Waardeoverdracht: wat is slim?

Krijg je bij je nieuwe werkgever de kans om te kiezen voor waardeoverdracht van je pensioen? Dat is soms verstandig, maar niet altijd.
Waardeoverdracht

Wat is waardeoverdracht van je pensioen?

Ga je naar een nieuw werkgever, dan stopt meestal je pensioenopbouw bij de pensioenuitvoerder van die werkgever. Het pensioen dat je hebt opgebouwd, kun je bij de pensioenuitvoerder laten staan. Je krijgt dit dan uitgekeerd als je met pensioen gaat. Je kunt het opgebouwde pensioen ook meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dan wordt je pensioen bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever verhoogd. Dat heet waardeoverdracht.

Waardeoverdracht: slim of niet?

Waardeoverdracht van je pensioen is meestal verstandig als de pensioenregeling bij je nieuwe werkgever beter is dan de oude. Of de nieuwe pensioenregeling beter is dan die van je oude werkgever hangt af van je persoonlijke voorkeuren, en onder andere van de volgende 4 zaken:

1. Soort pensioenregeling

Vergelijk om te beginnen het soort pensioenregeling van je oude en je nieuwe werkgever. Er zijn 3 verschillende soorten pensioenregelingen.

Voorbeeld: Kent de regeling bij je oude werkgever een gegarandeerde uitkering, en heb je bij je nieuwe werkgever een regeling op basis van beleggingen, dan is dat een risico. Dat kan positief of negatief uitpakken. Daarvan moet je zelf beslissen of het een voordeel of een nadeel is.  

Bekijk de verschillende pensioenregelingen

2. Indexatie

Indexatie is de mate waarin je pensioen jaarlijks verhoogd kan worden. Is zowel je oude als je nieuwe pensioenregeling gebaseerd op een uitkeringsovereenkomst (middelloon of eindloonregeling)? Vergelijk dan het indexatiebeleid van je oude en je nieuwe pensioenregeling. Is je oude pensioenuitvoerder financieel sterk, en is de kans op indexatie groot? Dan kan het verstandig zijn om je pensioen daar te laten. 

Partner- en wezenpensioen

3. Partnerpensioen en wezenpensioen

Bij overlijden wil je dat het pensioen voor je nabestaanden goed geregeld is. Let bij waardeoverdracht daarom goed op de verschillen tussen het partner- en wezenpensioen.

Bekijk hoe het partner- en wezenpensioen is geregeld. Is dat op risicobasis of op opbouwbasis? Als je partner- en wezenpensioen op opbouwbasis is geregeld, bouw je een potje op. Op risicobasis is het meer een verzekering.

4. Minder administratie

Minder administratie

Verander je vaak van werkgever? Dan heb je meestal ook meer pensioenen en misschien kleine pensioenen. Na waardeoverdracht is je aantal pensioenen kleiner. Dat scheelt in je administratie en op je pensioendatum heb je met minder pensioenuitvoerders te maken.

Let op:
Waardeoverdracht kan ook nadelig zijn. Bijvoorbeeld als het opbouwpercentage van de oude regeling hoger is, of het nabestaandenpensioen minder gunstig is.

Hoe werkt waardeoverdracht?

  • Vraag een opgave van je pensioenaanspraken op bij de pensioenuitvoerder van je oude werkgever.
  • Vraag om een verzoek tot waardeoverdracht bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever. Dit is kosteloos. En kan ook als je al in dienst bent, er zit geen tijdslimiet (meer) aan.
Goed om te weten:
De dekkingsgraad van zowel de oude als de nieuwe pensioenuitvoerder moet hoog genoeg zijn (minimaal 100%). De dekkingsgraad geeft de financiƫle gezondheid van een pensioenuitvoerder weer. Is de dekkingsgraad op het moment dat je het aanvraagt niet minimaal 100%? Dan krijg je een seintje zodra dit wel zo is. Dan kun je binnen 6 maanden alsnog de waardeoverdracht doen.

Is je nieuwe baan in dezelfde bedrijfstak waarbij deelname aan een pensioenregeling verplicht is? Dan blijf je meestal bij hetzelfde pensioenfonds. Je pensioenopbouw loopt dan gewoon door.

Offerte waardeoverdracht aanvragen

Het is sowieso slim om bij beide pensioenuitvoerders een offerte aan te vragen. Zo zie je wat in jouw situatie de gevolgen van waardeoverdracht zijn.

Je pensioen aanvullen

Je pensioen aanvullen

Wil je zelf sparen voor een aanvulling op je pensioen? Dat kan bij SNS.
Pensioen: dit kun je doen

Pensioen: dit kun je doen

Of je nou jong bent, bijna met pensioen of al niet meer werkt: lees onze artikelen over pensioen.

Pagina laatst gecheckt: 19 oktober 2022