van SNS de groei van jongvolwassenen belemmert:

  1. Gelijke toegang tot financiële kennis
  2. Rechtvaardige waardering
  3. Financiële prestatiedruk

De gesprekken en conclusies kwamen nauw overeen met de doelen van SNS op deze vlakken. Er moet meer geïnvesteerd worden in gelijke toegang tot financiële kennis en vaardigheden. Het begint met doorbreken van taboe en het bespreken van geldzaken, tussen ouders en kinderen, tussen leerlingen en docenten, werknemer en werkgever. Gianni Zuiverloon merkte vanuit zijn ervaring als profvoetballer en nu voorman van Play Mental Foundation op, hoe belangrijk een netwerk en rolmodellen zijn om de taboe en schaamte om te praten over geld te doorbreken, om de juiste keuzes te maken en prestatiedruk te verminderen. Op dat vlak kan ieder van ons een bijdrage leveren. 

Verder kwam in de gesprekken naar voren dat het tijd is voor rechtvaardige waardering van alle opleidingen en beroepen. Voor ieders gevoel van eigenwaarde en omdat de samenleving alle talenten nodig heeft. Een belangrijke voorwaarde is dat zowel de overheid, als het bedrijfsleven moeten werken aan betere representatie van mensen met MBO- en HBO-achtergrond op alle niveaus. ​​

Actie-agenda gelijke groeikansen voor jongvolwassenen

De tafelleiders brachten de inzichten van de ronde tafels samen en ook Jasmijn Kogenhop, student ROC Midden-Nederland klom op het podium: 'We leren op school van alles, rekenen, taal. Maar we moeten leren hoe je moet leven. Hoe spaar ik, hoe koop je een huis, hoe regel ik mijn financiën?' Het bracht Hans Spekman ertoe om SNS op te roepen om – in voetbaltermen - de zaakwaarnemer van de jongeren te worden. Angela Eijlander sloot af met de boodschap die handschoen graag op te pakken.

SNS werkt de komende weken de ideeën die besproken zijn uit tot een concrete actie-agenda: wat er nodig is om - voor alle jongvolwassenen in Nederland - tot meer groeikansen te komen. SNS gaat hier werk van maken.

Heb je vragen hierover?

Neem dan contact op met Sebastiaan De Kroon, Adviseur Maatschappelijke impact: sebastiaan.dekroon@sns.nl 

Foto's: met dank aan Bart Maat en Miloud Moustafa.