Wat betekent dit voor jou?
Onze adviseur kan je vertellen wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek kost je niets je zit nergens aan vast.
Maak een afspraak
Wil je een product openen en ben je nog geen klant bij SNS? Ga dan naar ASN Bank.
Met Duurzaam Wonen leen je geld om je huis energiezuiniger te maken. Ook kun je geld lenen om je huis voor te bereiden op klimaatverandering of om meer ruimte te maken voor planten en dieren. Zoals de aanleg van een groen dak, beplanting in de tuin of in de muur gebouwde nestkasten. Dat noemen we energiebesparende, klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen.
Je kunt voor verschillende energiebesparende, klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen geld lenen met Duurzaam Wonen. Voor alle maatregelen geldt:
Met energiebesparende maatregelen kan je je energiegebruik zo laag mogelijk houden of zelf energie opwekken.
Met Duurzaam Wonen kan je de voor deze maatregelen geld lenen:
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat in huis om het warme water in op te slaan. Het warme water moet worden gebruikt voor de eigen woning.
De zonneboiler moet zijn afgestemd op het dak waar ze op komt te liggen. Zowel qua aantallen als qua afstelling van de panelen. De zonneboiler moet worden gebruikt om energie ten behoeve van de eigen woning op te wekken.
Het klimaat is aan het veranderen. Belangrijke effecten van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld hitte, droogte en meer neerslag. Als je je voorbereidt, heb je minder last van deze effecten: in en om je huis is het koeler, je tuin overleeft ook droge tijden en je hebt minder last van een kelder die onder water staat. Dat is meebewegen met klimaatverandering en noemen we klimaatadaptatie.
Met leningdeel Duurzaam Wonen kun je deze klimaatadaptieve maatregelen financieren:
Een blauw dak wordt ook wel een retentiedak of waterdak genoemd en houdt regenwater (tijdelijk) vast. Zo ontlast een blauw dak het rioleringssysteem en biedt het extra water tijdens droogte. Het water kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor begroeiing op het dak of de gevel en het doorspoelen van de toiletten.
Het blauwe dak moet nagelvast verbonden zijn aan en afgestemd op het dak waar het op komt te liggen.
Afhankelijk van de hoeveelheid water die opgeborgen moet kunnen worden, moet de maximale dakbelasting daarop worden aangepast.
Groene daken zijn er in vele vormen en maten. Wat je aan groen op een dak kunt realiseren, hangt af van de sterkte van het dak en de mate waarin het groen onderhoudsvrij moet zijn of juist wat weelderiger mag zijn. Groene daken vangen water op dat hergebruikt kan worden, zorgen voor verkoeling en dragen bij aan de biodiversiteit.
In plaats van een groen dak kun je ook gaan voor een bruin dak. Dat is ook een natuurlijk dak, maar er worden geen planten ingezaaid of geplant. Bij een bruin dak komt er een laag met aarde op je dak en daarom noem je het 'bruin'. Vervolgens ontkiemen hier inheemse planten uit de zaden die aan komen waaien.
Het groene of bruine dak moet afgestemd zijn op het dak waar het op komt te liggen.
Een groene gevel zorgt ervoor dat gevels en daarmee huizen minder opwarmen bij hitte en bijdragen aan verkoeling door verdamping van water. Een groene gevel draagt ook bij aan biodiversiteit.
Er zijn een aantal typen gevelbeplanting:
Als er een irrigatiesysteem benodigd is, dan rekenen we dit ook tot een groene gevel.
De beplanting mag geen vervanging van bestaande beplanting zijn en moet aard- en nagelvast op de muur bevestigd zijn en/of de planten moeten zich zelf hechten aan de muur.
Veel vogel- en vleermuissoorten en insecten worden gehinderd in hun voortplanting door een gebrek aan geschikte nestvoorzieningen. Door vaste nestplaatsen kunnen deze dieren een stimulans krijgen en wordt biodiversiteit versterkt.
Alleen indien in de muur van de woning, schuur of garage ingemetseld en aan overige voorwaarden is voldaan.
Losse nestkasten of bevestigd op de muur zijn niet toegestaan. De nestkasten moeten in de muur van de woning, schuur of garage ingemetseld worden.
Onze adviseur kan je vertellen wat er in jouw situatie kan. Een oriëntatiegesprek kost je niets je zit nergens aan vast.
Maak een afspraak