Lagere hypotheekrente door rentemiddeling

De hypotheekrente is de afgelopen tijd flink gedaald. Dankzij rentemiddeling kan je rente misschien omlaag. Vijf vragen en antwoorden over rentemiddeling.

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling vergelijken we je vaste hypotheekrente met onze actuele rente. Is je rente hoger dan onze actuele rente, dan middelen we jouw rente met onze actuele rente. In plaats van de vergoeding voor het renteverlies van de bank in één keer te betalen, verrekenen we deze over de nieuwe rentevaste periode van je hypotheek.. Bovenop de nieuw berekende rente komt 0,10% extra. Dit is een tegemoetkoming in de kosten die wij voor rentemiddeling maken.

Wat is het voordeel van rentemiddeling?

Je betaalt een vergoeding voor het renteverlies van de bank als je de rente minimaal 6 maanden voor het einde van je rentevaste periode opnieuw vastzet of je hypotheek oversluit. Je moet die vergoeding meestal in 1 keer betalen. Als we de rente middelen, verrekenen we deze vergoeding over je nieuwe rentevaste periode. Je rente kan dan ook omlaag als je geen eigen geld hebt om de vergoeding voor het renteverlies in 1 keer te betalen.

Is rentemiddeling gunstig als ik eigen geld heb?

Het is meestal gunstiger om de vergoeding voor het renteverlies in 1 keer te betalen met eigen geld. Je kunt je hypotheekrente dan namelijk opnieuw vastzetten tegen de actuele rente. Die is lager dan de rente die je krijgt bij rentemiddeling. Als we de rente middelen, dan ligt je nieuwe rente tussen je oude rente en de hypotheekrente van vandaag. We verrekenen de vergoeding voor het renteverlies over je nieuwe rentevaste periode. Om je rente te middelen, maken we extra kosten. Daarom komt bovenop je nieuw berekende rente 0,05% extra.

Is rentemiddeling altijd in mijn voordeel?

Of rentemiddeling gunstig is, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie, hypotheekvorm en de hoogte van de rente die je nu betaalt. Het middelen van de rente kan vooral gunstig zijn als je rente nog een paar jaar vast staat en de actuele rente een stuk lager is. Soms daalt de rente verder nadat je voor rentemiddeling hebt gekozen. Het kan dus voordeliger zijn om te wachten tot je huidige rentevaste periode afloopt.

Heb je overwaarde op je huis? In sommige gevallen kan je rente tussentijds omlaag. Lees er meer over

Weten of rentemiddeling aantrekkelijk kan zijn voor jou?

Maak dan een afspraak met een SNS Adviseur

Wat kost rentemiddeling bij SNS?


Voor rentemiddeling heb je een advies van een SNS Adviseur nodig. Bij SNS betaal je voor rentemiddeling € 250 advieskosten en € 150 administratiekosten. Daarnaast komt bovenop je nieuw berekende rente 0,1% extra.

Lees de voorwaarden voor rentemiddeling

‘Ik bespaar elke maand zo’n € 250 euro’


Arjen Mets is 1 van de klanten die de rente liet middelen. Hij bespaart nu zo’n € 250 bruto per maand ‘En het is natuurlijk heel mooi dat je niet in 1 keer een groot bedrag neer hoeft te leggen.’


Lees de ervaringen van Arjen Mets

Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Een SNS Adviseur vertelt je meer over je mogelijkheden.
Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Met de SNS Rentechecker weet je het na 5 vragen.

Terug naar boven