SEPA-bestandsformaten vanaf 17 maart 2024

Vanaf 17 maart 2024 kun je een nieuw bestandsformaat gebruiken voor betalen en incasseren:  SEPA XML versie 2019. De belangrijkste verandering is dat je in de nieuwe versie adresgegevens in gestructureerde vorm kunt toevoegen bij een SEPA-betaling of -incasso.

Gestructureerde adresgegevens

In het plaatje hieronder zie je links de huidige situatie van adresgegevens in de oude versie. Rechts zie je de gestructureerde adresgegevens in de nieuwe versie. Dat maakt het voor de ontvanger makkelijker om de adresgegevens te verwerken. 

Wat betekent dit voor jou?

Voeg je geen adresgegevens toe in een betaalbatch of incassobatch? Dan verandert er niets. Je kunt de huidige XML versie 2009 blijven gebruiken.

Voeg je wel adresgegevens toe in een betaalbatch of incassobatch? En wil je meer en gestructureerde adresinformatie toevoegen? Dan kan dat alleen in XML versie 2019.  

Einddatum oude formaat

Voorlopig blijven beide formaten naast elkaar bestaan. Wil je adresgegevens toevoegen? Dan is het slim om snel over te stappen naar de nieuwe XML versie 2019. Vanaf 23 november 2025 kun je alleen nog XML versie 2019 gebruiken.

Betalingen buiten EEA

Voor betaalbatches en incassobatches naar SEPA-landen buiten de European Economic Area (EEA), zoals Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, is het aanleveren van adresinformatie verplicht. Vanaf 23 november 2025 komt daarbij dat de adresinformatie verplicht gestructureerd moet worden aangeleverd. Met XML versie 2019 kunnen adresgegevens gestructureerd worden aangeboden. Daarom gaan we nu over op deze nieuwe versie.  

Aanpassing doorvoeren

De aanpassing naar SEPA XML versie 2019 kun je makkelijk doorvoeren in software en financiële systemen. Het is slim om adresinformatie alvast gestructureerd op te slaan in je administratiesystemen. Zo ben je op de toekomst voorbereid en kunnen betalingen zorgeloos worden verstuurd of ontvangen.

De formaten

SEPA XML versie 2019.

 • SCT: pain.001.001.09
 • SDD: pain.008.001.08

De huidige versie is SEPA XML versie 2009

 • SCT: pain.001.001.03
 • SDD: pain.008.001.02

  Veelgestelde vragen

  • Dan is het meegeven van adresgegevens optioneel. Je kunt dan het huidige XML versie 2009 blijven gebruiken.
  • Ja dat kan, ook na 2025. Maar we raden aan toch over te gaan naar het nieuwe formaat. Zo kun je eventuele problemen in de toekomst voorkomen als je situatie verandert.
  • Gebruik je een incassobatch (SEPA Direct Debit-bestand) om te incasseren van debiteurenrekeningen buiten de EER? Dan is het verplicht om de adresgegevens van die debiteuren mee te geven in de incassobatch. Let op: dit is al een bestaande verplichting. Vanaf november 2025 moeten de adresgegevens in een iets andere (gestructureerde) vorm aangeleverd worden. Gebruik je betaalbatches (SEPA Credit Transfer-bestand) om overboekingen te doen naar rekeningen buiten de EER? Dan moet je ook hier je eigen adresgegevens aan toevoegen. Bij SEPA-betalingen binnen de EER is het niet verplicht het adres van de betaler/debiteur mee te geven.
  • We adviseren om softwareaanpassingen met je leverancier in te plannen. Bespreek dan hoe de adresgegevens gestructureerd kunnen worden vastgelegd en dat de aanlevering in het nieuwe formaat gaat plaatsvinden.