Hypotheek met een tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract en wil je een hypotheek afsluiten? Bij ons kan dat meestal gewoon. Het uitrekenen van je maximale hypotheek gaat wel op een andere manier dan wanneer je een vast contract hebt.

Bereken je maximale hypotheek zonder vast contract

Heb je geen vast contract en geen intentieverklaring? Dan zie je hier hoe je je jaarinkomen kunt berekenen. Heb je een tijdelijk contract, maar wel een intentieverklaring? Lees dan verderop hoe je je maximale hypotheek dan berekent.

Voor een SNS Hypotheek bereken je je jaarinkomen met een tijdelijk contract zonder intentieverklaring zo:

  1. Je berekent het gemiddelde van je jaarinkomens van de afgelopen 3 jaar
  2. Je kijkt wat je nu per jaar verdient
  3. Van deze twee bedragen vul je het laagste in bij de berekening van je maximale hypotheek.

Een voorbeeld:

Geraldine heeft de laatste jaren verschillende tijdelijke contracten gehad. Op haar belastingaangiften staan de volgende jaarinkomens:

  • 2019: € 32.000
  • 2020: € 35.000
  • 2021: € 35.000

Gemiddeld is dat (€ 32.000 + € 35.000 + € 35.000) / 3 = € 34.000

In haar huidige baan verdient ze € 2.500 per maand en krijgt ze 8% vakantiegeld. Dat levert een jaarinkomen op van (€ 2.500 x 12 = 32.000 + 8%) € 32.400. Dat is lager dan het gemiddelde van de jaren daarvoor, dus rekent ze bij de berekening van haar maximale hypotheek met die € 32.400.

Goed om te weten: wat je kunt lenen, is niet alleen afhankelijk van wat je verdient. Je hypotheek mag ook niet hoger zijn dan 100% van de waarde van je huis. Andere bezittingen, zoals spaargeld of beleggingen, of schulden, zoals een studieschuld, hebben ook invloed op wat je kunt lenen. Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Wat is vast inkomen en wat is tijdelijk?

Vast inkomen is ‘inkomen uit een dienstverband voor onbepaalde tijd waarvan de proeftijd is verstreken’. Is je proeftijd voorbij? Dan zien we het loon uit je vaste arbeidscontract dus als ‘vast inkomen’. Dan heb je meestal genoeg aan een recente salarisstrook om je inkomen in te vullen. En weet je welk bedrag je kunt invullen bij de maximale hypotheekberekening.


Een contract voor bepaalde tijd is bijvoorbeeld een jaarcontract, ook wel een tijdelijk contract. Dan zien we jouw salaris als ‘niet-vast inkomen’ en hebben we extra informatie nodig om je hypotheekmogelijkheden door te rekenen.

Een tijdelijk contract met intentieverklaring

Op de regel hierboven is 1 uitzondering: als je werkgever in een ‘intentieverklaring’ zwart op wit verklaart dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Dan telt wat je verdient met je tijdelijk contract als vast inkomen. Je proeftijd moet wel al voorbij zijn. We berekenen je mogelijke hypotheek dan met dit inkomen.

Hypotheek zonder vast contract

Er zijn meer vormen van tijdelijke contracten. Misschien ben je een flexwerker bij een uitzendbureau? Dan kun je bijvoorbeeld een perspectiefverklaring aanvragen. Of een hypotheek aanvragen met een arbeidsmarktscan. Ook als je zzp’er bent en een huis wilt kopen zijn er misschien mogelijkheden. Bekijk Een huis kopen zonder vast contract.

Vragen?

Wil je meer weten over een hypotheek krijgen met een tijdelijk contract? Kom je er niet uit met de berekening? Onze adviseur staat voor je klaar.

Een helpende hand?

Een helpende hand?

Je ouders kunnen je helpen bij het kopen van je eerste huis.
Weten waar je aan toe bent?

Weten waar je aan toe bent?

De SNS Adviseur kijkt wat jouw mogelijkheden zijn voor een hypotheek zonder vast contract.