Hypotheek aflossen met eigen geld

Je kunt bij ons onbeperkt vergoedingsvrij je hypotheek aflossen met eigen geld. Maar let op: Het is goed om te weten of het gevolgen heeft voor je renteaftrek. En: houd een buffer achter de hand voor onverwachte uitgaven. Overleg vooraf met je adviseur of het verstandig is in jouw situatie om af te lossen met eigen geld.

Deze service kan door SNS aangepast of gestopt worden als wij daar aanleiding voor zien. Als SNS deze vergoedingsvrije regel in de toekomst aanpast, zal zij dit 3 maanden van tevoren kenbaar maken via SNS.nl

Wat is eigen geld?

Bij eigen geld kun je denken aan bijvoorbeeld spaargeld, de opbrengst van de verkoop van je huis, een schenking of erfenis, loterij, (onbelaste) gouden handdruk, vakantiegeld, dertiende maand of uitkering van een verzekering. Het mag in ieder geval geen geleend geld zijn . Het is daarom verstandig om dit eerst met je adviseur te bespreken.

Voor wie is aflossen met eigen geld geschikt?

Aflossen met eigen geld is geschikt voor jou, als je:
wil aflossen met eigen geld, en na aflossing voldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers te kunnen opvangen. (bijvoorbeeld obv de buffer berekenaar van NIBUD)

Het is niet geschikt voor jou, als je:

 • wilt aflossen met geleend geld
 • onvoldoende eigen middelen overhoudt om financiële tegenvallers te kunnen opvangen
 • het afgeloste deel op korte termijn weer wilt opnemen
 • volledige hypotheekrente aftrek wilt behouden
 • op korte termijn je huis gaat verkopen
 • een (bank) spaarhypotheek hebt en je door de aflossing de fiscale bandbreedte van 1:10 overschrijdt

Goed om te weten

 1. De aflossing moet je doen met je eigen geld.
 2. De mogelijkheid om vergoedingsvrij af te lossen met je eigen geld kan in de toekomstvervallen. Als dit gebeurt, laten we dit in ieder geval drie maanden van tevorenop de website weten.
 3. Als je extra hebt afgelost, is het niet mogelijk om dit geld weer op te nemen.
 4. Stuur het bewijs van eigen geld mee met de aanvraag. We kunnen achteraf nog aanvullende stukken bij je opvragen. Als daaruit (en uit aan de aangeleverde stukken bij de aanvraag) blijkt dat de aflossing niet met eigen geld is gedaan, dan kan alsnog een vergoeding voor het renteverlies in rekening gebracht worden.
 5. De aflossing telt wel mee voor de vergoedingsvrije ruimte voor dat kalenderjaar. Let op: ben je van plan om hetzelfde kalenderjaar ook met geleend geld af te lossen? Doe dit dan eerst.

Voorbeeld

Je hebt een hypotheek van € 300.000 en een vergoedingsvrije ruimte van 10 % (€ 30.000). Op 1 mei los je een bedrag van € 100.000 af met eigen geld. Op 1 juli wil je de restant hypotheek van € 200.000 oversluiten naar andere aanbieder. Door de aflossing van € 100.000 heb je de volledige vergoedingsvrije ruimte voor dat jaar gebruikt en nu €0 is. Dat betekent dat bij de berekening van de (eventuele) vergoeding voor het renteverlies op het moment van oversluiten geen vergoedingsvrije ruimte van toepassing is.

Veelgestelde vragen

En als ik met geleend geld wil aflossen?

Wil je met geleend geld extra aflossen? Je mag elk kalenderjaar per leningdeel ten minste 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel extra aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding voor het renteverlies betaalt. Let op: Ben je van plan om hetzelfde kalenderjaar ook met eigen geld af te lossen? Los dan eerst af met het geleende geld. Anders is de kans groot dat je een vergoeding voor het renteverlies moet betalen.

Moet ik de aflossing met eigen geld altijd regelen via mijn adviseur?

 • Dat hangt ervan af. Als je met eigen geld aflost binnen je vergoedingsvrije ruimte, dan kun je dit doen via Mijn SNS . Het kan verstandig zijn om je te laten adviseren. Als je bijvoorbeeld een spaarhypotheek hebt, kun je misschien beter niet aflossen.
 • Als je met eigen geld aflost boven je vergoedingsvrije ruimte, dan moet het via de adviseur.

Hoe regel ik een aflossing met eigen geld boven de vergoedingsvrije ruimte?

Via de adviseur van SNS. Let op: aan advies kunnen kosten verbonden zijn.

Hoe regel ik een aflossing met eigen geld beneden de vergoedingsvrije ruimte?

Via Mijn SNS

Zijn er fiscale consequenties?

 • Bij verkoop van je huis krijg je te maken met de bijleenregeling.
 • Voor het afgeloste deel vervalt meestal de hypotheekrenteaftrek voor nu en in de toekomst .
 • Extra aflossen kan impact hebben op de voorlopige teruggave. Om te voorkomen dat je teveel terug krijgt (je rentebetalingen gaan immers omlaag) moet je mogelijk de voorlopige teruggave aanpassen.
Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek

Weten hoe ’t werkt en wat de voor- en nadelen zijn van extra aflossen?
Hypotheek helemaal aflossen

Hypotheek helemaal aflossen

Dat kan op verschillende manieren: door je huis te verkopen of met eigen geld.