Diefstal en fraude voorkomen op vakantie
Tip 1: Pas op je spullen en kijk uit voor zakkenrollers
Laat je bagage nooit onbeheerd achter. Ook niet op het strand, als je even een frisse duik wilt nemen. Zorg dat er altijd iemand op je spullen let. Kijk ook uit voor zakkenrollers. Zeker als je in een grote stad bent waar veel toeristen komen.
Tip 2: Houd je pasjes gescheiden
Bewaar niet al je betaalpassen en creditcard(s) bij elkaar, maar verspreid ze. Bijvoorbeeld over verschillende portemonnees of door er altijd maar eentje bij je te hebben en de rest op de hotelkamer te laten. Als je portemonnee dan gestolen wordt, ben je niet meteen alles kwijt.
Wordt je betaalpas gestolen? Blokkeer hem dan meteen. Nog voor je aangifte doet van diefstal. Zo is de kans het grootst dat de dief hem nog niet heeft kunnen gebruiken. Heb je een betaalpas van SNS. Dan kan je je pas eenvoudig blokkeren in de mobiele app.
Tip 3: Achter slot en grendel
Laat je sieraden en andere waardevolle spullen niet slingeren, maar bewaar ze in het kluisje op je hotelkamer of in het appartement. Staat er geen kluisje? Bij de receptie kun je vaak ook iets laten opbergen.
Tip 4: Parkeer in het zicht
Ben je met de auto? Parkeer deze dan nooit op verlaten, donkere parkeerplaatsen. Hier heeft een dief tenslotte vrij spel. Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte plekken die het liefst drukbezocht zijn.
Tip 5: Niks erin, niks eruit
Een auto waar waardevolle spullen in het zicht liggen, is een aantrekkelijke prooi voor dieven. Leg sowieso alles uit het zicht, maar neem je kostbare spullen het liefste met je mee als je uitstapt. Een ruitje is zó ingetikt, dus ook als je alleen even gaat tanken is het niet handig als bijvoorbeeld je navigatie of telefoon duidelijk zichtbaar zijn.
Tip 6: Voorkom identiteitsfraude
Geef nooit zomaar je identiteitsbewijs af. Bij een hotel, camping of appartementencomplex willen ze vaak een kopie van je paspoort maken, maar dat is nergens voor nodig. Het documentnummer en het soort legitimatie opschrijven is genoeg. Ook bij andere instanties is meer informatie eigenlijk nooit nodig. Is er toch een kopie gemaakt? Vraag dan om een stift en maak in ieder geval je BSN onleesbaar.
Toch iets gestolen?
Met een SNS Reisverzekering ben je verzekerd als je tijdens de vakantie bestolen wordt. Belangrijk: Onderneem bij diefstal en fraude meteen actie. Doe aangifte bij het dichtstbijzijnde politiebureau en neem de stukken mee naar huis. Die heb je nodig als je schade wilt doorgeven. Lees hoe schade claimen precies werkt
Tip 7: Foto’s van je spullen
Maak foto’s van je kostbare spullen en belangrijke documenten zoals paspoort en identiteitsbewijs. Mail deze naar jezelf zodat je deze ook hebt als je telefoon weg is. Wordt er ondanks alle maatregelen tóch iets gestolen, dan helpt dat bij de aangifte en de verzekering.