Bouwdepot bij je hypotheek

Een bouwdepot is een geblokkeerde rekening met een deel van het hypotheekbedrag dat je leent voor de verbouwing, bouw of aankoop van je woning. Uit dit ‘potje’ betaal je de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer. Dit wordt ook wel een verbouwingshypotheek of bouwhypotheek genoemd.


Oeps! Geen video

Je kunt de video over dit onderwerp niet kijken omdat je een vereiste cookie hebt uitgeschakeld. Toch zien?
Kies een andere cookie-instelling
Of kijk deze video op youtube.com

Zo werkt 't

Je mag het geld in het bouw- of verbouwingsdepot rechtstreeks laten uitbetalen aan bijvoorbeeld de projectontwikkelaar of de aannemer. Maar je mag het ook aan jezelf laten uitbetalen, nadat je zelf de rekeningen van bijvoorbeeld aannemers, loodgieters of bouwmaterialen hebt betaald. Naarmate de bouw of verbouwing vordert, blijft er dus steeds minder geld in het bouwdepot over. Aan het einde is het depot leeg en is tegelijkertijd je huis of verbouwing betaald.

Wanneer kun je je bouwdepot gebruiken?

Zodra we de getekende hypotheekakte van je notaris hebben gekregen, activeren we je bouwdepot. Je ziet je 'm dan in Mijn SNS en je kunt rekeningen vanuit je bouwdepot betalen.

Rekening uit je bouwdepot betalen

Een rekening uit je bouwdepot betalen regel je eenvoudig in Mijn SNS. Log in en zie bij overzicht van je rekeningen je bouwdepot staan. Klik op het driehoekje aan de rechterkant en vul het verzoek voor betaling in. Je bevestigt je verzoek met je digicode, digipas of door met je mobiele app een QR-code te scannen.

Log in op Mijn SNS om een bouwdepotdeclaratie in te dienen

Nog geen Mijn SNS? Vraag Mijn SNS online aan.

Goed om te weten

  • Lees voordat je een declaratie indient de spelregels die hiervoor gelden.
  • We bekijken of de rekeningen die je indient aan de regels voldoen. We bellen even als er iets niet duidelijk is. Als je iets declareert wat niet mag, laten we het weten.
  • Heb je na alle betaalde rekeningen nog geld over in je bouwdepot? Dan kun je in Mijn SNS doorgeven dat we dit bedrag kunnen aflossen op je hypotheek.

Looptijd bouwdepot of verbouwingsdepot

Het bouwdepot heeft standaard een looptijd van 1 jaar. Dit wordt automatisch verlengd met een jaar als je je bouwdepot niet opheft en als er nog geld in je bouwdepot zit. Is de bouw of verbouwing na 2 niet klaar? Dan kun je je bouwdepot, onder voorwaarden, nog met maximaal 1 jaar verlengen.

Depotrente

Over het bedrag dat je niet hebt uitgegeven en dus nog in je bouwdepot zit, krijg je (depot)rente. Deze rente verrekenen we met de rente die je betaalt over de schuld. Bij nieuwbouw is die rente gelijk aan de hypotheekrente. Zo betaal je alleen hypotheekrente over het geld dat al is uitgegeven aan de verbouwing. Ook bij bestaande bouw is de depotrente gelijk aan de hypotheekrente. Geef je geld uit, dan daalt ook de rente die je vergoed krijgt.

Voorbeeld bouwdepot termijnen

Stel, je hebt €25.000 in je bouwdepot voor een nieuwe keuken in je nieuwbouwhuis. Je hebt afgesproken met de leverancier dat je in 3 termijnen betaalt. Zo lang je nog niets hebt uitgegeven, krijg je net zoveel rente als je betaalt. Na de eerste betaling krijg je minder rente, omdat het bedrag dat je over hebt is gedaald.

Wat mag je betalen uit je bouwdepot?

Uit je bouwdepot mag je alleen arbeidsuren en materialen laten betalen die zijn besteed aan de bouw, verbouw of verbetering van je huis. De materialen moeten vastzitten aan je huis en mogen niet verhuisbaar zijn. Een paar voorbeelden maken het duidelijk. Twijfel je? Vraag het gerust aan je SNS Adviseur of bel even met onze klantenservice op 030 – 633 30 00.
Sanitair Badkamer, toilet, kranen, bad, doucheslang, wasbak.
Materialen voor loodgieter of installateur Tegels, wandcontactdozen, meterkast, ventilatie, inbouwvaatwasser.
Arbeidsuren Architect, loodgieter, installateur, glaszetter, elektricien.
Materialen voor de bouw Hout, plafondplaten, schroeven, purschuim.

Wat niet vastzit aan je huis moet je dus zelf betalen. Bijvoorbeeld een losse koelkast, tuinverlichting, vloerbedekking, behang, gereedschap, laminaat.

Energiebesparende voorzieningen

Met een verbouwing of kleine aanpassingen kun je je huis energiezuiniger maken. Met elke besparingsmaatregel kan je energierekening omlaag. Dat kan geld schelen en is goed voor het milieu. Bovendien is een energiezuinig huis comfortabel. Goed om te weten: Voor energiebesparende voorzieningen mag je meer lenen.  Hoeveel dat is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Deze energiebesparende voorzieningen mag je bijvoorbeeld uit je bouwdepot laten betalen:

  • gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, leidingisolatie
  • energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen
  • hoog rendement glas (HR++)
  • installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie, hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementsketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

Rente bouwdepot aftrekbaar

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op renteaftrek als je bouwdepot aan een lineaire of annuïteitenhypotheek is gekoppeld die je in 30 jaar volledig aflost. Je begint meteen met aflossen. Ook als je nog geen geld hebt opgenomen om de aannemer te betalen.

Dit kan anders zijn als je vóór 2013 al een koopwoning had en je dus een hypotheek hebt die onder het overgangsrecht valt. Je bouwdepot hoeft dan niet altijd gekoppeld te worden aan een lineaire of annuïteitenhypotheek. Je adviseur kan je verder helpen om te bepalen of je direct begint met aflossen op je bouwdepot.

Meer over het bouwdepot vind je in de Algemene voorwaarden

Nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwhuis kopen

Ga je een nieuwbouwhuis kopen? Bekijk wat er allemaal bij komt kijken.
Bouwdepotdeclaratie indienen?

Bouwdepotdeclaratie indienen?

Weet welke regels er gelden voor de factuur of kassabon die je met het geld in je bouwdepot wilt (laten) betalen.