Hypotheken en kredieten op basis van Euribor

Heb je een SNS Hypotheek met rentedemper of plafondrente die is gebaseerd op Euribor? Of heb je nog een krediet met een rente op basis van Euribor? Hier vind je informatie die voor jou handig kan zijn.

Wat is Euribor?

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate en is een variabel rentetarief waartegen banken in de Eurozone onderling geld aan elkaar uitlenen. De looptijden van Euribor variëren van 1 week tot een jaar. Veel Europese banken gebruiken Euribor als referentie-rente en geven leningen die gebaseerd zijn op dit tarief. Euribor noemen we ook wel een ‘benchmark’. De hoogte van Euribor hangt vooral af van economische omstandigheden, zoals de groei van de economie en de inflatie. Het Euribor-rentetarief is daardoor niet te voorspellen en verandert van tijd tot tijd.

Opslag en premie

Bovenop het gekozen Euribor-tarief (meestal 1-maands, 3-maands of 6-maands) betaal je bij ons een opslag en /of een premie. Je hypotheekrente of de rente op je krediet bestaat dus uit het Euribor-tarief, de opslag en/of premie.

Wie publiceert Euribor?

Het European Money Markets Institute (EMMI) is de beheerder van Euribor. EMMI is verantwoordelijk voor het vaststellen en publiceren van de Euribor-tarieven. Ben je op zoek naar de actuele Euribor-tarieven? Deze vind je op de website van EMMI. Ook staan de tarieven vaak ook op de financiële pagina’s van landelijke dagbladen.

Gevolgen van Euribor voor jou

Euribor wordt gebruikt als referentie om het rentetarief voor jouw hypotheek of krediet vast te stellen. Stijgt of daalt Euribor? Dan heeft dat gevolgen voor de rente die je moet betalen en dus voor je maandlasten. Ook als de rente flink stijgt, moet je je maandlasten kunnen blijven betalen. Bij een hypoheek met een plafondrente is voor een afgesproken periode een maximale hoogte van de rente vastgesteld.

Wat als Euribor wijzigt of stopt?

Het kan zijn dat jouw rente in de toekomst niet langer gebaseerd wordt op Euribor. Bijvoorbeeld omdat Euribor niet meer aan de huidige wetgeving voldoet of omdat de manier om Euribor vast te stellen fundamenteel wijzigt. Of omdat Euribor niet meer wordt gepubliceerd of wordt vervangen door een andere referentie-rente. Als het zover is, word je hierover geïnformeerd. Je krijgt dan een passend alternatief voor het bepalen van jouw rentetarief.

Vergelijken - NBA - Icoon

Wat is de actuele hypotheekrente?

Bekijk alle rentes bij SNS.