Veelgestelde vragen over rente betalen vanaf € 100.000 van je totaalsaldo

Heb je vragen over de rente die je moet betalen over het deel van je totaalsaldo boven € 100.000? Veel vragen beantwoorden we hieronder.

1. Je hebt meerdere rekeningen

 • De rente die je betaalt over je saldo boven € 100.000, schrijven we elke maand af van de rekening met het hoogste saldo. Dit kan dus een spaar- of betaalrekening of het gelddeel van een beleggingsrekening zijn. Je kunt zelf een voorkeursrekening instellen waarvan de te betalen rente wordt afgeschreven.

  Heb je meerdere en/of-rekeningen met verschillende personen? Bijvoorbeeld een rekening met een partner en een rekening met een ouder? Ook dan schrijven we de rente af van de en/of-rekening met het hoogste saldo. De mederekeninghouder ziet deze afschrijving ook.

  Voor particuliere rekeningen geldt: We schrijven de rente alleen af van een en/of-rekening als je geen eigen andere rekening bij ons hebt.

 • Dit pas je zelf aan in Mijn SNS of de SNS Mobiel Bankieren app. Ga naar Instellingen -> Rekeningen -> Wijzig voorkeursrekening rente betalen. Heb je nog geen Mijn SNS? Dan kun je dit aanvragen.

 • Ja, je kunt dit zien in Mijn SNS en de SNS Mobiel Bankieren app. Ga naar Instellingen -> Rekeningen -> Wijzig voorkeursrekening -> Rente betalen.

 • Je rekeningen bij de andere merken tellen niet mee voor je totaalsaldo, we kijken alleen naar de rekeningen die je bij ons hebt. Voor het depositogarantiestelsel tellen we de tegoeden van rekeningen bij andere merken wél bij elkaar op en ben je beschermd tot € 100.000.

2. Je hebt een rekening met iemand anders

 • Het saldo van een en/of-rekening telt bij ieder van jullie voor de helft mee. Hebben jullie bijvoorbeeld samen een spaarrekening van € 10.000? Dan telt € 5.000 bij jou mee en € 5.000 bij degene met wie je de rekening hebt.

 • Nee, we kijken voor het berekenen van het totale saldo niet naar het adres.

 • Het totaalsaldo telt dan bij iedereen voor een gelijk deel mee. Heb je bijvoorbeeld een rekening met z’n drieën? Dan telt het saldo voor een derde mee bij elke rekeninghouder.

 • Heb je alleen en/of-rekeningen met verschillende personen? Bijvoorbeeld een rekening met je partner en een rekening met een ouder? Dan schrijven we de rente af van de en/of-rekening met het hoogste saldo. Degene met wie je de rekening hebt, ziet deze afschrijving ook. Wil je dat we de rente van een andere rekening afschrijven? Dan kun je dat vanaf 1 april 2022 aanpassen in Mijn SNS.

3. Je kind heeft (ook) een rekening bij ons

 • We kijken op welke naam de rekening staat. Staat de rekening op naam van je kind? Dan telt deze niet mee bij jouw totale saldo. Heeft je kind zelf meer dan € 100.000? Dan betaalt je kind ook rente als het geld op een rekening staat waarbij je rente betaalt boven dat bedrag. Let op: rekeningen die specifiek bedoeld zijn voor kinderen, jongeren en studenten, tellen niet mee. 

 • Nee, voor het berekenen van het totaalsaldo kijken we op welke naam de rekening staat. Als wettelijk vertegenwoordiger staat de rekening niet op jouw naam.

  Stel, je hebt een eigen spaarrekening met € 80.000 en een eigen betaalrekening met € 7.500. Daarnaast heb je een gezamenlijke spaarrekening van € 30.000 en een gezamenlijke betaalrekening van € 5.000. Je 2 kinderen hebben allebei een eigen spaarrekening met € 5.000 erop. Jij bent wettelijk vertegenwoordiger van de rekeningen van je kinderen.

  Van de gezamenlijke rekening telt voor de helft mee voor de berekening van je totaalsaldo. Het saldo op de rekening van de kinderen telt mee bij de kinderen en niet bij jou als wettelijk vertegenwoordiger. In totaal heb je in dit voorbeeld € 105.000 (€ 80.000 + € 7.500 + € 15.000 + € 2.500). Je betaalt rente over je saldo vanaf € 100.000. Over € 5.000 dus.

4. Je bent gemachtigd op een rekening

 • Nee, voor het berekenen van het totaalsaldo kijken we op welke naam de rekening staat. Als gemachtigde staat de rekening niet op jouw naam.

5. Je hebt ook een zakelijke rekening bij ons

 • Nee, de bedragen van je zakelijke rekeningen tellen we apart bij elkaar op. Je zakelijke saldo telt dus niet mee met je privésaldo en andersom.

6. Je wilt meer weten over de berekening

 • Elke dag berekenen we je totale saldo. We tellen alle positieve en negatieve dagsaldo’s in die maand op en delen dat door het aantal dagen in de maand. Zo ontstaat een gemiddeld saldo per maand. We ronden dat bedrag af op 2 decimalen.

 • Dan berekenen we de rente over het saldo op deze rekening. Heb je meer dan € 100.000 op die rekening? Dan ga je rente betalen over je saldo boven € 100.000.

 • Ja, als je op een rekening rood staat dan trekken we dit bedrag af van de positieve bedragen op je andere rekeningen. Zo tellen we dus dit negatieve bedrag mee in de berekening van je totaalsaldo.

 • Over een roodstand op een rekening betaal je meestal rente, ook als je totale saldo met je andere rekeningen bij elkaar opgeteld positief is.

 • De rente die je in Mijn SNS of in de app ziet, is de rente per rekening. Je betaalt niet langer de rente per rekening, maar over je totaalsaldo boven de €100.000. Nog niet overal staat een verwijzing naar de uitleg over rente over je totaalsaldo. We doen ons best om dit zo snel mogelijk overal kloppend en duidelijk te hebben.

 • We schrijven de rente af rond de 5e dag van de maand. De afschrijving zie je gewoon terug bij je bij- en afschrijvingen.

 • Als je rente krijgt over een positief saldo, krijg je die gewoon zoals je dat gewend bent. Dit gaat per rekening. Die rente schrijven we rond de 5e dag van de maand bij.

 • In Mijn SNS ga je in het linkermenu naar Jaaroverzicht en Afschriften. Daarna vind je de specificatie terug onder de naam Overzicht betaalde rente (mei 2022). Let op: De specifiactie staat al in het nieuwe deel van Mijn SNS, die omgeving ziet er dus anders uit dan je misschien gewend bent.

  Gebruik je al het nieuwe overzicht in Mijn SNS?
  Ga dan naar Instellingen en klik rechts op Documenten.

  Het overzicht met alle documenten:

Geen antwoord op je vraag?

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons.

Alle contactmogelijkheden op een rij

Waarom schommelt je spaarrente?

Waarom schommelt je spaarrente?

De variabele rente op je spaarrekening kan schommelen. Waarom is dat?
Rente berekenen over je totaalsaldo

Rente berekenen over je totaalsaldo

Rente betalen over je totaalsaldo boven € 100.000. Lees hoe het werkt en bekijk de rekenvoorbeelden.