Lenen en de belasting

Heb je een lening? Bijvoorbeeld een hypotheek of een doorlopend krediet? Dan betaal je mogelijk minder inkomstenbelasting. Dat hangt af van de soort lening en soms van je vermogen.

Een hypotheek voor je eigen huis

Heb je een hypotheek afgesloten voor het kopen, onderhouden of verbeteren van je eigen huis? Dan mag je de rente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken van je belastbare inkomen bij de inkomstenbelasting. Dit doe je in box 1 van de belasting. Je belastbare inkomen is dan lager en daardoor betaal je meestal minder belasting.

Lees meer over je hypotheek en de belasting

Andere leningen

Heb je een lening afgesloten voor iets anders dan voor het kopen, onderhouden of verbeteren van je eigen huis? Bijvoorbeeld om een nieuwe wasmachine of auto te kopen? Dan valt de lening in box 3 van de belasting. In deze box valt je vermogen: de waarde van je bezittingen (zoals spaargeld en beleggingen) min je schulden (zoals een doorlopend krediet of andere lening). Over je vermogen dat boven een bepaalde grens (het heffingvrije vermogen) uitkomt, betaal je belasting.

Schulden die je mag aftrekken

Heb je leningen in box 3? Dan kan je vermogen daardoor lager uitvallen en betaal je minder belasting. Bij het berekenen van je vermogen mag je van de Belastingdienst het deel van je schulden dat boven de € 3.700 uitkomt van je bezittingen aftrekken. Voor fiscaal partners is de grens € 7.400 in 2024.

De Belastingdienst en je vermogen

Lees op de website van de Belastingdienst hoe je je vermogen berekent en hoeveel belasting je over je vermogen betaalt.

Lenen via SNS

Lenen via SNS

Soms is een lening handig. Bijvoorbeeld voor een onverwachte uitgave. Wat zijn de mogelijkheden?