Hypotheek met een tijdelijk contract

Heb je een tijdelijk contract en wil je een hypotheek afsluiten? Bij ons kan dat meestal gewoon. Hoeveel je maximaal kunt lenen, berekenen we wel op een andere manier dan wanneer je een vast contract hebt.

Bereken je maximale hypotheek zonder vast contract

Als je geen vast contract en geen intentieverklaring hebt, dan bereken je je maximale hypotheek zo:

  1. Je berekent het gemiddelde van je jaarinkomens van de afgelopen 3 jaar
  2. Je kijkt wat je nu per jaar verdient
  3. Van deze twee bedragen vul je het laagste in bij de berekening van je maximale hypotheek.

Heb je een tijdelijk contract, maar wel een intentieverklaring? Dan lees je verderop hoe je je maximale hypotheek berekent.

Een voorbeeld:

Geraldine heeft de laatste jaren verschillende tijdelijke contracten gehad. Op haar belastingaangiften staan de volgende jaarinkomens:

  • 2019: € 32.000
  • 2020: € 35.000
  • 2021: € 35.000

Gemiddeld is dat (€ 32.000 + € 35.000 + € 35.000) / 3 = € 34.000

In haar huidige baan verdient ze € 2.500 per maand en krijgt ze 8% vakantiegeld. Dat levert een jaarinkomen op van (€ 2.500 x 12 = 32.000 + 8%) € 32.400. Dat is lager dan het gemiddelde van de jaren daarvoor, dus rekent ze bij de berekening van haar maximale hypotheek met die € 32.400.

Goed om te weten: Hoeveel je kunt lenen, hangt niet alleen af van wat je verdient. Je hypotheek mag ook niet hoger zijn dan 100% van de waarde van je huis. Andere bezittingen hebben ook invloed op wat je kunt lenen. Denk aan spaargeld of beleggingen. Of schulden, zoals een studieschuld. Bereken hoeveel eigen geld je nodig hebt.

Wat is vast inkomen en wat is tijdelijk?

Vast inkomen is ‘inkomen uit een dienstverband voor onbepaalde tijd waarvan de proeftijd is verstreken’. Is je proeftijd voorbij? Dan zien we het loon uit je vaste arbeidscontract dus als ‘vast inkomen’. Dan heb je meestal genoeg aan een recente salarisstrook om je inkomen in te vullen. En weet je welk bedrag je kunt invullen bij de maximale hypotheekberekening.


Een contract voor bepaalde tijd is een tijdelijk contract, bijvoorbeeld een jaarcontract. Dan zien we jouw salaris als ‘niet-vast inkomen’ en hebben we extra informatie nodig om je maximale hypotheek te berekenen.

Een tijdelijk contract met intentieverklaring

Op de regel hierboven is 1 uitzondering: als je werkgever in een intentieverklaring zwart op wit verklaart dat hij van plan is om je in vaste dienst te nemen. Dan telt wat je verdient met je tijdelijk contract als vast inkomen. Je proeftijd moet wel al voorbij zijn. We berekenen je mogelijke hypotheek dan met dit inkomen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit met de berekening? Onze adviseur rekent tijdens een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek graag voor je uit hoeveel je kunt lenen.

Maak een afspraak

Een hypotheek zonder vast contract

Er zijn meer vormen van tijdelijke contracten:

  • Misschien ben je een flexwerker bij een uitzendbureau? Dan kun je bijvoorbeeld een perspectiefverklaring aanvragen. Of een hypotheek aanvragen met een arbeidsmarktscan.
  • Als je zzp’er bent en een huis wilt kopen zijn er misschien mogelijkheden. Een huis kopen zonder vast contract.
Een helpende hand?

Een helpende hand?

Je ouders kunnen je helpen bij het kopen van je eerste huis.
Maak een afspraak

Maak een afspraak

Laat je gegevens achter en we bellen je om een afspraak te maken.