De rentevaste periode van je bespaarhypotheek verlengen

Als je rentevaste periode binnenkort afloopt, dan is dat een goed moment om te checken of de bespaarhypotheek nog bij je past. Je krijgt van ons 3 maanden voor het einde een rentevoorstel. Dat is ook het moment om een nieuwe woningwaarde door te geven, andere aflosvorm te kiezen of de looptijd van je hypotheek te verkorten. Wat je precies kunt verwachten, lees je in ons stappenplan.

Goed om te weten

Je kunt de waarde van je huis, de aflosvorm en de looptijd niet meer aanpassen als je nieuwe rentevaste periode is ingegaan. Daarom krijg je 6 maanden voor je periode afloopt alvast een brief van ons. Zo heb je genoeg tijd om te bedenken of je iets wil aanpassen. De einddatum van je rentevaste periode vind je in je hypotheekofferte en in Mijn SNS.

Stap 1: Je krijgt ons rentevoorstel

Minimaal 3 maanden voor je rentevaste periode afloopt, krijg je ons rentevoorstel met de post. Daarin zie je per leningdeel de rentevaste periodes met de rentes waar je uit kunt kiezen. Plus de maandbedragen die daarbij horen.

We baseren de rentes op de marktwaarde en het energielabel van je huis. We kunnen dan ook het bedrag aanpassen dat je elk jaar zonder vergoeding van ons renteverlies mag aflossen.

Je vindt ons voorstel ook in Mijn SNS.

Stap 2: Bekijk het voorstel en je situatie nu

Als je het voorstel hebt, dan kun je een paar dingen doen:

  • een nieuwe woningwaarde doorgeven
  • een andere aflosvorm kiezen via je adviseur
  • de looptijd van je hypotheek verkorten via je adviseur

Geef je een nieuwe marktwaarde aan ons door? Dan krijg je een nieuw rentevoorstel op basis van de nieuwe verhouding tussen je hypotheekschuld en je nieuwe woningwaarde. Geef de nieuwe waarde op tijd aan ons door, dus voordat de nieuwe rentevaste periode ingaat.

Goed om te weten: Je hebt een recent WOZ-taxatieverslag of recent taxatierapport nodig om de waarde van je huis door te geven. Kies je voor een taxatie? Dan kun je dat soms ook online regelen met een desktop taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis.

Check of je energielabel nog geldig is

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig. Het is belangrijk om na die 10 jaar een nieuw definitief label te laten registreren. Is je label verlopen en laat je geen nieuwe registreren? Dan baseren we je nieuwe rente op de laagste energiegroep. In het rentevoorstel zie je welke rente dat is. Registreer je later toch je nieuwe energielabel? Geen probleem! Dan passen we op de 1e van de volgende maand je rente automatisch aan naar de rente die hoort bij het nieuwe label.

Je hypotheek aanpassen

Het is goed om ook na te denken over je situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Misschien wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen?

Of iets anders aanpassen. Bijvoorbeeld:

  • extra lenen om te verbouwen of je huis verduurzamen
  • extra aflossen, aan het eind van je rentevaste periode kan dat zonder kosten
  • overstappen naar een andere hypotheekaanbieder.

Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je adviseur. Je hoort vooraf wat je kosten zijn.

Maak een afspraak

Stap 3: Reageer op het rentevoorstel

Je hebt 3 maanden de tijd om te reageren op ons voorstel. Dat doe je via Mijn SNS. Je hebt ook 3 maanden de tijd om een nieuwe marktwaarde door te geven, een andere aflosvorm te kiezen of de looptijd aan te passen. Kies je ervoor om je rente te verlengen? Dan gaat je nieuwe rente in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.

Goed om te weten: Het maakt niet uit of de actuele rentes op de renteverlengingsdatum hoger of lager zijn. Voor jou gelden de rentes uit ons voorstel.

Stap 4: Bevestig je keuze

Nadat je je keuze hebt doorgegeven, krijg je een brief met onze bevestiging. Daarin staat tegen welke rente en rentevaste periode je hebt verlengd, wat het maandbedrag is dat je gaat betalen en welke rentes horen bij de andere tariefgroepen en energiegroepen. Zo zie je welke rente je gaat betalen als je extra aflost en je hypotheek daardoor in een andere tariefgroep komt. Of als je je huis energiezuiniger maakt voor een hoger energielabel.

Je nieuwe hypotheekrente en de belasting

Als je je rente verlengt, dan checkt de Belastingdienst of je genoeg hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving vanaf 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand? Dan kan dit gevolgen hebben voor je belastingen.

Veelgestelde vragen

  • Dan verlengen we je rente volgens de algemene voorwaarden van je hypotheek. Je leest er meer over in ons rentevoorstel en in Mijn SNS.
  • Dat hangt af van de verhouding tussen je openstaande hypotheekschuld en de marktwaarde van je huis. Dat noemen we de schuld-marktwaardeverhouding. Die bepaalt in welke tariefgroep je hypotheek valt. En je energielabel bepaalt in welke energiegroep je valt. Wil je weten hoe dat precies werkt?

    Lees de informatie over de tariefgroepen

  • Op de ingangsdatum van de nieuwe rentevaste periode kijken we nog eens naar de verhouding van je schuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we je (extra) aflossingen tot en met die datum meenemen bij de bepaling van de nieuwe rente. Hierdoor kan het zijn dat je rente lager wordt. Je hoeft hiervoor niets te doen. Je krijgt van ons een bevestiging van de nieuwe rente na de ingangsdatum.
  • De looptijd die nog over is, past niet meer binnen de kortste rentevaste periode die we aanbieden. Dat is 1 jaar. Je krijgt dan tot de einddatum van je hypotheek de rente die hoort bij een rentevaste periode van 1 jaar. Een voorbeeld:

    • De totale looptijd van je hypotheek is 30 jaar.
    • Na 29 jaar en 2 maanden wil je de hypotheek verlengen.
    • Je krijgt dan 10 maanden lang de rente die hoort bij 1 jaar rentevast.
  • Dat kan gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Gebruik je de voorlopige teruggave van de Belastingdienst? Pas deze dan aan naar de nieuwe situatie. Je leest er meer over op de website van de Belastingdienst.