Modelovereenkomst (eerder: VAR-verklaring)

Met een modelovereenkomst leg je de afspraken tussen jou en je opdrachtgever vast en is de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijk. Ook voor de Belastingdienst. Maak goede afspraken en kom daardoor niet achteraf voor naheffingen te staan.

Modelovereenkomst

De modelovereenkomsten van de Belastingdienst zijn er om de arbeidsrelatie tussen jou en je opdrachtgever duidelijk te maken.

Je opdrachtgever weet zo zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen. En jij weet zeker dat de Belastingdienst je als zzp’er ziet.

Niet verplicht

Een modelovereenkomst heb je alleen nodig als er twijfel is over je arbeidsrelatie. De overeenkomst is dus niet verplicht.

Soms is het namelijk heel helder dat je zelfstandige bent met verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld als je een stukadoor bent die steeds voor andere particulieren werkt. Werk je echter vaak via 1 bureau voor verschillende particulieren, dan kan het lijken op een verkapt dienstverband.

Voorbeelden

Je vindt verschillende modelovereenkomsten op de site van de Belastingdienst. Er zijn algemene modelovereenkomsten, en specifiek per beroep of branche.

Let op:
In sommige gevallen is er sprake van een fictieve dienstbetrekking, ook al is er een modelovereenkomst getekend. Bijvoorbeeld bij aannemers van werk en hun hulpen, bij agenten en subagenten en bij meewerkende kinderen.

Je eigen overeenkomst

Je kunt ook een eigen overeenkomst maken. Het is handig om dan wel als basis de modelovereenkomsten van de Belastingdienst te gebruiken.

Twijfel je over je eigen overeenkomst, dan kan de Belastingdienst ernaar kijken en beoordelen of die inderdaad genoeg duidelijk maakt dat je als zelfstandige werkt.

Goed om te weten:
Vanwege veel bezwaren op de Wet DBA gaat het kabinet de regelgeving aanpassen. Waarschijnlijk gaat de nieuwe regelgeving eind 2021 in. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor de actuele informatie.
   De SNS ZZP Rekening

   De SNS ZZP Rekening

   Lage kosten, want speciaal voor zzp'ers. Je betaalt niet voor extra's die je toch niet gebruikt.
   Zzp-checklist

   Zzp-checklist

   Bekijk onze checklist voor een goede start.   Pagina laatst aangepast: 18 februari 2021

   Terug naar boven