Hoe bescherm je je bedrijf tegen CEO-fraude?

CEO-fraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als de algemeen directeur van een bedrijf. Het doel is om medewerkers of partners te misleiden. En zo geld of vertrouwelijke informatie te stelen. Dit groeiende probleem treft bedrijven wereldwijd. Hoe bescherm je je bedrijf hiertegen? Je leest het hieronder.  

Wat is CEO-fraude?

CEO-fraude begint meestal met een vervalste e-mail die afkomstig lijkt te zijn van de CEO of een andere hoge functionaris. Deze mail is vaak heel geloofwaardig. In de mail vragen de aanvallers bijvoorbeeld om geld over te boeken naar een specifieke rekening, vertrouwelijke informatie te verstrekken of zelfs nepfacturen te betalen. De ontvangers denken een instructie van hun meerdere op te volgen en voltooien de actie vaak zonder vragen te stellen.

De rol van deepfake en AI

De deepfake-technologie maakt gebruikt van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Dit maakt CEO-fraude nóg gevaarlijker. Deze technologie kan stemopnames en videobeelden namelijk manipuleren om een realistische weergave van iemand te creëren. Dus ook van CEO’s. Dit vergroot de geloofwaardigheid van de vervalsing. En de fraude is nog moeilijker te detecteren, omdat ook telefoongesprekken met medewerkers vervalst kunnen worden.

Bescherming tegen CEO-fraude

Wil je je bedrijf beschermen tegen CEO-fraude en de impact van de deepfake-technologie? Maak dan afspraken met je medewerkers:

  • Verificatieprotocollen: Stel verificatieprotocollen op voor financiële transacties en gevoelige informatieverspreiding. Deze protocollen moeten ervoor zorgen dat verzoeken van hoge functionarissen gecontroleerd worden.
  • Bewustwordingstraining: Train medewerkers in de herkenning van verdachte e-mails en verzoeken. En moedig ze aan om bij twijfel altijd te checken of het verzoek echt is.
  • Beveiligingsmaatregelen: Verbeter de beveiliging van e-mail- en communicatiesystemen om de kans op het binnendringen van aanvallers zo klein mogelijk te maken.
  • Communicatiebeleid: Voer een communicatiebeleid in dat bepaalt op welke manier gevoelige informatie wordt gedeeld en hoe externe verzoeken worden gevalideerd.
  • Deepfake-detectie: Investeer in technologie voor deepfake-detectie om te voorkomen dat gemanipuleerde video's en audio de organisatie binnenkomen.

CEO-fraude is een ernstige bedreiging voor bedrijven. En het kan leiden tot financieel verlies en reputatieschade. Het is daarom heel belangrijk dat je voor je bedrijf maatregelen neemt om jezelf hiertegen te beschermen. Dat doe je door bewustzijn te vergroten, protocollen te implementeren en beveiligingsmaatregelen te nemen. Zo beperkt je de impact van deepfake-technologie.