Factuurfraude: wees de crimineel een stap voor!

Factuurfraude: een groeiende zorg voor bedrijven wereldwijd. Criminelen doen zich dan voor als legitieme leveranciers of dienstverleners. Zo laten ze consumenten valse facturen betalen. En ze kunnen jouw bedrijfsnaam overnemen of jouw facturen onderscheppen en de bankgegevens veranderen.

Hoe gaan criminelen te werk?

Factuurfraude plegen ze zo:  

  • Ze hacken jouw e-mailadres zodat er mails verstuurd worden uit jouw naam.
  • Ze onderscheppen je verstuurde digitale facturen en veranderen de bankgegevens.
  • Ze creëren een e-mailadres dat heel veel lijkt op jouw bedrijfsadres en sturen met jouw bedrijfsgegevens facturen uit naar willekeurige slachtoffers.
  • De betalingen worden geboekt op door hen gecontroleerde rekeningen. Zo beschikken ze meteen over het geld.

Goed om te weten: In plaats van jouw mail kan ook de mail van je zakenrelatie gehackt of overgenomen worden. Zo krijg jij een valse factuur.

Hoe voorkom je factuurfraude?

Sterke veiligheidsprotocollen zorgen ervoor dat jouw e-mailadres lastig te hacken is. Zo kunnen criminelen minder makkelijk factuurfraude plegen vanuit jouw e-mailadres. Maar criminelen kunnen ook een factuur sturen via een e-mailadres wat sprekend lijkt op die van jouw!

Hoe je een valse factuur herkent:

  • Wees alert op de afzender. Wijkt deze af van de normale communicatiekanalen? Check deze afzender dan goed.
  • Controleer of je deze gefactureerde dienst of goederen echt hebt ontvangen of besteld. Vraag het bij twijfel na bij de opdrachtgever of afzender.
  • Heb je de bestelling wel gedaan? Check dan de factuurinformatie goed. Zijn er veranderingen ten opzichte van eerdere facturen?
  • Laat je niet onder druk zetten. Criminelen hebben altijd haast. Blijf rustig zodat je niet te snel handelt.
  • Gaat ’t om een zakelijke aankoop? Implementeer interne controles bij het betalen van facturen. En train personeel zodat ze op de hoogte zijn van verschillende soorten zakelijke fraudes.

Door proactief te zijn en de juiste voorzorgmaatregelen te nemen, kun je je bedrijf beschermen tegen de gevolgen van factuurfraude. Het kan een aanzienlijke financiële schade veroorzaken en negatieve gevolgen voor het bedrijfsimago met zich meebrengen. Blijf alert en werk samen om deze dreiging effectief aan te pakken.