Restschuld meefinancieren

Als je huis minder waard is dan je hypotheek, dan staat je huis ‘onder water’. Levert het bij verkoop minder op dan het bedrag dat je geleend hebt voor je huis? Dan heb je een restschuld.

Risico

Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis. Als de waarde van je nieuwe huis niet stijgt en je moet je huis verkopen, dan heb je nog steeds een restschuld. Wanneer de waarde van je nieuwe huis daalt, dan heb je mogelijk een nog hogere restschuld.

Verhuizen met een restschuld

Een restschuld hoeft niet altijd een reden te zijn om niet te verhuizen. Sluit je bij ons een hypotheek af voor de aankoop van je nieuwe huis, dan kan je ondanks je restschuld met de SNS Restschuld Financiering misschien toch verhuizen.

SNS Restschuld financiering in het kort

 • Je financiert de restschuld mee bij de hypotheek voor je nieuwe huis die je bij SNS afsluit

 • De restschuldfinanciering is een lineaire hypotheek die je binnen maximaal 15 jaar volledig aflost. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, wordt de looptijd van de restschuldfinanciering korter dan 15 jaar.

 • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je renteschuld afneemt.

 • Met een restschuldfinanciering leen je meer dan de waarde van je nieuwe huis.

  Restschuld meefinancieren

  Met de SNS Restschuldfinanciering neem je je restschuld mee naar je nieuwe woning. De restschuld betaal je af met een lineaire hypotheek in bijvoorbeeld 10 of maximaal 15 jaar. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen wordt de looptijd van de restschuldfinanciering korter dan 15 jaar. Zo spreid je de extra aflossingen goed en houd je de maandlasten betaalbaar. Je lost iedere maand een vast bedrag af. Je betaalt steeds minder rente omdat je restschuld iedere maand kleiner wordt.

  Kosten

  • Vast maandelijks bedrag aan aflossing.

  • Tijdens de looptijd betaal je gedurende je rentevaste periode steeds minder rente, omdat je de schuld aflost. Hierdoor dalen je maandlasten.

  • Omdat je steeds minder rente betaalt kun je, wanneer je daar recht op hebt, ook minder rente aftrekken van de inkomstenbelasting.

  • Premie overlijdensrisicoverzekering.

  Belangrijk om te weten

  • Je kunt kiezen uit rentevaste periodes van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12 en 15 jaar.

  • Na afloop van de rentevaste periode wordt het rentepercentage en je nieuwe maandbedrag opnieuw vastgesteld.

  • Het bedrag dat je maandelijks aan aflossing betaalt, verandert niet.

  • Je mag extra aflossen op je Restschuld Financiering. Elk kalenderjaar mag je 10% of 20% van het oorspronkelijke bedrag aflossen. Los je meer af? Dan betaal je een vergoeding voor ons renteverlies. Hoeveel jij boetevrij mag aflossen, staat in je hypotheekofferte.

  • Het is verplicht om naast de restschuldfinanciering een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je kosten voor het afsluiten en betaal je elke maand een premie. Vraag aan je adviseur wat deze verplichting voor jou inhoudt.

  • Een Restschuldfinanciering is mogelijk wanneer je hypotheek en restschuldfinanciering samen maximaal €750.000,- bedraagt en de verhouding van de totale schuld en marktwaarde van je woning niet hoger is dan 110%.

  • AIs je hypotheek en Restschuldfinanciering samen hoger dan €750.000,- , dan mag de verhouding van de totale schuld en marktwaarde van je woning niet hoger zijn dan 105%.

  Voorwaarden SNS Restschuld Financiering

  Voor de SNS Restschuld Financiering moet je wel aan voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je neemt je schuld mee naar een nieuwe SNS Hypotheek.
  • Je inkomen is hoog genoeg om de extra maandlasten te kunnen betalen.
  • Je restschuld mag niet hoger dan € 30.000 zijn als je nu geen hypotheek bij SNS hebt.

  Hoe bereken je je restschuld?

  Restschuld en fiscale restschuld

  Je mag de rente van je fiscale restschuld maximaal 15 jaar onder voorwaarden aftrekken en alleen als de restschuld is ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017.

  Stel, je hebt van de € 190.000 hypotheek € 20.000 gebruikt voor de aanschaf van een auto. Dan is de eigenwoningschuld € 170.000. Als je je huis verkoopt voor € 180.000 heb je geen fiscale restschuld maar overwaarde. Uiteraard heb je bij de bank nog wel een restschuld van € 10.000.

  Rekenvoorbeeld restschuld

  Hypotheek € 190.000
  Hypotheekschuld eigen woning (box 1) nu € 170.000
  Hypotheekschuld gebruikt voor auto (box 3) € 20.000
  Verkoopwaarde van je huis nu € 180.000
  Fiscale restschuld € 0
  Restschuld bij bank € 10.000

  Stel, je verkoopt het huis in dit voorbeeld en je had een hypotheek van € 190.000 die je helemaal hebt gebruikt voor je huis (box1). Dan heb je wel een fiscale restschuld van € 10.000.

  Restschuld afbetalen met schenking

  Zit je met een restschuld? Heb je er al aan gedacht dat je ouders 1x € 105.302 (2020) belastingvrij mogen schenken?

  Meer over Hulp bij een huis kopen

  De SNS Adviseur helpt graag

  Staat je huis ‘onder water’? Of zoek je een oplossing voor je restschuld als je in de toekomst gaat huren? Maak een afspraak met je SNS Adviseur en vraag wat je mogelijkheden zijn.

  Afspraak maken

  Afspraak maken

  Ontdek wat er in jouw situatie kan. Maak een afspraak met een SNS Adviseur in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.