Zwangerschapsuitkering voor zzp’ers

Goed om te weten: Als je zwanger bent als zzp’er, heb je recht op een uitkering. Het gaat niet om grote bedragen, maar je kunt er wel een paar maanden op terugvallen.

Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ)

De uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). Ook als je meewerkend partner bent van een zelfstandig ondernemer, heb je recht op deze uitkering.

Wanneer heb je recht op de ZEZ?

Alle zelfstandige zwangeren en meewerkende partners van zzp’ers hebben recht op de zwangerschapsuitkering. De hoogte kan verschillen.

Je krijgt alleen de maximale uitkering als je het jaar voorafgaand aan je zwangerschap minstens 1.225 uur in je eigen onderneming hebt gewerkt.

Heb je minder gewerkt, dan is de uitkering lager.

Hoe hoog is de zwangerschapsuitkering?

Het bedrag dat je krijgt, hangt af van je winst in het jaar voor je zwangerschapsverlof. Maar het is nooit meer dan 100% van het wettelijk bruto minimumloon.

In 2019 was het minimum brutoloon voor mensen van 22 jaar en ouder € 1.650,80 per maand. Actuele bedragen vind je op de site van de Belastingdienst.

Hoe lang duurt de ZEZ?

De ZEZ krijg je minstens 16 weken: 4 tot 6 weken voor je bevalling en altijd minstens 10 weken na je bevalling.

Wanneer moet je de ZEZ aanvragen?

Vraag je zwangerschapsuitkering uiterlijk 2 weken aan vóórdat je wilt dat hij ingaat (4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum). Dat doe je bij het UWV.

Je moet dan een zwangerschapsverklaring van je huisarts meesturen en misschien recente belastingaanslagen.

Bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Een andere uitkering voor zzp’ers is de Bbz. Kom je als zzp'er financieel in de problemen? Dan kun je bij je gemeente verschillende vormen van bijstand aanvragen.

Denk aan:

 • een lening
 • een aanvulling op je inkomen
 • een krediet
 • coaching

Voorwaarden Bbz

Om in aanmerking te komen voor de Bbz moet je wel 1.225 uur per jaar aan je onderneming besteden, een inkomen hebben onder bijstandsniveau en geen andere financiële hulp kunnen krijgen.

  Zzp en belastingen

  Zzp en belastingen

  Welke belasting moet je allemaal betalen?
  Zzp-checklist

  Zzp-checklist

  Bekijk onze checklist voor een goede start.

  Pagina laatst aangepast: 28 maart 2019

  Terug naar boven