Je overlijdt

Als je overlijdt voor de einddatum van de hypotheek, wil je je partner niet achterlaten met de financiële zorgen van de hypotheek. Om dat te voorkomen, kun je een verzekering afsluiten waarmee de hypotheek (voor een deel) kan worden afgelost.

Je Overlijdt

Een voorbeeld

Henk en Anita hebben een hypotheek van € 200.000. Ze verdienen allebei ongeveer even veel en sluiten daarom bij hun hypotheek een overlijdensrisicoverzekering voor € 100.000. Als Henk overlijdt, valt zijn inkomen weg. Met het inkomen dat overblijft moet Anita onder andere de hypotheek betalen. Doordat zij een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten, krijgt Anita € 100.000 als Henk overlijdt. Hiermee wordt de hypotheek dan verlaagd en worden de maandlasten dus ook lager.

Wil je een overlijdensrisicoverzekering?

Om ervoor te zorgen dat de achterblijvende partner de hypotheek kan blijven betalen, kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Met deze verzekering krijg je een uitkering als je partner overlijdt. Die uitkering kun je gebruiken om de hypotheek (voor een deel) af te lossen.

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering niet via ons afsluiten. Je kiest dus zelf een verzekeraar.

Goed om te weten

  • Om te voorkomen dat je over de uitkering van een overlijdensriscoverzekering belasting moet betalen, kun je de premie splitsen. Op de polis staat dan dat de ene persoon de premie voor het overlijdensrisicodeel van de andere persoon betaalt en andersom. Premiesplitsing kan alleen als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden hebt of een samenlevingscontract.
  • Je kunt een overlijdensrisicoverzekering ook afsluiten als je kinderen hebt. Dan weet je zeker dat je partner de hypotheek kan blijven betalen, minder kan werken of de kosten voor kinderopvang of studie kan betalen als je overlijdt.
  • Ook als je geen partner of kinderen hebt, kun je een overlijdensrisico-verzekering afsluiten. Overlijd je voor de einddatum van de hypotheek? Dan keert de verzekering het afgesproken bedrag uit aan de begustigde. Daarvan kan die persoon bijvoorbeeld de hypotheek betalen.

Meer over geldzaken regelen rondom een overlijden

Wat gebeurt er als …

Wat gebeurt er als …

Bekijk welke invloed andere grote gebeurtenissen hebben op je hypotheek.
Meer weten over execution only?

Meer weten over execution only?

Bekijk de informatie op onze overzichtspagina.

Terug naar boven