De verwerking van een transactie

Hoe verloopt de verwerking van een overboeking? We leggen het in 4 stappen aan je uit.

Een transactie naar een andere bank in 4 stappen

De verwerkingsduur wordt bepaald door de tijd die banken nodig hebben om je overboeking (transactie) te verwerken en de gegevens met elkaar uit te wisselen. De verwerking gaat in 4 stappen:

1 Je boekt over

SNS ontvangt je opdracht om geld over te boeken naar een andere rekening. Het geld wordt dan afgeboekt van je rekening (= debiteren).

Een overboeking van de ene naar de andere SNS Rekening, zoals een spaarrekening, staat er meteen op.

2 We sturen de transactie naar Worldline

Je betaalopdracht wordt door de bank naar de verwerkingscentrale van de banken gestuurd, die de opdracht verwerkt. Deze verwerkingscentrale heet Worldline.

3 Worldline verwerkt de bankopdrachten

Worldline, biedt alle transacties ‘ter verevening’ aan bij De Nederlandsche Bank (DNB). Verevening houdt in dat de De Nederlandsche Bank (DNB) het bedrag verrekent met de bank waar het geld naartoe moet. De vereveningsdatum is de datum waarop verevening (= settlement) bij DNB plaatsvindt.

4 De begunstigde ontvangt het bedrag

De bank van de ontvanger (begunstigde) krijgt de boekingsinformatie en het bedrag wordt bijgeschreven (= crediteren) op de rekening van de bank van de ontvanger. De tijd tussen de ontvangst van de opdracht door de bank en het ontvangen van het geld door de ontvanger, noemen we de doorlooptijd van een overboeking.

Alles over betalen

Alles over betalen

Kom alles te weten over betalen en contant geld opnemen in Nederland.
Hoe lang duurt jouw overboeking?

Hoe lang duurt jouw overboeking?

Heb je geld overgemaakt of verwacht je een bedrag op je rekening?