Besparen op je hypotheek door je rente te middelen

Onze hypotheekrente heeft in jaren niet zo laag gestaan. Steeds meer mensen die een hogere rente betalen, kiezen ervoor hun rente opnieuw vast te zetten.

Een goed alternatief

Het kan een goed plan zijn je rente opnieuw vast te zetten voor het einde van je rentevaste periode. Maar je vergoeding voor het renteverlies van de bank kan daarbij flink oplopen. Het middelen van de rente is misschien een goed alternatief en kan je soms geld besparen.

Wat is ‘rente middelen’ eigenlijk?

We vergelijken je vaste hypotheekrente met onze actuele hypotheekrente. Als die rente lager is dan je eigen hypotheekrente, kun je ons vragen het renteverschil te middelen. In plaats van de vergoeding voor het renteverlies van de bank in 1 keer te betalen, verrekenen wij deze met de rente over de nieuwe rentevaste periode van de hypotheek.

Goed om te weten: Soms daalt de rente verder nadat je voor rentemiddeling hebt gekozen. Het kan dus voordeliger zijn om te wachten tot je huidige rentevaste periode afloopt.

De voor- en nadelen van rente middelen

 • Je profiteert meteen van een lagere rente.
 • Je betaalt daardoor meestal een lager maandbedrag dan eerst.
 • Je bent uiteindelijk vaak duurder uit dan wanneer je de vergoeding voor renteverlies in één keer betaalt.

Wat kost rente middelen?

Om je rente te middelen, maken we kosten . Daarom komt bovenop je nieuw berekende rente 0,1% extra. Ook betaal je eenmalig advies- en administratiekosten. De advieskosten zijn € 250 en de administratiekosten zijn € 150.

Welke kosten maken we?

Bij rentemiddeling verandert het bestaande rentecontract en dat brengt voor ons nieuwe renteverplichtingen mee op de kapitaalmarkt. Hier zijn kosten aan verbonden. Ook ontvangen wij het renteverlies op het oude rentecontract niet in één keer, maar verspreid over de nieuwe rentevaste periode. Ook dat kost ons geld. Tot slot lopen we het risico dat niet het hele renteverlies op het oude rentecontract wordt terugbetaald. Bijvoorbeeld als je na een aantal jaar de nieuwe lening helemaal aflost.

Voorwaarden rente middelen

 • Heb je een SNS Spaarhypotheek of SNS Spaarrekeninghypotheek? Dan is rente middelen niet mogelijk.
 • Rente middelen kan maar 1x tijdens de rentevaste periode.
 • De huidige contractrente is hoger dan de marktrente.
 • De nieuwe en de huidige rente zijn rentevast. Dus geen variabele rente, stabielrente of plafondrente.
 • Van de lopende rentevaste periode zijn tenminste 12 maanden verstreken.
 • De lopende rente staat nog minstens 6 maanden vast.
 • Bij rente middelen kun je kiezen uit de volgende rentevaste periodes: 3, 5, 6, 10 of 12 jaar.
 • De nieuwe rentevaste periode is langer dan de resterende rentevaste periode, met een maximum van 12 jaar.
 • Ook moet hij binnen de resterende looptijd van je hypotheek passen.
 • Verkoop je de woning binnen 2 jaar na de rentemiddeling? Dan betaal je een extra vergoeding voor het renteverlies van de bank. Je adviseur kan je vertellen hoe hoog de vergoeding voor jou is.

Rente middelen aanvragen

Of rentemiddeling voor jou gunstig is, hangt af van een paar dingen. Bijvoorbeeld wat de resterende looptijd van je rentevaste periode is, welke hypotheekvorm je hebt en of je verhuisplannen hebt. Je adviseur helpt je graag uit te zoeken wat voor jou het beste is. En wat de gevolgen zijn. Kies je voor rentemiddeling? Maak dan een afspraak met je adviseur en vul samen de aanvraag in.

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies

Maak een afspraak voor persoonlijk hypotheekadvies

Vraag je adviseur wat er kan in een gratis oriëntatiegesprek. Samen bekijken jullie wat het je scheelt als je je hypotheek eerder verlengt.
Veelgestelde vragen over rentemiddeling

Veelgestelde vragen over rentemiddeling

Door je rente te middelen kun je misschien besparen op je hypotheek.

Terug naar boven