Anderen toegang geven tot je zakelijke betaalrekening

Per 19 februari is er in Nederland een nieuwe wet ingegaan: PSD2. Daarin staan regels voor het Europese betaalverkeer. De belangrijkste verandering: je kunt andere bedrijven toegang geven tot je zakelijke betaalrekening.

1) Nieuwe wet, nieuwe mogelijkheden

Door de nieuwe betaalwet PSD2 kun je andere bedrijven makkelijk en veilig toegang geven tot je zakelijke online betaalrekening. Zodat die bedrijven er met je toestemming iets handigs mee kunnen doen. Door de wet zijn er straks 3 dingen mogelijk:

 • Andere bedrijven vragen om de gegevens van je zakelijke betaalrekening bij ons op te halen.
 • Andere bedrijven vragen om namens jou een betaalopdracht naar ons te sturen.
 • Andere bedrijven laten checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt om iets te kunnen betalen met een betaalkaart of app van hen. Dit noemen we een betaalcheck.

Wil je er niks mee doen? Dan verandert er ook niets. Wil je andere bedrijven wel toegang geven? Lees dan hieronder wat het je kan opleveren.

2) Dit kan de wet je opleveren

Twee voorbeelden van wat er mogelijk is door de nieuwe wet:

Wat kun je ermee?

Overzicht creëren

Stel, je hebt zakelijke betaalrekeningen bij verschillende banken. En je vindt het handig om die in 1 overzicht te hebben. Dat kan met een app. Het bedrijf dat die app aanbiedt, krijgt je betaalgegevens van ons om in de app te laten zien.

Op een andere manier betalen
Wil je bijvoorbeeld een boek bij een buitenlandse webwinkel bestellen? En kun je er niet met iDEAL betalen en heb je geen creditcard? Dan kan de webwinkel namens jou een betaalopdracht naar ons sturen. Wij schrijven het bedrag van je zakelijke betaalrekening af.

Terug naar boven

3) Alleen toegang als jij dat wil

Betaalrekening instellen

Bedrijven krijgen niet zomaar toegang tot je zakelijke betaalrekening. Die functie staat bij ons standaard uit. Wil je wel toegang geven, dan moet je eerst je betaalrekening ervoor instellen. Dat doe je in Mijn SNS Zakelijk of in de SNS Mobiel Bankieren app. Pas daarna kun je een bedrijf vragen om je betaalgegevens op te halen of een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt.

Toestemming aan ons

Voor elke opdracht die je een bedrijf geeft, moet je ons met je digipas toestemming geven om die uit te voeren. Je toestemming, kun je ook weer intrekken. Houd er dan wel rekening mee dat we je gegevens die we al gedeeld hebben niet meer kunnen terughalen. Daarnaast moet je altijd na 90 dagen opnieuw toestemming geven voor het doorgeven van je betaalgegevens. Er gebeurt dus niets zonder dat jij het goedvindt. Jij bent de baas.

Goed om te weten
Niet alleen jij kan je zakelijke betaalrekening zo instellen dat andere bedrijven toegang kunnen krijgen. Als er meerdere digipashouders bij de rekening horen in Mijn SNS Zakelijk, dan kan elke digipashouder dit. Ook als er speciale afspraken gelden, zoals gezamenlijke bevoegdheid. En ze kunnen daarna een bedrijf dat toegang kan krijgen, vragen om betaalgegevens bij ons op te halen,of om een betaalopdracht naar ons te sturen of te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt. Maak dus goede afspraken met alle digipashouders die toegang hebben tot de zakelijke rekening.

Terug naar boven

4) Om dit soort betaalgegevens gaat het

Als je wilt dat een bedrijf je betaalgegevens bij ons ophaalt,  gaat het om deze informatie:

 1. Informatie over je rekening:
  1. je rekeningnummer (IBAN),
  2. de productnaam (bijvoorbeeld SNS ZZP rekening)
  3. de naam die je zelf aan de rekening hebt gegeven
  4. de naam van de rekeninghouder
 2. Het saldo op je zakelijke betaalrekening
 3. De bij- en afschrijvingen die je ziet in Mijn SNS Zakelijk, en de gegevens die erbij horen

We geven je gegevens van de afgelopen 24 maanden door. Niet van langer geleden. En we geven niet al je gegevens door. Een bedrijf krijgt bijvoorbeeld niet je adresgegevens en je kredietlimiet (als je die hebt).

Om welke gegevens gaat het bij een betaalcheck?

Geef je een ander bedrijf toestemming om een betaalcheck uit te voeren? Dus om te checken of je genoeg bestedingsruimte op je betaalrekening hebt? Dan laten we dat bedrijf alleen weten of je dat wel of niet kunt. We geven je saldo niet door.

Terug naar boven

5) Welke bedrijven kun je toegang geven?

Je kunt andere bedrijven toegang geven tot je betaalrekening. Dat kunnen internationale bedrijven zijn. En ‘t hoeven geen banken te zijn. Elk bedrijf dat toegang tot je betaalrekening wil, moet voldoen aan strenge eisen. Daarom hebben ze toestemming nodig van een Europese toezichthouder, zoals De Nederlandsche Bank.

Check wat een bedrijf doet met je gegevens

Check altijd wat een bedrijf precies met je betaalgegevens kan doen voordat je ze toegang geeft. Dat soort afspraken vind je meestal in de voorwaarden van een bedrijf of op hun website.

Check alle veelgestelde vragen

Terug naar boven

Terug naar boven