PENSIOEN BIJ SNS

Want later is dichterbij dan je denkt. Ben jij benieuwd hoe jij er later financieel voor staat? En wat jij nu kunt doen om extra pensioeninkomen op te bouwen? Wij denken graag met je mee.

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Zo zit het met jouw pensioeninkomen

Jouw pensioen kan bestaan uit meerdere potjes. Denk bijvoorbeeld aan het basispensioen dat je van de overheid ontvangt zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Maar ook het pensioen dat je werkgever soms voor je opbouwt. Daarnaast kun je zelf vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen. Dit is belangrijk, omdat het basispensioen alleen vaak niet genoeg is om later goed van te leven.

Bekijk je pensioenoverzicht

Ontdek onze pensioenproducten

*Binnen de fiscale jaarruimte, dit is het bedrag dat je belastingvriendelijk op een lijfrenterekening mag storten. ** Met een minimale looptijd van 5 jaar.

Hoe zit het met jouw pensioengat?

Als je onvoldoende pensioen hebt opgebouwd, heet dat een pensioengat of pensioentekort. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Bereken hoe groot jouw pensioengat eigenlijk is. En maak een plan hoe je het gat gaat dichten. Hoe eerder je begint, hoe meer plezier van je pensioen en hoe lager de maandelijkse inleg om toch een mooi bedrag op te bouwen.

Bereken nu

Adviesgesprek of zelf online afsluiten

Pensioenadvies dat bij jou past

Een SNS Adviseur helpt je met het maken van keuzes. Ontdek hoe een adviesgesprek verloopt en wat je kunt verwachten.

Afsluiten met advies

Starten zonder pensioenadvies

Weet jij al precies wat je wilt en heb je geen advies nodig? Dan kun je SNS Lijfrente telefonisch aanvragen. Hiervoor moet je wel een kennis- en ervaringstoets maken.

Afsluiten zonder advies

Invloed van veranderingen op je pensioen

Veel gestelde vragen over pensioen

  • Pensioen is een vorm van inkomen dat je ontvangt als je de AOW-leeftijd bereikt, of stopt met werken. In Nederland kun je pensioen opbouwen bij de Nederlandse overheid (AOW), bij je werkgever en bij een financiële instelling.
  • AOW staat voor "Algemene Ouderdomswet". Het is bedoeld om een basisinkomen te bieden aan gepensioneerden die een bepaalde tijd in Nederland hebben gewoond of gewerkt. Er gelden hiervoor wel een paar uitzonderingen, deze vind je terug op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). AOW wordt gefinancierd door belastingen op het inkomen van werkenden.
  • Als je werkt, bouw je niet altijd automatisch pensioen op. Zelfs niet wanneer je in loondienst werkt. Nederland kent namelijk geen wettelijke pensioenplicht. Dit betekent dat een werkgever je niet altijd een pensioenregeling hoeft aan te bieden, als dat niet in de cao of sector is afgesproken.

    Als je geen aanvullende pensioenregeling bij je werkgever hebt, dan is het verstandig om de mogelijkhehden met je werkgever te bespreken. Ook kun je extra vermogen voor later opbouwen middels sparen en/of beleggen.

  • Als ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) ben je niet automatisch aangesloten bij een pensioenregeling en moet je zelf zorgen voor je pensioenopbouw. Er zijn verschillende mogelijkheden om als zzp'er pensioen op te bouwen. Het is verstandig om je goed te laten adviseren over welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past.
  • Om te bepalen of je genoeg inkomen hebt wanneer je met pensioen gaat, moet je een aantal factoren overwegen, zoals je huidige levensstandaard, huidige spaarsaldo, verwachte uitgaven na pensionering, pensioeninkomsten én inflatie.

    Wil je een gedetailleerder beeld krijgen van je financiële situatie en welke stappen je moet nemen om ervoor te zorgen dat je genoeg inkomen hebt wanneer je met pensioen gaat? Dan kan het verstandig zijn om financieel advies in te winnen.

  • Je pensioen kan je op verchillende manieren je pensioen aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenopbouw via je werkgever, ook wel aanvullend pensioen genoemd. Hiervoor leg je regelmatig geld in dat wordt belegd, en ontvang je bij het bereiken van je pensioengerechtigde leeftijd periodieke uitkeringen.

    Daarnaast kun je in sommige gevallen extra pensioen opbouwen middels een lijfrenteproduct, of bijvoorbeeld door zelf te sparen of te beleggen.

  • Het is belangrijk om je pensioen aan te vullen, omdat het inkomen dat je ontvangt van je werkgever en de overheid misschien niet genoeg is om je huidige levensstandaard te behouden. Door je pensioen aan te vullen, kun je ervoor zorgen dat je voldoende inkomen hebt om je uitgaven te dekken en om te genieten van je pensioen zonder financiële stress.