Belastingdienst en je bankrekening

Net als andere banken zijn we verplicht om bepaalde gegevens van onze klanten te delen met de Belastingdienst.

Wat delen we met de Belastingdienst?

Met de Belastingdienst delen we informatie over de rekeningen van onze klanten. De Belastingdienst gebruikt die gegevens onder andere om je belastingaangifte eenvoudiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA). We delen ook informatie over klanten met de Belastingdienst als er een wet, verdrag of overeenkomst is die ons verplicht om dat te doen.

Je gegevens in je vooraf ingevulde aangifte

Internationale afspraken om gegevens te delen

De Nederlandse overheid werkt samen met overheden van andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Zij hebben afgesproken om automatisch gegevens met elkaar te delen volgens de Common Reporting Standard. Als bank werken we daaraan mee. Dat zijn we wettelijk verplicht.

Wat merk je als klant van die afspraken?

Open je een rekening bij ons? Dan vragen we wat je fiscale woonland is, in welk land en in welke plaats je bent geboren. We stellen deze vragen ook als er iets verandert in je situatie, bijvoorbeeld als je verhuist naar een ander land.

Wat doen we met je gegevens?

We geven de informatie over je fiscale woonland, geboorteland en geboorteplaats door aan de Belastingdienst. We doen dit alleen als het fiscaal woonland dat je hebt opgegeven een land is waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt. De Belastingdienst geeft de informatie weer door aan de belastingdienst van het land dat je hebt genoemd.

Wat is een fiscaal woonland?

Ieder land heeft zijn eigen wetten en regels die bepalen waar je fiscaal inwoner bent. Dat is meestal in het land waar je woont. Maar dat hoeft niet. Er is nog meer dat bepaalt wat jouw fiscaal woonland is. De Nederlandse Belastingdienst let hier bijvoorbeeld op:

  • Waar breng je het grootste deel van jouw tijd door?
  • Waar werk je?
  • Waar wonen je partner en/of kinderen?
  • Waar ben je verzekerd?

Meer informatie

Meer informatie over de fiscale woon- en vestigingsplaats vind je in de brochure van de Nederlandse Vereniging van Banken.

FATCA

Nederland heeft met de Verenigde Staten afspraken gemaakt om belastingontduiking en zwart sparen door Amerikanen in het buitenland tegen te gaan. De Amerikaanse wet die dat regelt heet de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). Alle banken en verzekeraars in Nederland zijn sinds 1 juli 2014 verplicht om al hun klanten te identificeren en bij te houden of ze US Person zijn.

Wat is een US Person?

Op het formulier ‘Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten’ vragen we of je een US Person bent. Een US Person is iemand die mogelijk belastingplichtig is in de VS, bijvoorbeeld een Amerikaans staatsburger of mensen met een bepaalde greencard. De precieze criteria voor een US Person staan onder aan het formulier ‘Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten’. Twijfel je of je een US Person bent? Bel dan met je belastingadviseur of de Belastingdienst.

Wijziging doorgeven internationale gegevens

Bepalen fiscaal woonland

Verandert er iets in je situatie waardoor je fiscaal woonland is veranderd? Dan kun je deze wijziging aan ons doorgeven met het formulier ‘Bepalen fiscaal woonland’.

Bepalen Belastingstatus Verenigde Staten

Verandert er iets in je situatie waardoor je (Amerikaanse) belastingstatus wijzigt? Dan kun je deze wijziging doorgeven met het formulier ‘Bepalen belastingstatus Verenigde Staten’.

Versturen of mailen

Je kunt het ingevulde en ondertekende formulier sturen naar:

SNS
Antwoordnummer 6268
3500 VC
Utrecht

Mailen kan ook. Maak een scan of foto van het ingevulde en ondertekende formulier en mail het naar: info@sns.nl

Je gegevens in je belastingaangifte

Je gegevens in je belastingaangifte

Wil je weten welke gegevens we naar de belastingdienst sturen?