Onderzoek SNS: Driekwart jongvolwassenen heeft ondernemers­dromen, maar ervaart obstakels

Utrecht, 4 juli 2023 - Maar liefst driekwart van de Nederlandse jongvolwassenen (18-35 jaar) heeft ondernemersdromen. Maar veel van hen missen kennis (35%) of weten niet waar ze moeten beginnen (30%). Ook worden zij ontmoedigd door de maatschappij, bijvoorbeeld door scholen, overheden en banken. Ruim de helft van de mbo-opgeleide jongvolwassenen vindt dat Nederland niet goed is ingericht voor jonge ondernemers. Hierdoor bestaat het gevaar dat mbo-opgeleiden minder vaak in staat zijn een onderneming te starten. Terwijl we hen juist heel hard nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder 1.107 jongvolwassenen.

Ondernemende generatie die iets goed wil doen

De ambitie om te ondernemen wordt voornamelijk gedreven door de wens om iets goeds te doen voor de wereld (61%). Dat is vooral zo bij vrouwen en wetenschappelijk opgeleiden. Ook droomt bijna de helft van de jongvolwassenen ervan om met de handen te werken (48%). Onder vrouwen en mbo-opgeleiden is dit percentage het hoogst: respectievelijk 54% en 61%. 

Obstakels om te gaan ondernemen

Ondanks de wens om te ondernemen, houdt een aantal obstakels jongvolwassenen tegen. Zo vindt 7 op de 10 het spannend om te gaan ondernemen door de gestegen vaste lasten privé, zoals de woonlasten. Ook vinden veel jongvolwassenen dat zij nog niet voldoende kennis hebben (35%) of te weinig eigen geld (38%). Vooral mbo-opgeleiden ervaren deze obstakels. Bovendien vindt ruim de helft van de mbo-opgeleiden dat Nederland niet goed is ingericht voor jonge ondernemers. Het werkt zelfs ontmoedigend.

Charlotte Bosch, (Product Owner  bij SNS): Bij SNS vinden we het belangrijk dat alle startende jongvolwassen ondernemers bij ons kunnen aankloppen. En dat we naar hen luisteren. Het is jammer dat ze zich ontmoedigd voelen om een onderneming te starten. Geïnspireerd worden is heel belangrijk om een 1e stap te zetten! We helpen jongvolwassenen graag op weg met persoonlijk advies en financiering. Het is een gemiste kans als mbo-opgeleiden hun droom niet durven waarmaken om een zelfstandige specialist te worden, terwijl zij juist van cruciaal belang zijn in onze maatschappij.”

Steun is nodig

Uit het onderzoek blijkt dat veel ondernemende jongvolwassenen hulp willen van de bank. Opvallend genoeg voelt niet iedereen zich gesteund door de bank: 23% voelt zich zelfs gedemotiveerd om te gaan ondernemen. 61% denkt dat de bank hen als kleine onderneming niet ziet staan. Onder mbo-opgeleiden is dit zelfs 67%. Bosch: “We merken dit ook in onze gesprekken met jongvolwassenen. Bij SNS kijken we verder dan alleen het financiële plaatje. We hebben  juist aandacht voor mensen en hun dromen. Duurzaam ondernemen, iets bijdragen aan de maatschappij en vakmanschap laten groeien: dát willen wij graag faciliteren. Daar passen we onze dienstverlening op aan en we gaan samenwerkingen aan, bijvoorbeeld met WorldSkills Netherlands. Op die manier geven we jonge vakmensen de groeikansen en waardering die ze verdienen. Erkenning van vakmanschap en beroepstrots stimuleren is ons gezamenlijke doel.”