Zakelijke rente

Positieve rente op betaal- en spaarrekeningen is helaas niet meer vanzelfsprekend. Boven een bepaald saldo op betaal- en spaarrekeningen berekenen we negatieve rente. Op deze pagina geven we je meer uitleg, plus de actuele rente, de saldoklassen en een rekenvoorbeeld.

Waarom berekenen we negatieve rente?

We bewaken het evenwicht tussen spaargeld en leningen. Het spaargeld dat we bewaren, lenen we bijvoorbeeld weer uit aan klanten die een hypotheek of lening nodig hebben. Geld dat we niet uitlenen, zetten we zo veel mogelijk uit bij andere financiële instellingen. Maar dat kost ons meestal geld. En als we het bij de Europese Centrale Bank (ECB) willen stallen, dan moeten we daar voor betalen.

We hebben in Europa al een tijd te maken met zeer lage en negatieve rentes. Omdat er nu veel gespaard wordt, zijn onze kosten hoog. Natuurlijk vinden we het belangrijk dat je als zakelijke klant een buffer hebt. Daarom berekenen we de negatieve rente pas vanaf een hogere saldogrens.

Rente

Onder € 100.000 krijg je 0% rente. De saldogrens waarboven je 0,5% rente per jaar betaalt is per 1 april 2021 € 100.000. De rente is op jaarbasis en is variabel en kan dus wijzigen.

Rente per saldoklasse

Deze saldoklassen en rentepercentages gelden per 1 april 2021 voor SNS Zakelijk Sparen, SNS ZZP Rekening, SNS Zakenrekening:

Saldoklasse Rente
€ 0 - € 25.000 0,0%
€ 25.000 - € 100.000 0,0%
€ 100.000 - € 250.000 -0,5%
€ 250.000 - € 1 miljoen -0,5%
€ 1 miljoen of hoger -0,5%

Deze rentes zijn variabel en kunnen wijzigen. Ook de saldoklassen kunnen veranderen en hoeven niet voor alle producten hetzelfde te blijven. Als er iets in de rente of saldoklassen verandert, dan krijg je daarover een bericht van ons.

Rekenvoorbeeld

Heb je gemiddeld € 300.000 saldo op je rekening staan in maand X, dan is je rente tot € 100.000 0%. Vanaf € 100.000 betaal je 0,5% rente. Dan geldt de volgende berekening: (€ 300.000 - € 100.000)* -0,5% = -€ 1.000 per jaar. Je betaalt de rente per maand, waardoor de bedragen iets kunnen afwijken.

Zo berekenen en verrekenen we de rente

Met het rentepercentage van een saldoklasse berekenen we de rente over het saldo in die saldoklasse. Elke dag berekenen we het rentebedrag over het geld dat je die dag op je rekening hebt. Aan het eind van de maand tellen we alle rentebedragen bij elkaar op en verrekenen we het bedrag op je rekening.

Dat verrekenen doen we als volgt: in de 1e week van de maand schrijven we het bedrag dat je aan rente hebt opgebouwd over de maand ervoor bij op of af van de rekening. Dit bedrag telt wel gewoon vanaf de 1e van de maand mee voor de berekening van de rente over de nieuwe maand.

Geen negatieve rente voor deposito’s

Heb je een SNS Deposito Zakelijk? Dan blijven de afspraken uit je overeenkomst gelden. Je krijgt over het bedrag tijdens de looptijd de afgesproken rente. Als je deposito afloopt, dan krijg je daar van ons bericht over.

Goed om te weten:
In de toekomst kan het gebeuren dat we de rente berekenen over het totaalbedrag van al je rekeningen. We laten het je natuurlijk van tevoren weten als we dit ook echt gaan doen.

De voorwaarden en reglementen

Sparen

Deze documenten gelden vanaf 1 januari 2021:

Betalen

Deze documenten gelden vanaf 1 januari 2021:

Alle voorwaarden

Bekijk alle voorwaarden en andere belangrijke documenten voor SNS Zakelijk.
Al onze zakelijke voorwaarden

Zakelijk betalen bij SNS

Zakelijk betalen bij SNS

Een zakelijke betaalrekening met lage kosten? Dan zit je goed bij SNS. Kies de rekening die bij jou past.
Zakelijk sparen bij SNS

Zakelijk sparen bij SNS

Heb je een zakelijke betaalrekening bij ons? Zet eenvoudig geld opzij op een zakelijke spaarrekening bij SNS.