5 tips voor verantwoord lenen

Wil je geld lenen, bijvoorbeeld met een persoonlijke lening? Dat kan een goede oplossing zijn, maar er kleven ook risico’s aan. En: geld lenen kost geld. Daarom is het slim om alleen te lenen als je dat verantwoord (dus veilig) kunt doen.

Verantwoord lenen doe je zo

5 tips om verantwoord te lenen:

Tip 1: Vraag je af of lenen de beste optie is

Is lenen echt het beste alternatief voor jou? Misschien is het huren of leasen van iets wel een optie. Vaak zit in een leasecontract ook eventueel onderhoud of kun je er eerder vanaf als nodig.

Wil je lenen voor het verbouwen of verduurzamen van je huis? Check dan bij je adviseur of je hypotheek aanpassen niet goedkoper is dan een persoonlijke lening.

Van de huishoudens met een lening had

63%

Liever minder geleend

Bron: Nibud – Rapport Financiële problemen 2018

Tip 2: Check of je de persoonlijke lening kunt betalen

Kijk altijd van tevoren goed hoeveel zo’n lening je kost aan aflossing en rente. Past dat wel in je budget? Kun je het ook nog betalen als er iets gebeurt waardoor je minder inkomsten hebt? Check het met de Risicometer Lenen van het Nibud

Bij ons bereken je ook heel gemakkelijk online of je kunt lenen met een persoonlijke lening. Je ziet meteen wat dat kost aan rente en aflossing.

Tip 3: Vergelijk aanbieders

Vraag minimaal twee offertes op bij verschillende aanbieders. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en bijbehorende kosten.
Om producten goed te kunnen vergelijken is er voor ieder krediet een ‘Europese Standaardinformatie inzake Consumentenkrediet’ (ESIC). Dit is ’m voor SNS Persoonlijke Lening:

Bij sommige winkels en websites kun je op afbetaling kopen. Vergelijk het aanbod dat je daar krijgt met andere leningen. Vaak is de rente voor een persoonlijke lening lager.

Tip 4: Verdiep je in de voorwaarden


Vergelijk de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers. Behalve de rente en de looptijd zijn andere voorwaarden belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om vervroegd af te lossen of een overlijdensrisicoverzekering.

Belangrijk:
Lees de kleine lettertjes: zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 5: Kies een looptijd die past bij de levensduur van je leendoel


Je wilt tenslotte niet nog jaren aan een lening vastzitten, terwijl het product waarvoor je leende niets meer waard is of al niet meer wordt gebruikt. Bij ons hebben de diverse leendoelen daarom verschillende maximale looptijden.

Voeg leningen samen

Heb je meerdere leningen? Sluit deze dan over naar 1 nieuwe persoonlijke lening. Dit geeft meer overzicht en kan voordeliger zijn. Bijvoorbeeld als je een lagere rente kunt krijgen. Of betere voorwaarden.

Persoonlijke lening oversluiten

Persoonlijke lening iets voor jou?

Persoonlijke lening iets voor jou?

Bereken hoeveel je met een persoonlijke lening kunt lenen. En wat het je kost.