Bankgarantie voor huur bedrijfspand

Met een bankgarantie (huurgarantie) geef je verhuurders de garantie dat ze betaald krijgen. Bijvoorbeeld als je je (financiële) verplichtingen uit de huurovereenkomst niet nakomt of als je schade aanbrengt aan het bedrijfspand.
Goed om te weten: Je kunt de bankgarantie eenvoudig aanvragen. Dat kan bij ons alleen als je deze nodig hebt in verband met een huurovereenkomst. Daarom noemen we deze ook wel huurgarantie.

Zo werkt het

Je geeft de bank opdracht om garant te staan voor jou. Daarom zorg je ervoor dat het bedrag van de bankgarantie op je zakelijke spaarrekening staat. We blokkeren dan dat bedrag. Bij een claim van je verhuurder betaalt de bank uit aan je verhuurder. Vervolgens zal de bank het uitgekeerde bedrag bij jou incasseren. Jij geeft daarvoor een contragarantie aan de bank die ons het recht geeft dat bedrag van jouw zakelijke spaarrekening af te boeken.  

Wij verstrekken alleen huurgaranties volgens ons eigen model. Met andere woorden: je kunt de inhoud ervan niet aanpassen. Je krijgt van ons eerst een concept dat je kunt laten zien aan je verhuurder.

Is je verhuurder akkoord en heb je de contragarantie ondertekend? Dan sturen we de bankgarantie naar je verhuurder.

Voordelen bankgarantie 

Het voordeel van een bankgarantie is dat je niet rechtstreeks aan de verhuurder betaalt. De verhuurder kan dus aan het einde van de huurovereenkomst niet zomaar het geld houden dat jij als waarborg hebt gegeven. De bank is als het ware een controle-instantie tussen jou en je verhuurder. Over het geld dat geblokkeerd is op je spaarrekening, krijg jij als huurder meestal rente. Dat is afhankelijk van de rente die we vergoeden over bedragen op je zakelijke spaarrekening.

Nadelen bankgarantie

  • Kies je voor een bankgarantie met onbepaalde tijd? Je bent afhankelijk van je verhuurder voor het beëindigen van de bankgarantie. Goed om te weten: je betaalt provisie zolang de bankgarantie loopt.
  • De bankgarantie is onherroepelijk. Je kunt de bankgarantie niet zonder toestemming van de verhuurder wijzigen.
  • De verhuurder kan onder de voorwaarden die in de bankgarantie staan bij ons een claim indienen tot uitbetaling van de huurgarantie. Bij een beoordeling van een claim verdiepen wij ons niet in de huurovereenkomst of een geschil dat je hebt met je verhuurder.
Een bankgarantie aanvragen kost eenmalig € 120. Je betaalt 1,45% van het bedrag van de garantie jaarlijks aan de bank voor het garant staan. De kosten worden meteen afgeschreven van je zakelijke betaalrekening. De kosten staan in de Tariefwijzer Zakelijk Betalen.

Looptijd

Kies je voor een bankgarantie met onbepaalde tijd? De bankgarantie loopt totdat de verhuurder heeft bevestigd dat de bankgarantie beëindigd mag worden. In andere gevallen loopt de bankgarantie tot de einddatum die je kiest. 

Wijzigen

Je kunt een bankgarantie laten wijzigen maar let op: daar zijn kosten aan verbonden.  

Beëindigen of claimen 

De bankgarantie kan alleen worden beëindigd als de verhuurder de bankgarantie aan ons terugstuurt. Zo werkt beëindigen of claimen

Dit heb je nodig

Je vraagt een bankgarantie makkelijk aan. Dit heb je daarvoor nodig:

  • een zakelijke spaarrekening met minimaal het bedrag voor de bankgarantie
  • een zakelijke betaalrekening

En verder heb je deze informatie nodig: 

  • de huurovereenkomst
  • een KvK-uittreksel van je bedrijf
  • het KvK-nummer van de verhuurder

Het is handig om dit alvast op te zoeken voordat je begint. Het uittreksel kun je bestellen en downloaden op kvk.nl. Je mag de goedkoopste variant gebruiken (Het hoeft niet digitaal gewaarmerkt te zijn) en het mag niet ouder zijn dan 3 maanden. 

Bankgarantie aanvragen

Normaal gesproken heb je binnen 2 werkdagen de contragarantie in de bus. Die onderteken je en stuur je terug. 

Bankgarantie aanvragen

Heb je een bankgarantie nodig voor de huur van een zakelijk pand of ruimte?