Hoe lang duurt een overboeking?

Geld dat je met de app of in Mijn SNS overboekt, staat binnen een paar seconden op de rekening van een ander. En andersom: geld dat naar jou overgemaakt wordt, staat net zo snel op je betaal- of spaarrekening. Dat komt omdat je bij ons overboekt met Instant Payments.  

Overboeken met Instant Payments

 • Binnen een paar seconden geld overboeken naar of ontvangen van rekeningen bij andere Nederlandse banken met Instant Payments.
 • 365 dagen per jaar direct geld overschrijven: ook in het weekend, op feestdagen en ’s nachts.
 • Voor betaal- en spaarrekeningen.
 • Je betaalt niets extra's voor een overboeking met Instant Payments.
 • Voor overboekingen met Instant Payments gelden dezelfde limieten als die je voor internetbankieren hebt.
 • Gebruik je de SNS Mobiel Bankieren app? Of gebruik je Mijn SNS? Dan voeren we je overboeking automatisch als Instant Payment uit.

Welke banken doen mee

Instant Payments werd eerst alleen gebruikt als je overboekte naar rekeningen van dezelfde bank. Inmiddels werkt het ook bij overboekingen naar andere banken. ABN-AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, Triodos Bank en SNS doen mee. Dat is 95% van het betaalverkeer in Nederland.

Wanneer duurt een overboeking toch langer?

Soms duurt je overboeking wat langer. Bijvoorbeeld als je een overboeking doet naar een bank die nog geen Instant Payments heeft. Zo snel staat het geld er dan op:

een rekening bij andere bank in Nederland
doordeweeks voor 15.30 uur dezelfde werkdag
na 15.30 uur eerstvolgende werkdag
weekend en feestdagen eerstvolgende werkdag
een rekening bij ASN Bank of Regiobank
iedere dag tussen 7.45 en 21.30 uur binnen 1 uur
na 21.30 uur volgende dag
een rekening bij SNS
altijd meteen binnen

Goed om te weten: Naar welke bank je overboekt, kun je zien aan het rekeningnummer. Hierin vind je de bankcode waaraan je kunt zien naar welke bank je overboekt.

Bijvoorbeeld:

 • SNS begint met: NL, dan 2 cijfers en dan SNSB
 • ASN begint met NL, dan 2 cijfers en dan ASNB
 • Regiobank begint met NL, dan 2 cijfers en dan RBRB

Wanneer is mijn salaris binnen?

Overboekingen die met meerdere betalingen in 1 keer worden aangeboden bij de bank, worden niet met Instant Payments overgeboekt. Bedrijven doen dat bijvoorbeeld vaak met salarissen.

 • Wordt je salaris of uitkering op een werkdag vanaf een andere Nederlandse bank overgeboekt? En is het voor 18 uur bij ons binnen? Dan staat het geld die avond op je betaalrekening.
 • Komt het geld later, in het weekend of op een feestdag? Dan heb je het de volgende werkdag binnen, meestal in de ochtend.
 • Overboekingen tussen SNS Rekeningen staan meteen op je rekening en van Regiobank en ASN Bank heb je het geld meestal binnen een uur.

Hoe kun je zien of je hebt overgeboekt met Instant Payments?

Betalingen met Mijn SNS

In het transactieoverzicht van Mijn SNS kun je checken of je overboeking als Instant Payments is verwerkt. Bij ‘Soort bij-/afschrijving’ staat dan de omschrijving ‘instant overboeking via internet’.

Betalingen checken in de app

In de SNS Mobiel Bankieren app klik je de transactie aan. Dan zie je meer informatie over de betaling. Is ie als Instant Payments verwerkt?  Bij type transactie staat dan ‘directe overboeking’.

Je kunt ook in Mijn SNS zien hoe je betaling met de mobiele app is verwerkt. Kijk in het transactieoverzicht bijj ‘Soort bij-/afschrijving’. Daar staat dan de omschrijving ‘instant overboeking via mobiel’.

Goed om te weten: Voor je in de SNS Mobiel Bankieren app een betaalopdracht verzendt, zie je vaak staan dat het geld direct bij de ontvanger is. Zo weet je ook dat ie als Instant Payments wordt verwerkt.

Hoe lang duurt overboeken in andere gevallen?

In deze situaties duurt een overboeking langer:

Bankieren met Mijn SNS

Bankieren met Mijn SNS

Ga verder met online bankieren.
Ook sparen bij SNS?

Ook sparen bij SNS?

Sparen met een aantrekkelijke rente en overboekingen direct verwerkt. Bekijk onze spaarrekeningen.