Lagere hypotheekrente door rentemiddeling

De hypotheekrente is de afgelopen tijd flink gedaald. Dankzij rentemiddeling kan je rente misschien omlaag. Vijf vragen en antwoorden over rentemiddeling.

Wat is rentemiddeling?

Bij rentemiddeling vergelijken we je vaste hypotheekrente met de actuele rente. Is je rente hoger dan de actuele rente, dan middelen we jouw rente met de actuele rente. Je krijgt een nieuwe rentevaste periode en je nieuwe rente ligt tussen je oude rente en de actuele rente. We verrekenen de vergoeding voor het renteverlies over je nieuwe rentevaste periode.

Wat is het voordeel van rentemiddeling?

Je betaalt een vergoeding voor het renteverlies van de bank als je de rente voor het einde van je rentevaste periode opnieuw vastzet of je hypotheek oversluit. Je moet die vergoeding gewoonlijk in 1 keer betalen. Als we de rente middelen, verrekenen we de vergoeding over je nieuwe rentevaste periode. Je rente kan dan ook omlaag als je geen eigen geld hebt om de vergoeding voor het renteverlies in 1 keer te betalen.

Is rentemiddeling gunstig als ik eigen geld heb?

Het is meestal gunstiger om de vergoeding voor het renteverlies in 1 keer te betalen met eigen geld. Je kunt je hypotheekrente dan namelijk opnieuw vastzetten tegen de actuele rente. Die is lager dan de rente die je krijgt bij rentemiddeling. Als we de rente middelen, dan ligt je nieuwe rente tussen je oude rente en de hypotheekrente van vandaag. We verrekenen de vergoeding voor het renteverlies over je nieuwe rentevaste periode.

Is rentemiddeling altijd in mijn voordeel?

Of rentemiddeling in jouw situatie gunstig is, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie, hypotheekvorm en de hoogte van de rente die je nu betaalt. Het middelen van de rente kan vooral gunstig zijn als je rente nog een paar jaar vast staat en de actuele rente een stuk lager is.

Ook kan een lagere rente ongunstig zijn als je een hypotheek hebt met een spaardeel (bijvoorbeeld een spaar- of bankspaarh ypotheek). De spaarrente gaat dan ook omlaag. Je moet dan extra inleggen om het bedrag voor je hypotheek bij elkaar te sparen. Daardoor kunnen je maandlasten hoger worden.

Heb je overwaarde op je huis? In sommige gevallen kan je rente tussentijds omlaag.

Lees er meer over

Weten of rentemiddeling aantrekkelijk kan zijn voor jou?

Maak dan een afspraak met een SNS Adviseur

Wat kost rentemiddeling bij SNS?


Voor rentemiddeling heb je een advies van een SNS Adviseur nodig. Bij SNS betaal je voor rentemiddeling € 300 advieskosten en € 195 administratiekosten.

Lees de voorwaarden voor rentemiddeling

‘Ik bespaar elke maand zo’n € 250 euro’


Arjen Mets is 1 van de klanten die de rente liet middelen. Hij bespaart nu zo’n € 250 bruto per maand ‘En het is natuurlijk heel mooi dat je niet in 1 keer een groot bedrag neer hoeft te leggen.’
Lees meer over je hypotheek oversluiten

Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Kan je hypotheekrente misschien omlaag?

Met de SNS Oversluitcheck weet je het na 5 vragen.
Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Verder in gesprek met een SNS Adviseur

Maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Het gesprek vindt plaats in de winkel of via beeldbellen vanuit huis.