Kennis- en ervaringstoets hypotheek

Waarom moet ik een kennis- en ervaringstoets doen?
Aan een hypotheek zit je voor langere tijd vast. Je tekent voor een financiële verplichting die je moet nakomen, ook als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je werkloos wordt, of arbeidsongeschikt. Normaal legt een adviseur je uit wat dit betekent. Hij adviseert je en houdt rekening met verschillende scenario’s. Jij staat op het punt om ervoor te kiezen om je hypotheek online en dus zonder advies af te sluiten. Daarom willen we van tevoren zeker weten dat je weet wat je doet. En dat je weet welke financiële risico’s je loopt.
Kan ik me voorbereiden op de hypotheektoets?
Je kunt je voorbereiden door zo veel mogelijk te begrijpen van hypotheken. Veel lezen en je laten informeren dus.
- Veel lezen over verschillende soorten hypotheken
- De actuele situatie bijhouden
- Alle begrippen die bij hypotheken horen kennen en begrijpen
Zijn er voorbeelden van de kennis- en ervaringstoets?
Je kunt niet oefenen of een proefexamen doen. We zouden je dan te veel informatie geven waardoor we niet echt kunnen testen. De vraag hieronder is er uiteindelijk niet ingekomen, maar geeft je wel een idee . Voorbeeldvraag Welke van deze grafieken hoort bij de annuïtaire hypotheek?

Toelichting Het bruto bedrag dat je aan rente en aflossing samen betaalt, is bij een annuïtaire hypotheek elke maand hetzelfde, zolang je rente vaststaat. Dit bruto maandbedrag wordt ook wel de annuïteit genoemd. Tijdens de looptijd bestaat dit bedrag in het begin vooral uit rente, maar je gaat steeds meer aflossen. Omdat je steeds minder rente gaat betalen, wordt je belastingvoordeel kleiner. Je netto maandlasten stijgen. Het goede antwoord is dus: de linker grafiek.
Tips ter voorbereiding op de hypotheektoets
- Je bent nu een starter en je hebt de keuze uit een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Verdiep je toch ook in andere hypotheekvormen, want jouw situatie kan ook veranderen.
- Zorg dat je precies weet hoe een hypotheek in elkaar zit: rente, aflossing, opbouw, etc. Probeer het anders eens aan iemand uit te leggen die er niet veel van weet. Zo kom je er vaak achter of je alles begrijpt.
- Denk niet alleen aan je maandelijkse betaling aan de bank, maar begrijp ook wat je hypotheek voor je belastingaangifte betekent. Nu en in de toekomst.
- Verdiep je in welke risico’s je in welke situaties loopt. Wat gebeurt er als je gaat scheiden? Of werkloos wordt? Of arbeidsongeschikt? Wat gebeurt er als je partner overlijdt terwijl de hypotheek nog loopt? Wat gebeurt er als je huis onder water staat? Allemaal dingen waar je niet aan wilt denken, maar die juist belangrijk zijn.
- Bekijk goed wat het verschil is tussen in je eentje een hypotheek afsluiten of met je partner. En wat er bijvoorbeeld gebeurt als je uit elkaar gaat. En of het dan uitmaakt of je een samenlevingscontract hebt of getrouwd bent.
- Verplaats je ook in de situatie van de geldverstrekker. Welk risico neemt de bank? Het kan zijn dat we je ook vanuit dit perspectief een vraag stellen.
- Weet wat er gebeurt als je tussentijds iets aan je hypotheek verandert. Als je een deel aflost bijvoorbeeld, een schenking krijgt die je in je huis wilt stoppen, of een extra hypotheek neemt voor een verbouwing, of als je gaat verhuizen.

Moet mijn partner de toets ook maken?
Jullie maken de toets gezamenlijk. Je sluit samen een hypotheek af en moet dus ook samen snappen hoe je hypotheek in elkaar zit en welke risico’s je loopt.
Hoeveel van de 25 vragen moet ik goed hebben?
Je mag in de 25 vragen 5 fouten maken. Je moet dus 80% van de toets goed invullen.
Hoe lang duurt de kennis- en ervaringstoets?
Gemiddeld doen mensen er 15 minuten over om de toets te maken. Je mag er ook langer over doen.
Ik ben gezakt! Wat nu?
Haal je de toets niet? Dan kun je de toets 1 keer herkansen. Haal je de herkansing ook niet? Dan mag je niet online een hypotheek afsluiten. Je kunt natuurlijk wel terecht bij een adviseur. Afspraak voor gratis oriënterend hypotheekgesprek

Hypotheek zonder advies
