Wat merk je als zakelijke klant van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme?

De overheid wil voorkomen dat financiële instellingen misbruikt worden voor het witwassen van crimineel geld en de financiering van terrorisme. Daarom moet je je bij SNS bijvoorbeeld identificeren.


De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) verplicht alle financiële instellingen in Nederland om (onder andere):

  • Onderzoek te doen naar klanten
  • Onderzoek te doen naar de organisatiestructuur en herkomst van vermogen van zakelijke klanten
  • Ongebruikelijke transacties op rekeningen te melden

We identificeren alle klanten

Ben je eigenaar of bestuurder van een onderneming? En word je zakelijke klant bij SNS? Dan moet je je legitimeren met je identiteitsbewijs. Wij controleren dan je identiteit en bedrijfsgegevens. Wanneer je je niet kunt legitimeren, kun je geen klant worden (of blijven) van SNS. Dit geldt ook als we twijfelen aan de juistheid of echtheid van je identiteitsbewijs.

Hoe moet ik mij identificeren? (bij particulier)

Onderzoek naar de integriteit

We toetsen de integriteit van je bedrijf en de mensen die nauw bij de onderneming betrokken zijn, zoals bestuurders, gevolmachtigden en aandeelhouders. Daarom vragen we je om documenten op te sturen. Welke documenten we nodig hebben, hangt af van de rechtsvorm en de risico’s die we zien.

Om welke documenten vragen we?

Soms vragen we aanvullende informatie

De Wwft verplicht banken om het gebruik van je rekening te controleren. Ook zijn we verplicht om je klantdossier actueel te houden. We kunnen je om aanvullende informatie vragen. Bijvoorbeeld over het gebruik van je rekening of waar geld vandaan komt.

We kunnen ook vragen of je je opnieuw wilt identificeren. Je bent verplicht om mee te werken. Klanten die weigeren, kunnen niet langer klant blijven bij SNS.

Wijzigt er iets in je bedrijf? Meld dat dan altijd bij ons. Bel 030 – 633 30 02.

Ongebruikelijke transacties melden we

Als we een ongebruikelijke transactie op een rekening zien, onderzoeken we de overboeking en melden we dat bij de Financial Intelligence Unit-Nederland. Dat doen we als we het vermoeden hebben dat er geld wordt witgewassen of terrorisme wordt gefinancierd. Hiermee helpen we de overheid om criminaliteit en terrorisme te voorkomen en te bestrijden.

    Klantenservice zakelijk

    Klantenservice zakelijk

    Doordeweeks bereikbaar van 8.00 tot 18.00 uur.